Новините днес

The Iceman – Страхотен трилър по истински случай за най-бруталният наемен убиец

Перфектният завършек на неделята, и то броени дни преди отпуск, е един добър трилър, в който на всичкото отгоре е „по-истински случай“. Такъв е случаят с The Iceman – историята на Ричард Куклински, който през своята шеметна кариера убива безпроблемно над сто човека. И то с финес.
Обожавам историите за наемни убийци, още повече, когато са навързани с италианската мафия. В The Iceman имаме точно такъв случай, а името на Куклински остава в аналите на криминологията завинаги. За добро или лошо, неговата житейска история е пресъздадена на голям екран от режисьора Ариел Вромен, а за изпълнител в главната роля е взет Майкъл Шанън – онова животно, което изигра ролята на Генерал Зод в „The Man of Steel“. И ако сте харесали Шанън тогава, то сега директно ще се влюбите в него. С брутално добра физика и излъчване, Шанън влиза в кожата на Куклински като малко детенце вкъщи след цял ден игра.
Освен Шанън, филмът блести с актьорски състав, който може да послужи за пример – имаме Уинона Райдър (винаги с нея се сещам за татусите на Джони Деп), Рей Лиота, Крис Евънс, Дейвид Шуимър и Джеймс Франко. Да не би да не харесвате някой от тях? Шуимър? Няма нищо общо с олигофреничния Рос от „Приятели“. С дълга коса, катинар и липса на мазния си глас! Култов образ, който го реабилитира в очите ми.
Ричард Куклински (Шанън) е американец от полски произход, който работи като озвучител на порно филми във нискобюджетно студио. Той е мъж за пример – изкарва добри пари и е умел сваляч, като в лапите му попада Дебора (Уинона Райдър) – служителка в заведение. Той успява да свали мадамата, като сключва брак с нея. Примерен родител и блестящ съпруг, той има една малка тайна – за него не е проблем да отнеме човешки живот. Неуредици в студиото го принуждават да работи за боса Рой Демео (Рей Лиота) – мафиот и член на итало-американските групировки. Задачата му е проста – да отървава света от неудобните за Рой личности.
Животът си тече, а Ричард е все така блестящ в домашните си задължения. И не само в тях – в служебните е още по-добър. Години по-късно, когато дъщерите му не са малки момичета, той е отхвърлен от бизнеса и се принуждава да работи сам като наемник. Този обрат го среща с Мистър Фрийзи (Крис Евънс) – продавач на сладолед в кемпер и убиец с особената подробност, че държи замразени труповете на жертвите си в същите фризери, в които държи и лакомствата. Фрийзи „светка“ Ричард на гениалната схема да замразява труповете си, за да не могат да бъдат идентифицирани впоследствие часът и датата на смъртта. Така се ражда медийният прякор „Ледения“ за неизвестният убиец.
Именно самостоятелната му работа обаче ще го изправи отново срещу Рой, неговият повереник Розентал и посредникът между фамилиите Лио (Робърт Дави – онзи с белезите от култовият сериал от 90-те „Профайлър“). Ричард ще избере ничията страна и ще разчита само на себе си, за да приключи пътят си по начин, добре познат на всички.
Отново съм длъжен да го кажа – Майкъл Шанън е гениален. Мога да сравня образа му на психопат с този на Макс Кейди (Нос Страх и Де Ниро) по лудостта, която блика от излъчването му. И в същото време е толкова различен, че други биха казали „няма база за сравнение“. Хладнокръвен и с каменна физиономия, Шанън създава образ, от който могат да се учат десетки начинаещи артисти и недай си Боже – последователи. Променени до неузнаваемост са и Шуимър и Евънс – единият с визия на барман-колумбиец, а другият лудо хипи, нямащо нищо общо с Капитан Америка. Лиота е един и същ винаги – болен до безкрайност, доброто момче играе ролята, която винаги му е пасвала най-добре. Джеймс Франко се появява за малко, но въпреки това талантът му личи от километри и придава само добър вкус на целият филм.

 

„The Iceman“ е чудесен трилър, който ще гледате жадно от първата до последната минута. Тихият ужас от образа на Куклински се изгражда тухла по тухла, а смяната на визията му от гладко, избръснато момче до хладнокръвен килър всява напрежение, което няма да ви пусне дълго. Най-интересното е, че зрителят в един момент става съпричастен с анти-героя и му изпраща невидими симпатии и подкрепа с надеждата, че в един момент ще се измъкне, както обикновено става в холивудските филми.
Горещо препоръчвам „The Iceman“ на любителите на доброто кино и трилърите – има за всеки по нещо и в нито един момент няма да съжалявате. Гарантирано!

2 Comments on The Iceman – Страхотен трилър по истински случай за най-бруталният наемен убиец

  1. mnogo tap film bate

  2. филмът е страхотен.. не е екшън, но и такива трябва да има. Най много ще го разберат хората които са "хванали" 80-те год. и знаят какво е било по това време.. та дори и от родителите си.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.