Новините днес

Oz: The Great and Powerful – Великолепна 3D магия с Дисни привкус

Бързам да напиша, че Oz: The Great and Powerful не беше от филмите на 2013-та година, които съм очаквал. Даже не бях впечатлен нито от трейлъра, нито от новините, които излизаха през последните месеци. Някак историята на Оз не ми е била никога любима – книгата само съм я започвал да я чета като дете и така и не я довърших. Причината, поради която се озовах в киното обаче, бе достатъчно основателна да си посветя любимия кино-четвъртък именно на Oz, вместо на другата лента с Джеймс Франко, която се върти в момента („Купонджийки“). И стана така, че не сгреших.
Режисьор на филма е Сам Рейми, доказал се многократно като режисьор. Поне според моите виждания, неговият шедьовър си остава трилогията „Спайдър-мен“, независимо от мега смешникът Тоби Магуайър, който изглежда като девствен 30-годишен луузър. Въпреки неговата мазна муцуна, трилогията ми е една от любимите комиксови адаптации и от време на време с кеф се сещам за нея и я въртя. И именно от Спайди-поредицата Рейми е взел главния виновник за това Oz да се получи добър филм. Естествено, говоря за Джеймс Франко.
Франко, който изигра ролята на Хари Озбърн (леко съвпадение), е култова личност. Неговият талант е безграничен и го харесвам страшно много като актьор. Още повече, че в „127 часа“ на Дани Бойл прави мега-хипер-супер-дупер изпълнение, което едва ли може да се съпостави лесно с подобни. Работохолизмът му и желанието за перфектна игра го превръщат в един от най-силните мъже на Холивуд днес; и като се има предвид възрастта му, то отсега го чакат множество силни и качествени роли.
В допълнение на Франко имаме страхотен отбор с нежен характер. В ролята на три вещици виждаме страхотните Мила Кунис, Рейчъл Уайз и Мишел Адамс. Кунис – едва ли мога да кажа нещо повече за нея от това, което съм писал до момента. Страхотна. Невероятна.
 Рейчъл я гледах съвсем наскоро в The Lovely Bones, а Мишел Адамс я помня от брилянтното превъплъщение в кожата на секссимвол номер 1 за всички времена (картината вкъщи го доказва) Мерилин Монро в „My week with Marilyn“. Тричките в състав са в кожата на три сестри с магически способности, които обаче типично по женски си въртят номерца една на друга. Явно и в магическата страна Оз не могат да бъдат избегнати тези моменти. Стереотипи, какво да се прави?
И докато сипя хубави слова за актьорските качества на великолепната четворка, изградила филма, е хубаво да спомена и за какво иде реч. Oz: The Great And Powerful е предистория на книгата „Магьосникът от Оз“, с която са запознати милиони дечица по целият свят и не само дечица, с изключение на моя светлост. Ясно е, че става дума за някакъв магьосник (или вълшебник, според зависи от предпочитанията). Оз (Франко) е фокусник в пътуващ цирк, ситуиран в Канзас Сити, който не е от най-успешните фокусници за своето време. Неговите изпълнения се базират най-вече на измами, като освен професионално, той мами и в живота си – хората около него, десетки момичета, които си падат по неговият харизматичен образ, както и своите колеги от цирка. Въпреки това обаче, Оз е амбициозен и желае да постигне велики успехи, подобно на Томас Едисън. След едно неуспешно представление, Оз се измъква от преследващ го здравеняк, като се качва на балон с горещ въздух. Балонът обаче попада в торнадо и Оз, на ръба на оцеляването, попада в магическата страна Оз, където животът няма нищо общо с това, което си е представял до момента. Всичко е цветно и много красиво (и не само, защото така е описана страната Оз, а и заради чудесното хрумване на Сам Рейми да съчетае черно бял 4:3 образ с цветен widescreen), а още по-красива е вещицата Теодора (Мила Кунис), която открива нашето момче насред езерото, в което се е приземил. Оказва се, че в страната Оз витае легендата вълшебник, който ще дойде от небето и ще освободи народа от влиянието на злата вещица, потъпкваща иначе спокойния и красив живот на това място. Теодора, освен много красива, се оказва и сестра на злата вещица, като в добавка на момента се влюбва в Озито. Нашия човек пък не се свени да направи поредната забивка и се представя именно като магьосникът от пророчеството за спасение. По пътя към Изумрудения град, където  Оз го очакват дворец и несметни богатства, Оз и Теодора се натъкат не само на зли летящи маймуни, които ги преследват, но и да доста по-читава маймуна с криле, която се заклева във вечна вярност на магьосника. В двореца виждаме и магьосницата Еванора (Рейчъл Уайз), която впоследствие ще се окаже лошото копеле. Третата сестра, Глинда (Мишел Уилямс), едно към едно с голямата любов на Оз от Канзас, разкрива врътката и се оказва, че всъщност Еванора е големия интригант в цялата картинка. Тя пък, от своя страна, превръща разочарованата от Оз Теодора в зелен, хълковски еквивалент на Баба Яга. И картинката е заформена – народът възлага всичките си надежди за спасение на Оз, който е подкрепян от маймуната, една порцеланова кукла и русата и добричка Глинда, която със сигурност си пада по него. Цялата интрига, сътворена от жени, ще се окаже доста сложна за разплитане от Оз, който обаче едва ли ще се откаже от възможността да царува. И така сформираната история ни дава едно доста добро изживяване, подходящо за зрители на възраст от 5 до 105+ години.
А от друга страна, няма как да си спестя думите за невероятната изработка на 3D-то. Толкова красиво 3D не бях гледал от Madagascar 3 насам. Дълбочина, цветове, изящество, реализъм – този филм директно влиза в учебниците по 3D кино! Именно качествената изработка е най-големият плюс на филма. Гледахме го на RealD 3D и в комбинация със звука в Арена и значително по-удобните седалки, то изживяването е повече от страхотно! Ако случайно Ви се струва тъпа цялата история (да, това си е доста „детски“ филм), то си заслужава да се дадат пари за това потапяне в картината, което се достига още от първите кадри.
И именно заради всичко, изброено до тук, Oz The Great and Powerful е и първият бокс офис хит на 2013 г. В Щатите изби рибата и съвсем логично в момента се подготвя вече продължението, което вече ще бъде базирано на оригиналният източник. И друг начин няма – с отвореният финал, който имаме, то могат да се направят поне още 2 продължения, които да развият историята. Стига да не се разводни, което обаче едва ли ще стане, особено като се има предвид необятната вселена на Оз, видяна в този филм.
Oz The Great and Powerful е филмът за разтоварване след работа, който ще ви донесе единствено и само положителни емоции. И най-хубаво би било да попаднете в салон, в който липсват селяни без кино-култура, ритащи седалките и говорещи на висок глас. Пожелавам ви този вариант, вместо моя снощи. И въпреки това, дори тези индивиди не можаха да развалят удоволствието от видяното.

Дерзайте!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.