Новините днес

End of Watch – Истински полицейски истории от улиците на Ел Ей

Помните ли името Дейвид Айър? Ако не Ви говори нищо, то със сигурност знаете филма „Training Day“ с Дензъл Уошингтън. Е, знаете колко добър филм е и със сигурност филм, създаден от автора на сценария на Training Day ще бъде достатъчно добър и вдъхновяващ за добро прекарване на времето пред екрана. Именно Дейвид Айър е създателят на „Тренировъчен ден“ и създател на филма End of Watch. А това е гаранция за уникално добра полицейска история.
На полицейска тематика филми като море – срещат се под път и над път, във всяко едно кино по всяко време и във всяка една DVD колекция или торент каталог. Добра полицейска история обаче се среща рядко, именно заради голямото наводняване с тематиката. End of watch обаче следва добрата практика на създателят си и предлага на публиката суровата истина такава, каквато е в действителност, а не пречупена през погледа на идеалистите. End of watch е една история за истинските полицаи, патрулиращи в най-опасните райони на Ел Ей – гетата, пълни с чернокожи гангстери и представители на мексиканските наркокатели.
Актьорите Джейк Гиленхол и Майкъл Пеня влизат в ролите на двама от най-добрите патрулиращи в района. Брайън Тейлър (Гиленхол) и Майк Завала (Пеня) са съответно американец и мексиканец, отдадени на благородната професия. Те не се притесняват да използват пистолетите и куршумите си дори тогава, когато не е необходимо. През цялото време Брайън записва работата и живота си с любителска видеокамера. Именно това е и основният похват, с който е представен целия филм. През обектива на обикновената камера ставаме свидетели не само на тежката им и животозастрашаваща работа, но и на техният личен живот, белязан от живота на полицая. Докато Завала е вече женен и очакващ първото си дете, Тейлър е в търсене на подходящата, чиито образ открива в лицето на Жанет (Ана Кендрик).Времето минава, а с това и техният живот се променя. Надеждите за спокоен и добър  живот витаят в ежедневието им като мухи.
 Ежедневната работа на двамата ги изправя срещу всякакви гетари и престъпници, като в един момент те стават трън в очите на могъщ мексикански наркокартел, чиито бос не е доволен от развоя на събития и поръчва убийството на двамата герои. Как ще се развият нещата ще разберете само, ако гледате филма.
Действието се развива бавно, но достатъчно добре, че да завладее зрителя и да го направи съпричастен с живота на обикновеното ченге, което ежедневно рискува живота си за благото на обществото. Двата различни образа, показани от режисьора, са достатъчно различни, за да се усети разликата между двата събрани в едно човешки живота – типичният американец и неговият събрат-мексиканец, който живее по правилата на своят народ.
„Лошите“ в образа на две наркомацки и гангстерите са напълно показателни за истинските образи, които са изпълнили щатските крайни квартали. Наркотици, убийства и желание за тотален контрол върху обстановката са факторите, които ще бъдат и основната причина за борбата на двамата истински полицаи срещу престъпността.
Актьорите – Джейк Гиленхол и Майкъл Пеня участват в достатъчно филми, за да бъдат причислени към новите холивудски герои, които тепърва ще изграждат много и запомнящи се образи. Изборът е достатъчно показателен за вярата на продуцентите в актьори от различни националности, които са истински артисти и които ще бъдат кино икони след време.
А вместо край – End of watch е достатъчно добър филм, който ще ви държи в напрежение и ще ви направи съпричастни към работата на тези момчета. Гледайте!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*