Новините днес

The Family – Портретът на мафиотското семейство

След няколкомесечно чакане, провокирано не само от рекламната кампания, но и от корицата на фен-страницата на блога във Фейсбук, най-накрая се добрах до киното, за да се насладя на „The Family” (познат и като Malavita и Коза Ностра за българския пазар) на Люк Бесон. И разбира се – с участието на вечният ми фаворит Негово Кино Величество Робърт Де Ниро.

Най-голямата ми слабост, що се отнася до филми, са тези заглавия, свързани с италианските престъпни групировки. Именно те провокираха любовта ми към киното, а мой вечен номер едно е „The Godfather”, както знаят читателите на блога и хората, които ме познават. През годините не остана заглавие, свързано с мафията, което да не съм гледал многократно, анализирайки художествената измислица с реалните действащи лица. Това бе и основната причина да завърша висше образование, свързано с корпоративната сигурност, като дори защитих магистърска теза, обясняваща влиянието на Коза Ностра върху бизнеса.

А филм, в койт се завръща Де Ниро в най-подходящата за него роля, е като манна небесна за моя милост. А ако в играта е замесен и Мартин Скорсезе (тук е изпълнителен продуцент), то разбирате сами какво се случва в главата ми, трепетно очаквайки началните сцени.

Компания на Де иро правят жената-котка Мишел Пфайфър, Даяна Агрон и Джон ДеЛео, които са всъщност част от „фамилията” на главният герой Джовани Манцони. Крайно време беше Мишел да се превъплъти в гангстерска съпруга и на другият колос на киното, освен на Пачино – споделената между двамата титани любов може да доведе само до добри моменти, на които киноманите да се радват до безбожие. За красота е добавен и Томи Лий-Джоунс в ролята на ФБР-ченге, което допълва и развива историята във филма.

А сценарият  повече от интересен. Джовани Манцони (Де Ниро) е висш бос на фамилия в Коза Ностра, нарушил единственото правило, което не бива никога да се нарушава – омертата. Джовани е предал на властите своите близки, като за награда е влязъл, заедно със семейството си, в програмата за защита на свидетели. С ново име те се озовават в Нормандия, където би следвало да се наслаждават на новият си живот. Старите навици обаче умират трудно и за Джовани е немислимо той да се откаже от вродените си привички. Още от началото той и семейството му се изявяват като типични италианци, и то не само заради пастата и хубавото вино, но и заради несъгласието си с праведният начин на живот. Комедията започва веднага, след като те се озовават в новият си дом – и ако някой може да наказва повече обществото от когото и да било, то това са семейство Манцони.

Междувременно п петите им е безмилостен убиец, нает от вкаран в затвора бивш приятел на Джовани. За опазване на нашите герои се грижи агентът Робърт Стансфийлд (Томи Лий-Джоунс) и неговите подопечни. Той обаче ще изпита огромна трудност да запази тайната на Джовани, който междувременно описва своите мемоари.

Филмът изобилств от забавни моменти – всеки един от семейството разбира животът по свой начин, като боят и взривовете са на първо място. Тук е моментът да изкажа доброто си впечатление от „децата” Томи ДеЛео и Даяна Агрон – и двамата играят чудесно, като типични италиански дечица – единият е в схеми за изнудване и побоища, а сестрата свежда вижданията си само до побой. Майката не се притеснява да взриви хранителен магазин или да заплаши с убийство гостенка в дома си. Ежедневието на всички е напълно еднакво с това от преди събитията, довели до новият им дом.

За „ Th Family” може да се говори доста Филмът дебютира на второ място в щатският бокс-офис – нещо, което не се бе случвало скоро за филм с участието на Робърт. Режисьорът Бесон обаче е вложил много положителна енергия за създаването на филма, а с опеката на Скорсезе е ясно, че няма как да се получи нещо друго, освен добро изпълнение. А всъщност има ли по-подходящ актьор за ролята на италиански мафиот от Де Ниро?

Чакането з премиерата със сигурност си е заслужавало. Останах изключително доволен от видяното и смея да твърдя, че с нетърпение очаквам DVD дебютът на лентата, за да имам заглавието в личната си колекция. “The Family” е още едно доказателство, че Боб е връх в своята среда и този връх скоро няма да бъде покорен.

Не губете време а бързо тичайте към залата – днес е четвъртък и има промоции, знаете! J Филмът достига до нас благодарение на Тандем Филм.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.