Новините днес

Star Trek Into Darkness – Още по-пищен, още по-добър. Магията на Ейбрамс е жива!

Нямаше как да отида да гледам Star Trek Into Darkness, след като останах зверски впечатлен съвсем скоро от първото произведение на големия Джей Джей Ейбрамс. Като върл Star Wars фен дълго време странях от възможността да се докосна до алтернативната фантастична вселена. Друго си е да подкрепяш Вейдър и компания, които определено имат повече романтична нотка в себе си, отколкото Кърк и Спок. Времената обаче се менят и сбъднатата мечта на всеки един гийк да бъде част едновременно и от Star Trek, и от Star Wars епопеите, олицетворена в лицето на режисьора Ейбрамс, ме пречупи.
Както написах в първото ревю, Star Trek ми хареса страшно много. Качествената история и изработка на филма ме впечатлиха прекалено силно, за да пропусна и втората част. Макар и развиваща се в паралелна вселена, историята е почти 1:1 с оригиналната. Бързам да се застраховам срещу върлите Star Trek фенове – пичове, не съм гледал нищо друго и може думата „почти“ да бъде заменена в зависимост от наклона на близостта на историите.
Тихият ужас на бъдещето предстои

 

Прочетох някъде, че Star Trek е олицетворение на американците за бъдещето – завладяване на Космоса, търговия с други раси, високотехнологично съществуване и бля-бля. И ако телепортът все още не е измислен, то таблети вече има под път и над път и ако Съдбата е решила, то скоро ще можем да се прехвърляме от вкъщи директно по офисите, за да спестим време от задръстванията.

 

Докато обаче настъпят тези времена, ни остава да се радваме на технологиите в киното. А Star Trek изобилства от тях. И не само сценарият, а и цялостната разработка на Ейбрамс. Човекът доста умело се е развъртял с IMAX камерите, за да представи на зрителите едно зрелищно изживяване, което буквално „вкарва“ зрителят във филма. Един вид „да направим зрителя участник в събитията!“. А събитията следват директно случилото се в първата част. Капитан Джеймс Кърк (Крис Пайн) е същият бунтар, какъвто го помним от първата част. Спасявайки отдалечена планета, корабът „Ентърпрайз“ под негово ръководство нарушава редица нормативни изисквания и правила на Флота, с което си понася последствията. Свален от капитанския пост и разделен от доносника Спок (Закари Куинто), Кърк е поставен като първи офицер под ръководството на адмирал Пайк (Брус Грийнууд). Немислимото обаче се случва, когато грандиозен атентат в Лондон поставя в светлината на прожекторите безмилостният Кхан (Бенедикт Къмбърбач). който има за цел не само да всява ужас и паника, но и да отстрани всички ръководители и капитани във флота. След неговите действия, Кърк и Спок са възстановени на борда на „Ентърпрайз“ с мисия да открия Кхан и да го отстранят.
И точно тук се заплита огромната интрига, която вдъхва живот на Star Trek Into Darkness. Зрителят ще разбере кой е Кхан, откъде идва, каква е неговата връзка с флота и защо той иска да избива наред. Огромните разлики в характерите на Кърк и Спок ще изиграят ключов момент в целия филм, което допълнително нагнетява напрежението в стомаха на зрителите.
Впечатление правят и останалите играчи в историята – Ухура (Зоуи Салдана) е все така невероятна, а Боунс (Карл Ърбан) е все така загрижен и на моменти дразнещ. Очакването за повече екранно време на всенародния любимец Чехов (Антон Йелчин) е подминато безметежно, като получаваме руският му акцент толкова, колкото и в първата част.
Може да се каже, че Star Trek Into Darkness е изграден от цветове, напрежение и великолепен сценарий, който със сигурност ще достави максималното кино удоволствие в приятно охладения салон. Традиционните похвати на Ейбрамс за игра с „lens flare“ е налице и тук, кеото допълнително придава красиво отражение в IMAX очилата. И ако някои го приемат като недостатък, то масово зрителите ще оценят красотата на филма. Процентът на недоволните от лентата ще бъде пренебрежимо малък, което от своя страна ще постави Star Trek Into Darkness в кино архивите с гриф „Задължителни!“.
Изключително много се радвам, че малко по малко навлизам в Star Trek вселената, което ще обогати допълнително филмовите ми познания. Светът вече има още един брилянтен злодей в лицето на Кхан, а героите се увеличават.
Дотолкова, че един децата ни да имат пижами с по-различни герои от Батман и Спайди.

Равносметката – двете корици на „Empire Magazine“ от тази година, посветени на Star Trek Into Darkness (всъщност 3) със сигурност са изстрел в десетката за всички. Крайният резултат – още по-добър. Star Trek Into Darkness е пиршество за сетивата, на което трябва да се насладите задължително!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.