Новините днес

The Hangover 3 – Този път без алкохол и дрога

„Ергенският запой“ приключи. Или поне филмовия такъв. Партитата за изпращане на нашите събратя по чашка обаче тепърва започват. Като гледам тенденцията към нарастване на евентуалните бракове на мои познати и приятели – запоят скоро няма да свърши. Тепърва ще има да се лее много алкохол, от чиито ефекти ще ни болят главите до припадък.
Филмовият запой обаче приключи с третата част от култовата поредица. Възхваляван от едни и смело оплюван от други, The Hangover се превърна в един мини-феномен сред киноманиаците. Историите на „вълчата глутница“ дадоха много материал за реално изпълнение на хиляди групички от близки приятели. Лафчетата от поредицата навлязоха стабилно в ежедневието на зрителя, а Лас Вегас се превърна в още по-мечтана дестинация от всички нас.
Първо той….
С поредицата Hangover обаче режисьорът Тод Филипс попадна на нож с няколко остриета. Втората част, която „ъпдейтна“ събитията от първата, се прие доста добре от критиката. Все още помня колко смях беше през лятото на 2011 г., когато нямах търпение да видя произведенията на четиримата умници. С новините за третата и последна серия обаче се започна безкрайното спекулиране за евентуалния сценарий, за това дали филма няма да представлява един безкрайно разтегнат яблански локум с лошо качество, който не се разтегля, а се влачи. Със синопсиса стана ясно, че този път сватба няма да имаме. Имаме обаче Алън.
Поредицата даде на света един блестящ комик, полу-идиот, полу-гений, който бързо се превърна във всенароден любимец, включително и мой. Неговите роли имат статуса на култ, към който се стремят мнозина стенд-ъп комедианти и други знайни и не чак толкова знайни представители на жанра. Обожавам Зак Галифанакис и неговите превъплъщения и за мен всеки филм с негово участие е равен на болки в стомаха от смях. И много идеи за изпълнение, разбира се.
Актьорския състав на The Hangover може да бъде разделен на „ту партс, фифти-фифти“ ситуация. От едната страна на ринга са Зак и Брадли Купър, а от другата – Ед Хелмс и Джъстин Барта. Нито Ед, нито Джъстин могат да бъдат запомнени с други техни роли, освен в тези три филма. Положението при Брадли и Зак обаче е съвсем различно, като първият е не само добър артист, а и мокър сън на милиони фенки. Прическата, БраТ, прическата….
….а после тя.
По същата схема движи и г-н Чау Кен Джонг, който е пълен идиот. В добрия смисъл на думата. Малко по-малък изрод от Зак, но с подобна осанка. Джон Гудман и Майк Епс – също. Флинтстоун е чуден в ролята на наркобос и една сериозна роля в крими-жанра ще се отрази перфектно на кариерата му. И за дилър става, както видяхме във Flight с негово актьорско Височество Дензъл. Лидер на италианска групировка обаче ще му пасне като гащи на мокро дупе и силно се надявам в бъдеще да го видим като дон. Дай, Боже, дай!
И както споменах, Hangover 3 Се отделя от класическата линия на ергенско парти. Сценарият е съвсем друг. За жалост. Главното действащо лице тук е Алън (Зак), който тотално е изперкал от липсата на качествени медикаменти. След грандиозна катастрофа с жираф на магистрала, Алън е убеден от останалите от глутницата да постъпи в психиатрична клиника, където да излекува своите ненормални състояния, включващи погребването на собственият му баща. По пътя към клиниката обаче се случва непредвидимото – нашите момчета са нападнати от хед хънтъри (обичам чуждиците) на големия престъпник Маршъл (Джон Гудман). Оказва, се че техният добър познат Лесли Чау (Кен Джонг) е гепил стабилно количество злато от Маршъл, като на всичкото отгоре е успял и да се чупи от затвора в Бангкок. Хората, които могат да го открият, са Фил, Стю, Алън и Дъг. Всичко си е както по старому между тях, а ситуацията май ще вземе да се повтори. За заложник е взет Дъг, а останалите трима трябва да се справят с Чау и да го „доставят“ на Маршъл и вярното му куче Блек Дъг (Майк Епс, от който очаквах много повече). Чау е открит в Мексико, откъдето започва изпълненото с безкрайни абсурди приключение на тримата умници. Те ще преминат дори през мястото, откъдето започва всичко.
И независимо, че филмът е изпълнен с много, много от любимия ми дебелашки хумор, включващ всевъзможни идиотизми, то Hangover 3 не е Hangover в истинския смисъл на думата. Няма пияни, няма надрусани. Има само комедия с лек криминален привкус, която не трябваше да бъде „Epic“ завършека на историята. Защо, Тод, защо не ги напи и надруса пак? Защо не убеди пак Тайсън да се включи, за да изкара някой допълнителен долар към така или иначе мижавите му приходи напоследък? Защо?
Бийтълс във Вегас
И с безкрайните си въпроси мога да направя заключението, че все пак Hangover 3 има своите красиви черти. Филмът е изграден основно от Зак Галифанакис и Кен Джонг. Това са хората, които изравят от пепелта историята и създават болките в стомаха от смях. Черният хумор и абсурдите са на добро ниво, но винаги може повече. Независимо от това, Hangover 3 трябва да се гледа, за да се навакса с финала и да се видят новите простотии. Ако очаквате история като вече видяните – не, няма да я получите. И все пак съвестта ми би ви изпратила в киното, за да поемете глътка свеж въздух от липсата на комедии през тази година. Слабата оценка в IMDb е показателна, че нещо куца и това определено е сценария. Другият крак обаче е стабилно стъпил на земята и има как да изкара целия филм.
А дали ще е финал не знам. Вратичката е отворена „за всеки случай“ и като нищо може скоро да видим финал на финала. С включването на Мелиса Макарти може и да се завърти някое продължение, което да допълни глутницата. Бих се зарадвал на четвърта час, ако Тод и компания ни убедят, че ще е по-добра.
Ще поживеем и ще видим. Дотогава може да превъртите отново първи и втори филм за припомняне на най-култовите моменти от историята. Дерзайте!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.