Новините днес

The Words – Три истории в едно

Създаването на добър филм е мисия невъзможна за масата холивудски продуценти – все пак там всичко живо е киносъздател (като нашите фолк певици) и се раждат множество кино уроди, които не заслужават да бъдат наречени „филм“ изобщо. Добрият филм е като доброто вино – с времето става все по-добро и по-добро. Има обаче и една друга категория филми, които са също толкова добри, но не са за всеки вкус – както не всеки може да оцени доброто вино, уиски, пура или каквото и да било друго малко удоволствие.
The Words е точно такъв филм – със сигурност не за всеки вкус. Той събира в себе си три различни истории, като имаме „филм във филма във филма“, което ще рече, че историята се движи вертикално, което я прави страшно интересна и малко напомня за няколкото вида сън в Ïnception, макар че филмите сами по себе си са крайно различни и несравняеми.
The Words подмина българските кина (както обикновено), но за сметка на това добрите хорица са се постарали да достигне до нас безпроблемно. Филмът обединява в себе си редица артисти, които са ми страшно любими и комбинацията от тях превръща „Думите“ в страхотно поднесена история. Хората са Брадли Купър, Зоуи Салдана, Денис Куейд, Оливия Уайлд и Джеръми Айрънс – доста добре звучи, нали?
Какво имаме забъркано в добрия сценарий? Клей Хамънд (Денис Куейд) е успял автор, който представя най-новата си книга, наречена „Думите“. Литературното четене, което организира, събира голям кръг от читатели, като сред публиката е и неговата голяма фенка Даниела (Оливия Уайлд). Клей разказва в своята книга за бездарният, но супер надъхан начинаещ писател Рори, който желае да напише своят дебют и да разбие класациите. Живеещ със съпругата си Дора (Зоуи Салдана) и с финансовите помощи от баща си, Рори се мъчи всячески да пробие с романа си. Никой обаче не желае да публикува произведението на младия писател.
На медения си месец, Рори и Дора намират стара чанта в антикварен магазин. Сдобил се с чантата, Рори открива стар ръкопис вътре. Очарован от видяното, той представя романа за свое произведение и постига невероятен успех сред критиците. Един ден обаче среща със стар мъж (Айрънс) ще го сблъска с истинския автор и ще разбере какво е вдъхновило човека да напише такава зашеметяваща история.
Това е основната линия, около която се случват събитията във филма. Нямаме спец-ефекти, които да превърнат „Думите“ в летен блокбастър, но имаме една чудесно поднесена история, която лично на мен ми хареса страшно много. Действието се развива бавно, но за сметка на това – качествено и без излишни сцени, които само да натоварват зрителя. Това е филм за правилният избор и как хората взимаме решения, които ще бележат целият ни живот занапред.
Оценката от 6.6/10 в критерия IMDb е някак си неточен, защото филма заслужава поне 7.0, колкото е и моята оценка по десетобалната система. Препоръчвам заглавието на всички ценители на доброто кино – ще останете доволни 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.