Новините днес

Star Trek – Пречупване на собствените възгледи за едно по-добро развитие на фантастиката

Със сигурност изглежда странно, че във филмов блог през 2013 г. се пише за филм, който най-спокойно може да бъде сметнат като важна част от кино историята. Какъв е този автор на блог, който не се е запознал досега с вселената на Star Trek и може ли той да бъде наречен изобщо киноман, ако е пропуснал съществена част от света на фантастиката?

Може. Ако този човек, в случая аз, е болен фен на Star Wars и не желае да се запознае обстойно с кораба Ентърпрайз, капитан Кърк и Спок. Един вид „fanboy”, почти като тези в едноименния филм.

„Ощипано фенбойче“ – така ме определиха колегите-блогъри от иначе доста любимия ми operationkino.net, когато разбрах новината, чеДжей Джей Ейбрамс ще режисира новият, седми поред епизод от великата филмова сага Star Wars. Че как така треки ще режисира Войните? Та това е все едно Люк Скайуокър да се обърне към Тъмната страна на силата! Или още по-зле – Йода! Да де, обаче се оказва, че една невъобразима мечта на всеки един гийк по света е станала реалност само за самият Джей Джей – израснал с фантастиката, той е невъобразим почитател на Сагата на Лукас, като по стечение на обстоятелствата режисира рестарта (или по-точно представянето на паралелен свят) на Стар Трек. Нима дори си е помислял, че един ден ще създава световете и на треките, и на клонингите? Сигурен съм, че дори в най-смелите си мечти Ейбрамс не си е и помислял, че подобен развой на събитията са възможни.

Факт е обаче, че нещата се подредиха точно по този начин за Джей Джей и в момента киносвета е в очакване не само на Епизод VII, но и на Star Trek: Into Darkness, който ще бъде по кината в средата на следващият месец.

Зад кадър: Ейбрамс със своите герои Лично аз обмислях да изгледам излезлият през 2009 г. филм Star Trek от момента, в който разбрах новината за режисирането на новата трилогия. Имах го на компютъра си от два месеца, но нямах нужната настройка. Чувствах, че ще предам по някакъв начин Лукас, Вейдър и компания, ако обърна внимание на Джеймс Кърк и Спок, независимо, че Зоуи Салдана краси цялата картинка. Твърдото решение обаче се взе миналият петък, когато в ръцете ми попадна най-новият брой на списание Empire (ощеведнъжблагодарско, Мечок), посветеннаЕйбрамс и изграден от една страхотна тристранична корица, която се разгъва и е толкова професионално направена, че ми стана направо тъжно заради липсата на подобно списание у нас. Определено чувствам липсата на списание „Екран“, което четях с удоволствие, докато излизаше. И всичко вкупом взе прелом (плюс убеждението, че щом Лукас одобрява Ейбрамс, значи няма да съм чак такъв предател на Войните) и неделния следобяд споделих с Крис Пайн, Закари Куинто и Зоуи Салдана, джиткайки из Вселената с Ентърпрайз. (Хилядолетния сокол е по-як, хехе).

Преди десетина, че и малко повече години, у нас беше попаднала видеокасета с един от Star Trek филмите с участието на Патрик Стюарт. Това е един от малкото ми сблъсквания със поредицата, като не изключвам и излъчването на сериала (по-точно един от всичките) по немските телевизии преди 2000-та година. От Star Trek бях запознат единствено с факта, че кораба се нарича Ентърпрайз, а главните геро иносят имената Кърк, Пикард, Спок, еднаотрасите е клингони и дотам.

Нищо повече. И понеже имам странния навик да отричам непознатото в някои аспекти, тоза 25 години и около 18-19 съзнателни, изкарани с различни филми пред екрана не знаех нищо друго за трекитата. След днешния ден обаче съм информиран до някаква степен и със сигурност запълването на липсващите знания ще продължи в близко бъдеще, за да не се излагам повече при срещи с други любители на фантастиката.

И да – ще гледам Into Darkness с много голямо удоволствие, и то на IMAX.

Прочетох, че действието в Star Trek на Ейбрамс се развива в паралелна вселена от случващото се в другите филми. Това ми напомни за един страхотен анимационен филм, обединяващ старите и новите епизоди на „Костенурките нинджа“, обясняващ разликите във визията и сценариите им. Идеята е подобна и тук, като на този етап не мога да потвърдя дали е подобен случая, но засега го приемам за такъв. В Star Trek на Ейбрамс се проследяват ранните години на главните герои Джим Кърк (Крис Пайн) и Спок (Закари Куинто), а действието се развива в далечно бъдеще, като, за разлика от Стар Уорс, в историята е включена и планетата Земя. Джим Кърк, млад и симпатичен землянин с любов към високите скорости, красивите жени и ръкопашните боеве, е израснал на Земята, след като баща му (в ролята Богът на гръмотевиците Крис Хемсуърт) загива героично, разбивайки кораба, който управлява, в кораб на вечния враг на добрата Федерация – ромуланите от Клингон.

Спасен заедно с майка си, Джим се развива като фермер на Земята. Успоредно с него, на планетата Вулкан расте Спок – представител на тази планета с баща-вулканец и майка-землянка, той е част от изключително интелигентен народ, чиито знания се уповават на логиката и математиката. Спок блести с гениален ум и желание за развитие в космическия Флот, грижещ се за реда в космоса.

Години по-късно, Джим и Спок са вече израснали – Джим е вербуван за кадет от капитан Пайк, а Спок разбработва изпити и системи за кадети. Приятел на Джим е лекарят Боунс (Карл Ърбан), който помага на иначе доста наханото момче. Заради шашма, Джим е отстранен от мисия на Флота, но благодарение на лекаря, той е качен на кораба „Ентърпрайз“, където сблъсква своят характер с характера на Спок. Ясно е, че двамата не могат да мелят брашно заедно, което обаче ще бъде променено в развитието на историята. Враг номер 1 на нашите хора е клингонът Неро (Ерик Бана), който примамва корабите на Федерацията с цел да се докопа до Спок, с който има доста стари сметки за уреждане. Планът на Неро е да унищожи планетата Вулкан и с това да си върне на Спок за минали събития. Попаднали в капан, за екипът на Ентърпрайз не остава друго, освен да се доверят на интуицията на Джим Кърк, който трябва да преодолее своето собствено его и характера на Спок, за да се превърне в легендата, която е и загиналият му баща.

А оттам да спаси и половината Вселена….

И ако за повечето от Вас това е доста познато, то за мен това бе чисто нова грандиозна история, която създаде в мен чувства на задоволство и радост, че вече и аз съм част от хората, запознати с историята в Star Trek. А качествата на този филм са неизброими – сценарий, актьорски състав, ефекти – едва ли е нужно да описвам всичко поотделно. Страхотен. Брилянтен. Стоящ на отделно място във фантастиката, способен да бъде поставен (почти) до Star Wars. Създаването на новия франчайз под режисурата на Джей Джей Ейбрамс е моментът, в който феновете и на двете саги могат спокойно да стиснат ръце и да седнат заедно пред телевизора, за да се насладят на сагите си. Заедно. Не поотделно!

Изводът е, че останах изключително доволен не само заради качествата на филма, а и защото няма да остана разочарован от режисьора през 2015 г., когато ще се потопя в Епизод VII на Star Wars. Едва ли има по-добър режисьор (без името Джордж Лукас, естествено), който да успее да създаде необходимият визуален спектакъл.

А от този момент нататък остава да се настроя психически за Star Trek: Into Darkness, като дотогава ще подгрея с трейлъри и постери. И повече никога няма да отричам, преди да се запозная с фактите и събитията в киното! И ако има хора като мен, то бързо наваксайте. Има защо, вярвайте ми!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.