Новините днес

Contagion – Заразяване с филмовата магия на Содърбърг

Само преди няколко дни Ви писах за най-новият филм на Стивън Содърбърг, наречен Side Effects. И със сигурност прочелите ревюто са разбрали колко очарован останах от видяното.
Две години по-рано обаче съм подминал заглавието Contagion на същият режисьор, а имам спомени, че се въртеше тогава по нашите кина. Каква е причината за пропуска не знам, но със сигурност в тази приятна съботна сутрин, каквато е днес, наваксах пропуснатото. И останах доволен.
Ако в Side Effects темата за лошите фармацевтични корпорации бе само бегло засегната и неразвита, то в Contagion (Заразяване) имаме доста по-голям спектър на действие по темата. През 2011 г. светът все още не се беше отърсил от спомените за свинския и птичия (куш гриби) грипове. Паниката беше обзела дори мен, като в онези смутни времена си изхарчих за една вечер парите за цяла седмица в клуб Джим Бийм в Студентски град, а след това си броях стотинките за цигари. Без майтап – всички помним как се носеха маски из градския транспорт, а в университета дори аз ходех с маска. И мисълта ми е, че мистър Содърбърг доста приятно е взаимствал идеята от масовата световна паника, за да създаде филм за този род заразявания.
Приятно ми е, Мавриков!
И освен, че е създал доста напрегнат трилър, който ще се хареса на колегите-трилъролюбители, той е събрал и доста добър актьорски състав. Поред на номерата, или по-скоро на постера – Лорънс Фишбърн, който през 2011 г. получи страхотната изненада за щерка си-прохождаща порноактриса, прекрасната Марион Котияр, Мат Деймън с малко килца над нормата, Джуд Лоу с бритиш акцента си, Кейт Уинслет-вечна и непотъваща и за финал Гуинет Полтроу, която би трябвало да се прекръсти на Пепър Потс (марвел-феновете ще разберат). Тези шест душици изграждат Contagion до оценка 6,7 в IMDb, което е задоволително за масовия вкус.
А сценарият, ще попитате вие? Да, говорим си за зарази и заразявания. И понеже имам опит с вирусите, то смея да твърдя, че показаното е напълно приложимо в реалния свят. Какво се случва? Бет Емхоф (Гуинет Полтроу) е млада бизнесдама с кръшкаща натура, която се завръща вкъщи при иначе доста любящият я съпруг Мич (но не Бюкянън, да не стане объркване) след бизнес-пътуване до Азия. Хубаво, обаче обикновената ѝ настинка явно не е обикновена, защото на бърза ръка палавата Бет предава Богу дух. За съжаление я последва и 6-годишният ѝ син. Междувременно, колега-блогър (с малко повече от моите уникални посещения), наречен Алън Кримуиди (Джуд Лоу) разбира за тенденция относно бързоразпространяемо из целия свят заразяване. И докато той блогва, департаментът за национална сигурност на Щатите привиква за помощ и съвети доктор Елис Чийвър (Фишбърн). Бройката на заразени и починали в целият свят расте, а в помощ на д-р Чийвър се явява д-р Ерин Миърс (Кейт Уинслет), която изследва от първа ръка случващото се. СЗО изпраща на мисия в Азия д-р Леонора Орантес (Марион Котияр), която е отвлечена от банда китайски селяни, като мизата за откуп е ваксина.
Само циганите липсват
А ваксина няма. И докато горепосочените личности се борят срещу непознатият, бързоразпространяващ се вирус, то болестта отнема милиони човешки животи. Утопията, която създава Содърбърг за този филм, разказва за случващото се при подобен род събития – мародерство, убийство, незачитане на личността и като за капак борбата на корпорациите срещу плацебо лекарствата и възможният лек, представен от блогъра Алън Кримуиди. И защо ли? Естествено, че за пари.
Докато вирусчето бавно, но сигурно напредва навсякъде из целият свят, с героите се случват странни и непредвидими от зрителя събития. Които пък може да разберете, само ако гледате нататък! 🙂
Основната идея, стояща в този филм, със сигурност ще допадне на вкуса на зрителя, наситен с филми за апокалипсис, нашествие на извънземни същества и други подобни истории. И независимо, че е с няколко идеи по-слаб от Side Effects, то Contagion е филмът, който Ви се гледа тогава, когато няма други филми из каталозите. И да, още нещо – отново силно присъствие от страна на Брайън Кранстън, познат на всички като бащата на Малкълм.
Като минус на лентата мога да спомена прекалено бавното развитие на моменти, съчетано с някои излишни неща. Без да ги споменавам обаче смея да твърдя, че независимо от тях, Contagion си заслужава гледането. Дори да не сте болни фенове на Содърбърг (какъвто и аз не съм), то филма е достатъчно добър, за да му отделите нужните час и четиридесет минути.
Приятно гледане 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.