Новините днес

21 and Over – Алкохол и стари приятели – безценно!

Докато не видях реклама на този филм в сайтовете на двете големи киновериги у нас, си нямах никаква идея за съществуването му. Почувствах се странно, защото редовно следя киноновините в български и чуждестранни сайтове и очевидно се оказа, че съм изпуснал появата му. Оценката в IMDb е повече от показателна за качествата му, макар че лично се убедил в крайно субективното оценяване в световната филмова енциклопедия и в много случаи оценките не съответстват на качествата на филма (пресен пример за това са двата филма с Джерард Бътлър, които гледах наскоро – Chasing Mavericks и Playing for keeps). Една дума обаче от постера ми подсказа, че нещо не е както трябва. И това е, разбира се, думата „Hangover“, съчетана с „From the writers of…“. Веднага ми светна лампичката, че ще си заслужава всеки лев, даден за билети в киното, и на днешния национален празник аз и Таня се запътихме към близкото до нас кино.
„The Hangover“ е пример за качествена комедия. Двата филма, които скоро ще си имат и трето братче, се превърнаха в невероятен хит в световен мащаб и станаха еталон за производителите на комедии, а и успя да превърне голямата звезда вътре, Зак Галифианакис, в един от любимите ми комици. Независимо, че той няма визията и ролите на Брадли Купър, за мен той е голямото откритие на поредицата и той заслужава най-много адмирации.
Именно свързването на двата филма предизвика у мен небивал интерес. Видно от заглавието му, тук, вместо зрели мъже, ще имаме току навлезли в пълнолетието млади момчета от Щатите. Сакралната възраст от 21 години, която за българите е вече признак на отдавна настъпила зрялост и период „за женене“, е като манна небесна за крайно ограничените от лесен достъп до алкохол и цигари щатски тийнове. В „21 and over“ режисьорите Джон Лукас и Скот Мур обръщат внимание на трима приятели от гимназията, които животът е разделил в различни точки на Америка. Тримата герои са Милър (Майлс Телър), Кейси (Скайлър Астин) и Джеф Чонг (Джъстин Чон), които се събират, за да отпразнуват настъпването на 21-годишната възраст на най-младият от тях – азиатчето Джеф Чонг. Джеф Чонг изучава медицина под опеката на властният си баща, от когото Милър и Кейси изпитват панически страх и най-вече необуздан респект. Желанието на двамата е да изведат приятеля си навън и цяла нощ да обикалят клубовете и да пиянстват по случай голямото събитие. Пречката обаче се оказва съдбоносното интервю за работа, което предстои на следващия ден на бъдещия лекар. Интервюто е уредено от баща му и  Джеф Чонг има задачата да се яви свеж и готов за бой на интервюто. Уменията на Милър и Кейси обаче да убеждават се проявяват и тримата се запътват към най-близкия бар само за „по една бира“, като купонът им излиза от границите на всякакъв контрол. Това е и завръзката на филма, който ще ни представи безброй много комични моменти, които ме караха да се смея с глас в киното, а петте тийнейджърки на задния ред се възмущаваха от видяното. А кадрите, които си заслужават, са в изобилие – повръщане, наливане с алкохол, пиянски изцепки от най-висша класа, масови побоища, лесбо изпълнения в общежития….тоест само бивш или настоящ студент може да оцени видяното. А вярвайте ми – филма има какво да предложи!
Това, което прави най-силно впечатление, е разглеждането на отношенията между приятелите от детинство, които в един момент се подлагат на изпитание от различните интереси и разстояния. Не на един или двама човека се е случвало подобно събитие и точно това е единственото, което може да накара зрителя да разгърне една мозъчна гънка и да помисли малко. Ако му остане време от смях, естествено!
Макар да не блести с нищо невиждано досега (все пак имаме и Project X, където голяма част от идеите са вече използвани), „21 and Оver“ e точно комедията, от която имах нужда! Всички идиотизми които ме разсмиват, са вътре. Това е един изключително мъжки филм, който няма да Ви остави безразлични (клишета на килограм, но все пак верни!). Сравнително непознатите за мен актьори се справят сравнително добре, особено азиатчето Чон. След бърза проверка установих, че той участва в поредицата „Здрач“, което автоматично му дава няколко черни точки в моите очи и фактът, че не съм почитател на вампирското недоносено творение и че не съм гледал тази подигравка с киното, не ме спря да отделя внимание на лентата. Ако имах такава информация предварително, едва ли щях да успея да се абстрахирам и дори думата „Hangover“ нямаше да помогне. Колкото и предубедено да звучи от моя страна, едва ли повечето от Вас не биха се съгласили с мен. По същата причина филмите на Кристен Стюарт и онзи нейния възлюбен са пълен провал, като той успя да скапе дори класиката Bel Ami.
Едва ли може да се очакват и някакви големи роли от другите двама пича, които са в каста на филма. Посредствената им игра обаче се компенсира от сценария и по точно от идиотските му прояви, които ми помогнаха да се насладя още повече на якото време днес навън.
Краен резултат – „21 And Over“ е филм, който не е задължително да гледате на кино. Най-спокойно може да изчакате някой рилийз, но все пак, ако искате да изкарате добре с компания в салона – това е заглавието. Не е препоръчително да си купувате и пуканки – не за друго, а защото в един момент може да се задавите от смях! 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published.


*