Новините днес

Olympus Has Fallen – Пореден порив на любов към американския флаг

Дойде време най-накрая и аз да видя що за стока е Olympus Has Fallen, който получи оценки, лежащи и върху двете възможни състояния на ценителския небосклон. Прехвален от едни и смело оплют от повечето гледали го, Olympus Has Fallen вече бе записан и в моя актив от изгледани филми.
Този филм е един от малкото, за които съм имал желание за кино и въпреки това не съм отишъл. Нямах физическата възможност по времето, когато бе пуснат. Април и май бяха страхотно наблъскани с филми по екраните, които някак изместиха тази лента от полезрението ми и благодарение на факта, че не живеем в цветуща страна, то той бе любезно предоставен от някоя от многото релийз групи.
Първото, което се набива на очи от този филм, е името на режисьора. Антоан Фукуа – „виновникът“ за страхотния „Training Day“, за който Мистър Ви а.к.а. Мечока може да Ви говори с часове и пак да не успее да разкаже всичко, което знае. Негови са също Tears of the Sun с чичо Брус и Shooter с Марк Уолбърг, който е един от най-добрите филми на последния.
Компютърна графика на ниво Red Alert, края на 90-те години.
И този господин Фукуа влиза в директен сблъсък с другия титан на американско-патриотичното кино – Роланд Емерих. И двамата подготвят за 2013 г. филми, чиято главна сцена е Белият дом – този иначе толкова прекрасен връх в патриотизма на американците. Заглавието на Роланд, „White House Down“, предстои да бъде показано по екраните, като той, от своя страна, разчита на женския любимец Чанинг Тейтъм, докато в случая с Олимп си имаме Джерард Бътлър от плът и кръв, без брада и с повече от необходимата жажда за кръв.

 

Преди да пристъпя напред, желая да споделя за мисли, които ме налегнаха, докато гледах филма. Ясно е, че Olympus Has Fallen е поредният филм, възхваляващ великата сила САЩ и тяхната гледна точка за света. Едва ли такова заглавие би предложило нещо невиждано досега, но от друга страна – защо нашите български създатели на филми, които имат самочувствието на създатели на киното, не направят най-накрая един такъв филм, който да ни накара да се почувстваме горди? Защо никой досега не вложи пари в такова заглавие, вместо в няколко еднообразни кримки, които разглеждат мутробарока и прехода, плюс иначе не чак толкова лошия „Столичани в повече“, който пък е огледален образ на селянията в повечето населени места извън София? Това е въпрос, по който следва да се помисли, преди да възхваляваме безпричинно иначе слабото ни кино. Нека вземем добър пример, вместо да създаваме каквито и да било филмови имитации. И аз искам като всеки един американец да отида на кино и да се гордея след това! И аз искам егото ми да бъде погъделичкано с добре композирана музика и със сцени с веещ се флаг, вместо със сцени, показващи какво се случва на театралната сцена!!!
С извинение за иначе така лиричното отклонение, но това е въпрос, който възниква още от началото на Olympus Has Fallen.

 

Освен Бътлър, във филма ще гледаме Арън Екхарт в ролята на Ю Ес президънт-а Бенджамин Ашър, както и Дилън Макдърмот, който има второстепенна роличка. Нашия тип Джерард в кожата на Майк Банинг – шеф на охраната на президента и много способен сикрит сървис ейджънт. Инцидент на пътя обаче сваля статуквото и кредитът на доверие на президента към Майк – първата дама загива, а Майк спасява президента вместо на президентшата.
Година и половина по-късно, Майк е преквалифициран и работи на бюро. Междувременно отношенията между САЩ и Северна Корея са крайно обтегнати. Врагът вече не е Русия, след като руснаците тотално пропаднаха във всяко едно отношение, и мишената се насочи в друга позиция. Корейците желаят да смачкат демократичната държава. Предстоят преговори между САЩ и Южна Корея. По време на преговорите обаче се случва немислимото – Белият дом е нападнат по въздушен и сухоземен път, а схемаджията е служителят на корейското посолство Канг (Рик Юн – дръпнатият от „Бързи и яростни“, първа част). Докато Канг държи в бункера като заложник президента, то нашия Майк взима нещата в свои ръце и се озовава със стабилно оборудване в полуразрушения монумент на демокрацията с мисията да спаси главнокомандващият и синчето му. Крайно безскрупулен, Май
Избий ги, куче!

к Банинг ще направи всичко възможно, за да спаси демокрацията на света. И президента.

И сигурно ви звучи крайно познато, нали? Сигурен съм, че няма нищо ново, нечувано, невиждано, дори неясно обоснованата роля на Морган Фрийман. Не съм вярвал, че този човек някога ще поеме ненужна роля. И на него явно му трябват повечко кинти….
Olympus Has Fallen не е провал. Това е филм, насочен към масата американски граждани, които имат нужда от повдигане на духа в тежки моменти. Насочен е и към такива като мен, които обичат ненатоварващи пуцалки. Екшън от класически тип. Незадължителен, но препоръчителен, особено за мъжката част от зрителите. Действайте!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*