Новините днес

Thor: The Dark World – Поредният спектакъл на Marvel

Последните няколко дни минаваха трескаво и в нетърпеливо очакване на поредната комиксова екранизация на Marvel, а именно „Thor The Dark World“. След „The Avengers“, Marvel Се утвърдиха като най-големите играчи в битката на комиксовите вселени, и всеки един техен следващ филм е радост за душата и сетивата на върлия киноман, почитател на супергероичното и свръхестественото.

Очакването на този филм започна още след като излязох от салона, когато на екран бе „Iron Man 3“ – началото на втората фаза на Марвел-продукцията. Хитрият маркетингов ход на компанията, а именно да раздели създаваните филми на фази, даде своят резултат и ето, че вече зрителят е напълно потопен във фаза 2, за която са запланувани още „Captain America: Winter Soldier“, „Guardians Of The Galaxy“ и финалът, който със сигурност ще бъде повече от грандиозен – „The Avengers: Age Of Ultron“. Гийкът в мен трепетно очаква всеки един от тези филми, а след вчерашната (първа за деня) прожекция на Thor The Dark World мога смело да заявя, че комиксовите филми, с които съм израснал, ще предизвикват винаги огромен интерес във мен.
Харесва ми фактът, че Марвел изграждат Тор върху едноименният образ от скандинавската митология. Пречупеният образ на рисувания герой запознава читателят на комикса с образ, чиято проекция едва ли би проверил в специализираната литература.
Тор се появи за пръв път в едноименният филм от преди 2 години, като доби изключително висока популярност за кратък период от време. Подготвен да се слее с колегите си в „Отмъстителите“, русият скандинавски бог и подопечните му изградиха образи, които завинаги ще маркират историята на комиксовите екранизации. Чудесният избор на Крис Хемсуърт, Натали Портман, Антъни Хопкинс и Том Хидълстън, както и режисурата на Кенет Брана, превърнаха Тор във филм, който плачеше за продължение.
„Thor The Dark World“ идва на големия екран, режисиран от Алън Тейлър. Познат предимно на зрителите от малкия екран, Тейлър пресъздава представеният от Брана свят на Асгард чрез похватите на грандиозното, като зрителят остава с впечатлението, че Асгард е „ъпгрейднал“ своите сгради и цялостна визия. За главните роли имаме същият състав, както и първият път, плюс няколко нови (или не чак толкова) нови лица, появяващи се за секунди. Все пак „Thor: The Dark World“ идва като продължение на „The Avengers“ и хубавото е, че филмът е създаден за истински фенове. Ако не запознати с първата фаза на Марвел, то от отзи филм няма да разберете нищо.
След като Тор и компания разкатаха Ню Йорк, нашият тип има за мисия да въдвори мир в деветте свята, опустошени от брат му Локи, който си стои на топло в асгардската тъмница. Тор се е издигнал в очите на баща си Один, който го гласи за следващият крал. На Земята пък нещата са си все същите – Джейн Фостър (Натали Портман) е в очакване на русокосият си извънземен любовник, от който вече втора година няма ни звук, ни вопъл. Цялата работа обаче съвсем скоро ще бъде помрачена от Малекит – водач на тъмните елфи, родени от мрака, който има да си връща на фамилията на Тор заради заточението, в което е изпаднал. Наша Джейн се оказва не на място (защо ли?) точно когато не трябва и е завлядана от древна сила, която може да бъде изпозлвана срещу Асгард. Така се намесва Тор, който хем трябва да спаси любимата си землянка, хем да върне Малекит там, откъдето е дошъл.
Значително по-добър от първият (за колко филми може да се каже нещо подобно?), „Thor: The Dark World“ представя на зрителите много по-детайлно завършени образи на представените герои. Тор не е толкова арогантен и нагъл – той е пораснал, осъзнал принципите на войната и управлението на цели девет свята и смело се подготвя за честта, която ще му бъде оказана. И колкото и да ми е симпатичен, моят топ-фаворит във филма е Локи! Спечелил си крайното недоверие на всички около него, Локи (голям си, Том, голям!), е мълчаливият сив кардинал, чието участие ще бъде ключово за развитието на действието. Локи е помъдрял след простотиите, които се опита да извърши на мирната ни планета, а и сигурно безбройните удари от страна на Хълк са го вразумили и този път той действа като един истински господар на войната. И ако досега образът му ми бе леко неприятен, то с действията си в този филм той се реабилитира и директно отива в личния ми пантеон на любими супергерои.
От страна на останалите замесени – Натали Портман е далеч, далеч от оскарова актриса. По-скоро прилича на Майли Сайръс в цикъл, или поне такава роля са й създали. Далеч от класата си в „Black Swan“, Натали е по-скоро притурка, отколкото основа.
На сър Хопкинс участието този път не е от голямо значение, а и всъщност кой е истинският крал на Асгард?
За финал – „Thor: The Dark World“ е мощен визуален спектакъл, който следва традицията на Марвел всеки път да предоставя все повече и повече зрелища за гладните души на комиксовите фенове. Директно заминава на рафта с blu-ray-ки, а и със сигурност би отнесъл още едно гледане на голям екран!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.