Новините днес

The World`s End – Краят на зрителската толерантност

Хм…от два дни се чудя дали изобщо си заслужава да си губя допълнително времето с “The World`s End” – не стига, че му отделих два часа, ами сега и ревю да пиша! В крайна сметка оставам верен на традицията си да ревюирам (почти) всеки филм, който гледам, с изключение на някои вечни класики, за които не съм дораснал да пиша впечатления. “The World`s End” ще получи своите пет минути слава в блога, а пък после ще потъне в забвение, където принципно му е мястото.

Окей, филмът в началото беше обещаващ. Британска комедия, която се опитва да има любовна връзка с евентуалното дете на “This Is The End” и „The Hangover”. Любовта обаче не само, че не се случи, ами взе, че се превърна в една непреодолима омраза, която заслужава да бъде показана на голям екран!

Наистина съм разочарован не само заради изключително плоският сюжет, а и заради излагацията, която се причислява към кариерата на на режисьора Едгар Райт. Не, че досега ме е изненадвал с нещо, което наистина да стъпи в графата ми с любими филми. Добре де, харесвам Shaun Of The Dead и Scott Pilgrim vs. The World. Още повече, че Едгар ще режисира дългоочакваният марвелски проект Ant-Man, на който света възлага големи надежди. Тук обаче Райт просто ме преби! Смачка ме и ме изхвърли на боклука. И защо беше нужно, питам аз?

“The World`s End” е сценарийно дело между самият Едгар Райт и изпълнителят на главната роля Саймън Пег. Освен Пег, във филма участват още Ник Фрост, Мартин Фрийман, Еди Марсън и Пади Консидайн. Опитът за ансамблова пиянска история, която лежи в основата на филма, припада като епилептик в тежка фаза на заболяването си. И остава там, за съжаление.

Филмът започва доста обещаващо – застарял пич на име Гари Кинг (Саймън Пег) решава да се върне назад в спомените си и да довърши най-големият си житейски подвиг, а именно обиколката на 12 кръчми в родният си град. Първият опит, който е направил заедно със своята вярна дружина, претърпява фиаско и години след него той решава, че е време за реюниън и успява да убеди останалите си стари приятели да се включат в подвига. Всеки от тях е с успешна кариера и семейство, загърбили пиянските моменти назад в миналото. Гари, по прякор Кралят, посещава курсове за анонимни алкохолици. Единствено той живее все още в ученическите си години. С много мъки той събира старите бойни другари и те се завръщат на родното място, за да угодят на Гари и да приключат веднъж завинаги със „Златната миля”, а именно обиколката на прословутите пъбове, чиито край е в кръчмата „Краят на света”. Преди да стигнат до него обаче, те се натъкват на странни събития – никой не си спомня за тях, докато нелеп инцидент в тоалетна не ги отваря за истината – градът е завзет от извънземни хуманоиди, със синя кръв и структура на пластмасови манекени.

Изведнъж пред Гари и компания се отварят пътят на истината – дали да продължат с обиколката си, без да привличат внимание на пришълците, или просто да избягат. Идеята за „Златната миля” обаче е по-силна от всичко и те се впускат в безброй перипетии, които…..са тоталното фиаско на лентата! Абсурд! Идея, изсмукана от пръстите! Дори не съм и предполагал, че толкова многообещаващ филм може така рязко да падне на дъното на кино-кладенеца, където да заеме първото и челно място! What The Fuck, попитах аз при завръзката? Кой би измислил такава простотия? Дори не е смешно, трагично е! Очаквах наистина качествена комедия, а всъщност получих пълна боза, оценена с добрите 7.1 пункта в iMDB!

“The World`s End” е едно от най-големите разочарования, на които някога съм попадал. Или съм прекалено недостоен, за да разбера филма, или просто този тип изпълнения не са за мен. Плоско, плоско, че чак вдлъбнато изпълнение, дами и господа! Не правете грешката да му обръщате внимание – този филм не заслужава вниманието на уважаващият себе си зрител!

А ако някой има доводи, които гласят, че филмът е добър – моля, нека ги изрази J

3 Comments on The World`s End – Краят на зрителската толерантност

  1. Филмът е метафора за сблъсъците на поколенията или по-точно на 90 срещу поколението Facebook. Няма никакви извънземни, става въпрос за интернет и социални мрежи.

  2. Много шашав вкус за кино имаш,на много безумия си се изказал сравнително положително,а този филм не го заслужава.Наистина не е на нивото на предните филми на режисьорът,но все пак и не е боклук!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*