Новините днес

The Wolf of Wall Street – Милиони долари, дами и господа!

Три дни след гледането на “The Wolf of Wall Street” се опитвам да асимилирам напълно този филм. Трите часа, изпълнени с магията на Мартин Скорсезе, се изнизаха като миг и не усетих нито неудобство в седалката на киното, нито чух нетърпеливо въртене на някой от зрителите около мен. Всеки бе застинал на мястото си, тръпнещ в тежко очакване на следващите действия на героя Джордан Белфорт, изигран брилянтно (кога ли не е било така) от Леонардо Ди Каприо.

“The Wolf of Wall Street” е точно това, от което верният на магията на Мартин киноман се нуждае. Перфектно изпълнен и изпипан, филмът е магия, която ви прихваща от самото начало. И ви държи омагьосани дни след това.

Винаги съм се възхищавал на геният, скрит у Скорсезе. Помня първият си досег с него- в средата на 90-те години, когато „Нос Страх” бе една от касетки, непрепоръчителни за пускане от малки деца. Впоследствие се запознах изцяло с творчеството му, което издигна Мартин като един от моите най-големи герои зад кадър. До ден днешен „Casino” е един от най-любимите ми филми. Харесвам похватът, с който главният герой се развива от обикновен амбициран тип до върл новобогаташ, ходещ по ръба на оцеляването. И падането оттам, разбира се. Това сме го виждали не веднъж и два пъти, а в “The Wolf of Wall Street” го виждаме отново, като съчувствието е отхвърлено още в началото на лентата.

Главен герой тук е Джордан Белфорт. Един от най-големите играчи на фондовите борси, познал падението по-бързо, отколкото успеха. На 26 години той е вече с над 250 милиона долара в банковата си сметка, натрупани чрез посредничество на борсови пазари чрез фирмата му Stratton Oakmont. Действащ в края на 80-те години до средата на 90-те, Джордан служи за пример при филмирането на Boiler Room – филм, който сме разглеждали преди повече от година в този блог. И освен, че е перфектният схемаджия, Джордан излежава присъда заради измамите и впоследствие се превръща в мотиватор на хиляди желаещи бързо забогатяване, като до ден днешен изнася лекции из целият свят. Филмът е базиран на книгата му “Catching The Wolf of Wall Street”, която проследява живота му като шеф на голямата измамна фирма.

Каквото и да напиша за Ди Каприо, влизащ в кожата на Белфорт, то ще бъде малко. Виждал съм нетърпението на приятели, чакащи най-новият му филм по кината. Аз също се числя към групата нетърпеливци. Гениален млад актьор, който е ощетен максимално от филмовата Академия. Оскари – нъцки. За сметка на това – още на 12-ти Леонардо получи вторият си Златен Глобус в кариерата си, именно за играта си в “The Wolf of Wall Street” (първият получава за „Авиаторът”, отново със Скорсезе под ръка). Силно пожелавам на Леонардо тази година не само да получи номинация, но и най-накрая да грабне златната статуетка, която заслужава от години насам.

Компания на Ди Каприо правят моят любимец Джона Хил, в ролята на сътрудника на Белфорт Дони Азоф, Марго Роби като изкусителната съпруга Наоми, Матю Макконъхи, Кайл Чандлър, Роб Райнър, Джон Фавро и Жан Дюжарден. Бърза вметка тук, преди да продължа – Макконъхи за пет минути изиграва една от най-силните си роли. За справка – трейлъра на филма.

„The Wolf of Wall Street” е истинската история на Белфорт, стартирал като току що завършил студент в голяма брокерска фирма на Уолстрийт, под ръководството на Марк Хана (Макконъхи). Хана вкарва набързо амбицираният си подчинен в тайните на борсовите търговии и оцеляването от стреса. Като дипломиран брокер, Белфорт изважда невероятно лошият късмет да стартира работа на 19 октомври 1987 г., известен на всички като Black Monday. Този му лош късмет го запознава с Дани Азоф (Джона Хил), като набързо те основават своята компания Stratton Oakmont. Стартирали в гараж, те започват манипулации с пени акции, довели до създаването на една от най-успешните фирми за посредничество. Наред с милионите долари, които се стичат като река към сметката на Белфорт, той урежда своят живот като истинска рок-звезда – спортни автомобили, имения, яхти, хеликоптери и наркотици. Много наркотици. Килограми с кокаин, достойни за бюрото на Тони Монтана. Само че този път героят е истински. Кокаинът – също. Белфорт преминава и през оковите на брака – след развод с детската си любов, той се преориентира към златотърсачката Наоми (Марго Роби), която играе централен персонаж“ Тя дори обича Вълкът, докато той избухва с проститутки по 6-7 пъти седмично.

А по ред на номерата – Освен блестящият Ди Каприо, силното включване е от страна на Джона Хил. Комедиантът се доказа, че го бива в сериозните роли (Moneyball). Хил изгражда образ на влюбен в наркотиците и секса младеж, който бързо се превръща в дясната ръка на Белфорт. Към добрите изпълнения причислявам вече споменатият Матю Макконъхи, Кайл Чандлър като човекът, вкарващ Джордан в затвора след дълги години игра на котка и мишка, и Жан Дюжарден, който е швейцарски банкер с любов към подобни схеми. Всички се справят блестящо, или поне доколкото могат на фона на Леонардо. На моменти открих прилики с героят му от „The Basketball Diaries” – нарко-абстиненцията сме я виждали вече, а тук промяна няма. Ролята на наркоман пасва на Лео, макар че щеше да бъде хубаво да вложи малко повече чувство, за да не може зрителят да усети приликата.

“The Wolf of Wall Street” е урок по кино. Отново учителят показва своите перфектни възгледи, стоящ на режисьорския стол. Гениалният Скорсезе създава нов шедьовър, който да се нареди до вече утвърдените му класики. Харесвам неговият подход да запазва артистът, да го развива и да го постави на холивудски пиедестал. Това, което Скорсезе направи за Де Ниро, го прави същото и в момента. Неговият усет за качество не е излъгал никого досега, а и едва ли ще бъде по-различно и в бъдеще. Ако някой намира прилики с класиката на Оливър Стоун „Wall Street” – да, такава има. Чест обаче за Скорсезе е цитирането на Гордън Геко по време на филма. Мъглата от наркотици, заляла 80-те години борсовите фирми, тук изкристализира в своеобразен феномен на седмото изкуство. “The Wolf of Wall Street” е новата класика на десетилетието. Филм, чието влияние ще се носи дълго из вълните на нова вълна измамничество. Филм, който ще вдъхнови много младежи да стартират на борсата. Филм, който трябва да се дава като бонус на всеки, стартиращ търговия на Форекс-пазарите.

И всичко това, което описах на този етап, е гарнирано с огромна доза хумор. Наистина огромна. Възходът и падението на Белфорт са описани така, че дори и най-консервативният мозък да бъде разклатен, изпращайки сигнали на лицевите мускули. Поредица от комични ситуации, граничещи на места с абсурд, са в основата на живота на главният герой. Именно хуморът успява да изгради „Вълкът” като филм, който да не се приема като тежката житейска драма на един развален финансист-наркоман, който единствено сам за себе си е виновен. С други думи – „The Wolf of Wall Street” е страхотен!

Невероятен! Изключително филмово преживяване, достойно за множество награди и най-вече за основната, а именно причисляване към филмовите шедьоври на 21-ви век. Защото този филм е именно такъв!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*