Новините днес

Love & Other Drugs – Лекарят ви препоръчва…

Една реклама на хранителна добавка провокира в мен (а и под влиянието на съпругата ми) да се захвана с промотирането на лекарства и подобни химии. Е, направих го само, за да погаля филмовото си его. Имам предвид, че в съботната вечер, вследствие на въпросната реклама и един фейсбук статус от моя страна, гледахме романтичната комедия Love and Other Drugs – филм от 2010 г. на режисьора Едуард Зуик с участието на Джейк Гиленхол и Ан Хатуей.

Филмът набързо се превърна в един от любимите ми от този жанр. Никога не съм бил фен на романтичните комедии, но определено този е чудесен и затова бързам да ви споделя впечатленията си от видяното. Освен, че е номиниран за 2 Златни глобуса, Love & Other Drugs е филм, който връща вярата в доброто у хората, независимо от техните първоначални комерсиални възгледи и задачи. Освен това, филмът гарантира и приятни мигове с любимия човек до вас, осъзнавайки правилният избор, който сте направили.

За какво иде реч? Джейми Рандал (Гиленхол) е млад меринджей, който се слави с изключителните си търговски умения като продавач на стерео-техника. Джейми е факир в продажбите и успява да продаде дори краставици на краставичар, убеждавайки го в качествата на зеленчука. Освен факта, че е чудесен продавач, той е и наследник на лекарско семейство, в което само той се води неудачник – брат му има чудесно развит бизнес, а родителите са светила в медицината. Джейми обаче е прекъснал медицинското си образование, за да се отдаде на продажбите и най-големият му специалитет – жените. Той е неустоим сваляч, който не се свени да преспи дори с жената на шефа си, и то на работното място. Тази му дързост му струва професията. За щастие обаче, той набързо се ориентира към продажбите на лекарствени продукти, завършвайки успешно курс към гиганта „Пфайзер” (да, същите, които изкараха Виаграта на пазара). Оттук започват и големите приключения на Джейми – той трябва да убеди един от най-успешните лекари в качествата на предлаганият от него продукт, заместител на любимия на американците Прозак. В кабинета на лекаря Стан Найт (в ролята Ханк Азария), Джейми се запознава с Маги Мърдок (Ан Хатауей) – сексапилна мадама, която има лошият късмет да боледува от болестта на Паркинсон. Джейми започва своята най-голяма мисия – да свали Маги, която е крайно своенравна и тотално отричаща съществуването на любов между нормален мъж и болна жена. Междувременно „Пфайзер” изкарват на пазара най-известният си продукт и Джейми ще трябва да се бори с жестоката конкуренция, за да стане пръв сред многото дистрибутори.

Това, което впечатлява истински във филма, е не ролята на Джейк, а тази на неотразимата Ан Хатауей. Тази жена е върха – ненапразно тя е носител на наградата Оскар! Искрена, пряма, сякаш излязла току що от сценария, нейната героиня е модел за подражание на много млади жени, които по една или друга причина страдат от някакво заболяване. Актьорските умения на Ан изпъкват до краен предел, превръщайки нейната Маги в личност, на която зрителят съчувства и която зрителят обича, дори повече от Джейми.

От хумористична гледна точка, филмът е изпъстрен от множество комични моменти, които оформят цялостната картина и създават един добър пейзаж, подходящ именно за съботната вечер вкъщи. И Джейк, и Ан изиграват ролите си прекрасно. Рядко се случва да харесам толкова много романтична комедия. Love & Other Drugs обаче наистина си заслужава своите два часа, че дори може да се гледа отново. В него няма излишен пълнеж или сюжетни дупки – всичко е наредено идеално, за да се получи добър краен продукт.

В Love & Other Drugs всеки от зрителите (и зрителките) ще получи това, което търси – и голите Джейк и Ан, и история, която да запомни и да препоръчва на приятели. На всичкото отгоре, този филм учи на човечност, на толерантност и не на последно място – на любов.

В заключителната фаза – Love & Other Drugs е чудесна романтична комедия, която да споделите с любимия човек. Ако пък той ви я препоръча – още по-добре. Приятно гледане.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.