Новините днес

Elysium – Космическа одисея с нежелано действие

След като „R.I.P.D.“ ми разби представите за киноизпълнение, бе време да се навакса изгубеното време и логично това стана с Elysium – лентата на Нийл Бломкамп, в която той отново си партнира с Мат Деймън. Деймън тук не е вече таен агент, а доста заякнало копеле, което няма нищо общо с предишните си роли и вече прилича на мъж (да не повярваш!). Не, че не го харесвам Деймън, напротив. Страхотен талант и голям актьор, но малко не го докарваше с визията си да изглежда драматичен. А за „Elysium“ се е постарал достатъчно.
Иначе за утопичното желание да видим планетата ни срината и полу-унищожена – това не е като да не сме го виждали много пъти. Дори се чудех дали има още някой оригинален начин, по който да покажем човека в ролята му на унижощител на природата и богатствата. Въображението обаче не спи и Бломкамп и като сценарист взе, че измисли как светът ще бъде пренаселен и разбит, и то в края на XXI век – време, което изобщо не е далечно.
Иначе „Elysium“, съвсем очаквано, покори боксофиса в Щатите и у нас, като приходите можеха да бъдат в милиони гущери повече, ако се прожектираше в 3D формат. Този филм си плаче за 3D-то и не виждам причина той да не бъде поне конвертиран в този крайно противоречив формат – ежедневно чета оплакващи се и възхвалящи технологията. Уви,  „Elysium“ не е „три-де“ и му се наслаждаваме в промоционалния четвъртък, когато кината у нас привличат зрители с по-ниските си цени.
Още отсега ще кажа, че ако имате намерение да гледате филма вкъщи, то това ще е Ваша грешка. Историята си плаче за голям екран с оглед на ефектите

– визуални и звукови. И друго – ако очаквате невиждана история, която да ви разтърси и да промени из основи фантастиката – това не е вашият момент. „Elysium“ е създаден единствено за забавление и със сигурност няма да го помните дълго. Дори не си заслужава и закупуването на цифров носител. За болните фенове на Деймън предишното не важи.

Вечната Фостър!!
Както споменах, „Elysium“ представя историята на недалечното бъдеще, когато човечеството е изчерпало енергийните ресурси на планетката ни, презастроило е де що има градинки и зелени площи и се е превърнало в тотален шит. Най-богатите са измислили решение на проблема – построена е космическата станция „Елизиум“, където не съществуват войни, болести, а красотата е вечна и неприключваща. Обратното – на Земята са останали само отрепки и бачкатори, които живеят в мизерия и разбира се – мечтаят да се доберат всячески до космическия рай.
В този свят живее Макс (Деймън) – сирак, отгледан в сиропиталище и борещ се с живота си – къде с кражби, къде с други незаконни сделки. Макс от малък мечтае да се добере до Елизиума, а мечтата му е споделена с дружката му по легло Фрей (Алис Брага). Макс израства сред престъпните улици и се превръща в бачкатор в голяма корпорация като всички останали свои приятели.
Междувременно на Елизиум властва разкошът, а всеки опит за доближаване от страна на земните жители до рая е покосяван мигновено от секретарят на отбраната Делакор (Джоди Фостър). Тя действа с твърда ръка, като без притеснение избива опитите на контрабандисти да прекарат хора до станцията. Опълчвайки се дори на президента на Елизиум, Делакор е ужасът за земляните.
На Земята Макс, чрез лошия си късмет, е поставен пред дилема – или да оцелее, или да умре, вследствие на инцидент във фабриката. Оборудван с хай-тек съоръжения по себе си, той има за задача да източи информацията от шефа на корпорацията чрез невронна връзка. Оцеляването му е свързано, разбира се, с технологиите на Елизиум. Така той се забърква с контрабандистите и наемникът Крюгер (Шалто Копли), като единствено и само уменията му и шансът ще определят съдбата му.
И директно минусите на лентата – колкото и „оригинален“ да е сценарият, имах чувството, че гледам описаното в книгите на Тимъти Зан продължение на „Star Wars“. Възможно е да откривам толкова прилики между книгите и филма с факта, че в момента отделям свободното си време за тях и всяка една допирна точка ми изглежда като „copy-paste“. Възможно е и да греша, но твърдо подкрепям мнението си, че този филм не е това, което очаквах. Можеше историята да бъде многократно по-развита, като по този начин да предложи нещо мааааалко по-интересно на зрителите. Иначе за утопията – достатъчно сме гледали. Стига толкова!
Финален резултат – В никакъв случай „Elysium“ не е лош филм. Просто не е това, което очаквах – както аз, така и хората с мен. Иначе за убиване на времето в жегите е чуден. И да, още веднъж – това трябва да бъде в 3D формат!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.