Новините днес

Grace Of Monaco – Грейс от раят на Земята

Grace Of Monaco откри филмовият фестивал в Кан, като мигновено бе смачкан и оплют от критиците по възможно най-долният начин. И не само това, ами и кралският двор на Монако заклейми филма, обвинявайки създателите му в изопачаване на историята и недействителни факти, въпреки изричното пояснение, че това е художествена творба, базираща се на реални факти и събития.

Аз чаках този филм поради една друга причина. Преди малко повече от три седмици имах невероятният шанс да посетя Монако. Монако е раят на Земята, уважаеми читатели. Слънце, море, спокоен живот, лукс и красота – всичко това обединено в едно малко късче земя на Лазурният бряг, където не съществуват данъци, битови сметки и стрес. Мястото, където асфалтът е толкова добре поставен, че ежегодно по улиците на страната се провежда кръг от Формула 1. Място, където богатите отиват, за да разпускат на палубите на огромните си яхти. Място, където бих остарял с най-голямо удоволствие. И място, на което, обръщайки се в различни посоки, грее образът на най-обичаната принцеса Грейс Кели. Грейс Кели, холивудска звезда и носителка на Оскар, изоставя кариерата си, за да се впусне в „най-голямата любовна история”, както я описват екскурзоводите. Тя е съпруга на принц Рение III, баща на сегашният владетел на Монако Албер. Историята на Грейс и Рение е обект на изследване от години насам, особено след трагичната смърт на Кели в автомобилна злополука. Колко иронична е съдбата понякога…

Grace Of Monaco е филм на Оливър Деън, представящ историята на принцеса Грейс от нейното напускане на Холивуд до кризата във френско-монакските отношения през 60-те години, когато на косъм Монако се отървава от омразното анексиране към Франция. Най-големият удар на филма е Никол Кидман – че коя ли може да се превъплъти по-добре и с толкова финес в ролята на великата американка? Никол, макар и на възраст, е достатъчно фина и талантлива, за да се отдаде изцяло на образа на Кели и да пресъздаде една невероятно романтична история, белязана от американският бунтарски дух и европейското, закостеняло мислене. Филмът хваща Кели в периода, когато вече е съпруга и майка на децата на Рение (в ролята Тим Рот). Тя е разкъсвана между желанията си и порядките в кралският двор, смачкващи самочувствието й до безбожие и държащо я в плен. Както казват коментиращите по форумите – принцесите на Монако са единствено расови кобили, които имат за цел да продължат рода на Грималди. За незнаещите – според договор с Франция, ако родът се прекъсне, то княжеството автоматично преминава към французите, а с това умира и данъчният рай на крайбрежната крепост. И точно това се развива и във филма – Кели трябва да левитира между мъжът си, децата си, порядките и желанието си да се завърне към киното, колкото и невъзможно да изглежда това в очите на дивите европейци.

По времето на Кели, Франция, начело с Шарл Де Гол, поставя ултиматум на княжеството – или облага с данъци фирмите, акостирали там, или им обявява война и ги присъединява към територията си. Това е основният конфликт, който се разглежда във филма. И колкото и да е невероятно, основна роля за запазването на суверенитета на страната изиграва Кели с бистрия си ум и най-вече с отдадеността си към Рение и страната му. За фон и разкош се срещаме и с образите на Мария Калас (Паз Вега), Алфред Хичкок (Роджър Аштън-Грифитс), Аристотел Онанис (Робърт Линдзи) и пасторът на Монако Франсис Тъкър (Франк Лангела).

Grace Of Monaco, с претенции за далеч по-добър филм за „принцеси” от Diana, не постига желаният си успех, но за сметка на това служи като един добър урок по история и любов. Сигурно прекрасните пейзажи, показани във филма, оказаха положително въздействие върху мен и някак не успях да открия повечето минуси, така анонсирани от канското жури. Вярно е, че историята не блести с кой знае колко качества. Блести обаче с прекрасното изпълнение на Кидман и Тим Рот, блести с чистотата на образът на Кели и буйният нрав на Рение. Блести с любовта си, която се лее като дъжд в лятна буря.

Всички, които бяхме в киното, останахме с прекрасни впечатления, а като се има предвид и посещението ми на княжеството, то филмът заслужава моите адмирации. Препоръчвам го на всички, които не са запознати с историята на двойката, както и на тези, които искат да видят една добра актьорска игра. Grace Of Monaco е чудесен и удрям по един голям минус на кралският двор. Ужаваеми монакчани – натискайте си здраво принца за наследник, че като нищо може да забравите раят, в който се намирате.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.