Новините днес

КОМЕНТАР: Какво ще се случи със Star Wars след закупуването на Lucasfilm ot Disney?

От седмица насам най-голямата новина в киноиндустрията е закупуването на Lucasfilm от гигантът Disney и оповестяването на новината за започване снимките на нова трилогия от сагата, която ще продължи историята . Естествено, това породи хиляди коментари из интернет пространството, а спекулациите за сценарий и сюжетна нишка валят като сняг през януари. Намираме се едва в началото на предстоящото огромно събитие, но това не пречи да се направят някои предварителни изводи, за които само времето ще покаже дали са правилни или мисленето на заинтересованите е тотално погрешно, в положителна или отрицателна насока.
Фен съм на сагата от много години. Все още помня как гледах старата трилогия по една местна кабеларка, която все още същестува. Бил съм първи или втори клас и версиите все още не бяха с добавените от 1997 г. ефекти. На следващата година обаче се вредих до тях в бившето вече кино „Стамен Панчев“ в Ботевград, а малко по-късно вече гледах на голям екран и „Епизод 1: Невидима Заплаха“. С нетърпение очаквах и следващите два епизода, които да завършат предисторията. През годините феновете в България започнаха да се сблъскват и с малки части от огромния франчайз, който настъпваше на пазара – най-приятни за годините бяха малките книжки от серията „Ученик на джедая“, като част от тях бяха издадени от „Егмонт България“ и разглеждат периода преди Епизод 1, когато Оби-Уан Кеноби е все още в храма, а Куай-Гон Джин не е сигурен дали има нужда от падауан.
Завършекът, поставен през 2005 г., сложи един дългоочакван край на велик проект, с който са израснали поколенията преди нас, а и като гледам – и след нас, тъй като Clone Wars е доста успешен сериал и приковава детските погледи за дълго през екрана.
През този период обаче винаги съм се чудел – дали ще има шанс да видим някой нов филм от поредицата или наистина краят е сложен веднъж завинаги? Е, имаме резултат, дами и господа, и това ме кара да си изградя скептично мнение за крайният продукт, като най-важното, което ми дойде наум за седмица мислене, е:
Първо, Дисни ще ометат конкуренцията през 2015 г. по приходи. Тогава очакваме на екран The Avengers 2, както и Episode 7 от Star Wars сагата. Ясно е, че това ще бъдат двата блокбъстъра на годината, които ще спечелят милиони долари от зрители в целият свят. Това е огромен удар за конкуренцията от Warner Bros., които подготвят за тогава техният мултисупергероичен филм Justice League. С появата на нов Батман в цитираната лента и не толкова известни други супергерои очаквам да приходите да не са в такива размери, каквито са на Дисни/Марвел, независимо от огромната фенска маса на DC Comics в Щатите.
Второ – ще имаме огромен наплив на нови фенове в салоните, от поколението, родени след 2000-та, и същевременно голям отлив на най-верните и най-дългогодишни почитатели на поредицата. Закоравелите фенове със сигурност не искат да виждат на екран лица, заменили Марк Хамил, Кари Фишър и Харисън Форд в култовите им роли, а те ще бъдат необходими най-вече заради сюжетната линия, прокарана от писателят-фантаст Тимъти Зан, чиито писателски цикъл по темата е официалното продължение. Книгите се издават у нас от и.к. „Труд“, като не са издадени само две от целият цикъл. Достатъчно е обаче читателят да се запознае с издаденото, а и английският език вече не е бариера за никого. Върлият фен на Войните не е очарован, че някой решава да разбие по такъв начин детството му, изградено от фамилията Скайуокър – все едно плюшената мечка, с която е заспивал като бебе вече да не е мечка, а крокодилче – същото на допир, но някакси не е редно.
От друга страна обаче, анализаторите на компанията Дисни със сигурност ще премислят много добре ситуацията, която описах горе, и това води до третият извод – че независимо от общественият натиск, компанията ще впрегне всички сили, за да не избяга от стилистиката на оригинала и ще следва плътно досега създадената Вселена. Това в никакъв случай не означава да не се внедряват нови герои – напротив, трябва, но те да са допълващи към досега познати, с уточнения на хилядите оставени прозорчета и вратички.
Най-хубавото, което ще видим след две години и няколко месеца, е един напълно нормален Епизод 7, започващ с „A long time ago in a galaxy far away…“, който ще ни насочи към нетърпението да разберем какво ще се случи, кой е лошият и защо е станал такъв, къде отиват джедаите след смъртта си и колко Сила е необходима на Люк, за да построи отново Храмът на джедаите…
А дотогава нека Силата бъде с нас!

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 2012 – Една интересна филмова година (коментар върху събитията, направили годината по-интересна от очакваното) | Popcorn Movies BG

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.