Новините днес

Layer Cake – Бритиш екстази с Бонд ефект

Харесвал съм винаги работата на Матю Вон – творбите му са изпълнени с достатъчно съспенс, че да задоволят желанията на непретенциозният киноман. Макар и с не толкова богата филмография, Матю бързо се превърна в режисьор, чиято работа наистина харесвам.
Дебютът му зад камера датира от 2004 г. и се нарича Layer Cake – филм, който представя Даниел Крейг преди появата му в култовата поредица за Джеймс Бонд и, респективно, преди да се превърне в най-добрият Бонд досега, задминавайки дори сър Шон Конъри. Неестественото му бондовско излъчване го отличава сред останалите брюнети, заемали ролята, и това е един от най-големите плюсове, които той може да отбележи относно кариерата си.
Layer Cake е британска криминална комедия, която ми прилича страшно много на филмите на Гай Ричи (онзи Ричи, който все още не се бе заел с Шерлок Холмс). Изпълнена с черен хумор и брилянтна актьорска игра, Layer Cake е точно мъжката комедия, която едва ли ще остане недооценена от зрителя; тя притежава всичко необходимо, за да се причисли към комедийния жанр и в същото време да бъде една първокласна кримка, изтъкана от много насилие, мацки и наркотици.
Признавам, че ми бе трудно да пречупя окото си на фен на Бонд и да възприема Даниел като по-различен герой. По същият начин се чувствах и когато гледах The Girl With The Dragon Tattoo, но там образът му е изместен от главната героиня Лисбет Саландер и това чувство на познание бе заличено набързо от интересния сценарий. Наложих си обаче волята и русият Даниел набързо успя да премине от другия фронт – там, където хората са над закона. И с ръка на сърце мога да кажа, че ми хареса и с удоволствие бих гледал пак това заглавие, заедно с чаша бърбън в ръка и запалена силна цигара.
На такива приятни аромати ухае Layer Cake. Ухае и на милиони хапчета екстази, които са в основата на голямата интрига, завъртяна вътре. Редом с Крейг, за хапчетата се борят още Том Харди – все още слабичък в началото на кариерата си, големият Майкъл Гембън, Бен Уишоу и красивата Сиена Милър – все пак наркофилм не може да мине и без прекрасно женско присъствие.

 

Героят на Крейг (чието име не се споменава през целият филм) е успешен дилър, който работи в силен екип и успява да пласира килограми кока на заможни клиенти. Той е изпипал стабилно схемата и е твърде далеч от подозрение. През свободното си време работи като брокер на недвижими имоти и никой не би предположил, че колегата им е силен в схемата с дрога. Междувременно, от голям шеф са откраднати милиони хапчета екстази, които са гепени от малоумника Дюк (Джейми Формън). Впоследствие Дюк се опитва да продаде хапчетата на нашия дилър, без никой да подозира, че в играта е замесен див сръбски наркобарон, който е безкомпромисен спрямо крадците.
Шефът на дилъра Крейг обаче е алчен тип, който не се свени да го пожертва в името на собствените си интереси. Така се замесва и друг мафиот – Еди Темпъл (Майкъл Гембън), който пък търси дъщеря си. Всичко се струпва на главата на главния герой, който трябва да преодолее всичко и всички, за да оцелее.

 

Звучи ли Ви вече типично британски? Layer Cake е филм, съставен от съдбите на множество герои, които се преплитат в една обща нишка, от която измъкване няма. Отново казвам, че този филм е толкова вдъхновен от Ричи, че името му щеше да стои като прекрасен завършек на цялостната картинка. Страхотно завъртян, Layer Cake ще ви достави необходимата доза филмово екстази така, че ще ви държи доста дълго време.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.