Новините днес

Need For Speed – Поредната слаба екранизация по компютърна игра

Филм по компютърна игра – не е като да не сме виждали подобна история. Max Payne, Hitman – нещо да кажете? Станаха ли очакваните хитове, или потънаха в забвението? Същата история и сега с Need For Speed. Голямо име в компютърните среди, създадено от лидера в гейминга Electronic Arts. Безброй много часове съм изкарал пред монитора, шофирайки коли, които не съм виждал на живо и които едва ли ще видя някога. Или поне едва ли ще шофирам. Сигурен съм, че дори ти, четейки това ревю, си играл или продължаваш да играеш поредната игра от вечната поредица. Или директно премина на някой от Fast & Furious филмите, игнорирайки пръкналият им се току що конкурент?

Да си го кажем честно – хегемон в жанра е именно „Бързи и яростни“ и да им се изпречиш на пътя е рисковано начинание. Още повече, че след нелепата смърт на Пол Уокър известността на филмите стана още по-голяма и феновете се умножават в геометрична прогресия. Създаването на Need For Speed, колкото и да разчита на популярността на игрите, е нож с две остриета и заради факта, че F&F е инспириран именно от игра от NFS. Е, вече и този филм е в графата „Гледани“ и може спокойно да кажем, че колкото и прилики да имат двата филма, то те са крайно различни и за конкуренция не може да става и дума.

Режисьор на NFS е Скот Уо. Същият Уо, който преди две години режисира Act Of Valor, който все още стои и чака да се наканя да го изгледам. Дотук добре. Главната роля във филма е поверена на Арън Пол – чисто ново за мен име, известно повече в телевизионните среди. За сметк ана Арън обаче, до него гордо стоят Доминик Купър в ролята на „гадния“, Майкъл Кийтън (за втори път тази година Кийтън на голям екран, забележете!) и свежото попълнение в киното Кид Къди, който явно е не само добър рапър и бийтмейкър, но и забавен в комедийна роля.

Хубавото на филма е, че екипът по заснемането е потрошил доста пари за хубави коли и реални изпълнения на каскадите, без използването на зелен екран. Само това си е за похвала, въпреки плоският и посредствен сценарий. То едва ли може да се очаква да е по-различно в такъв филм, разбира се. Колите и гонките обаче си ги бива. А те са свързани със следното: Тоби Маршъл (Арън Пол) е пичага, който живее спокойно живота си, поправяйки коли в наследственият си сервиз и участващ редовно в нелегални гонки по улиците на малкото градче, в което живее. С него са дружина верни приятели, а срещу него е Дино Брустър (Доминик Купър) – състезател от същият град, който обаче е имал късмета да се откъсне от прокобата на малкото населено място и е станал известен в автосредите, побеждавайки наред своите опоненти. Интересите на всички обаче са еднакви – коли, гонки и мадами, а най-отгоре на гонките стои мистериозният Монарх (Майкъл Кийтън), който следи всички млади надежди и кани най-добрите от тях на организирано от него състезание от висшия пилотаж. Съдбата обаче не е благосклонна към Тоби. След като е подканен на общ бизнес проект с Дино, нещата се нареждат по възможно най-неблагоприятният начин за нашето момче и той се оказва в затвора. Невинен при това. Две години по-късно, той е навън и не желае нищо повече от отмъщение. А отмъщението ще бъде извършено отново зад волана.

Звучи ви изключително познато, предполагам? Знам, че не сте вие сценаристите, но тези, създали филма, са същите ентусисти като нас – сиреч аматьорчета. Много плоско изпълнение, но все пак забавно. Забавно в смисъла на мощните, ревящи двигатели, криещи в себе си стотици конски сили. Зрителят се среща с Мустанг, Бугати, Акера и други марки, които автолюбителите ще оценят много повече, отколкото незаинтересован шофьор като мен. Тук няма светъл образ, на който зрителят да подражава. Няма го Доминик Купър, който да е лошото момче, което всички искат да притежават. Героите са скучновати, мацката е кофти, а злодеят не е чак толкова зъл, колкото се очаква. Да си го кажем направо – Need For Speed е претупана история, която имаше много повече потенциал в първоначалният си замисъл. Може би, ако филмът беше излязъл през лятото, щеше да постигне много повече финансов успех, отколкото сега.

В заключение – филмът е сравнително посредствена брадвичка, която е насочена за върли автофенове. Няма да загубите много, ако го гледате все пак – става за разпускане и ако нямате предварителни очаквания, то може и да ви хареса. Върви добре със студена кола и пуканки. И после на паркинга в киното не се учудвайте, ако чуете повече рев на автомобилни двигатели от обикновеното – все пак моментът го изисква.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.