Новините днес

The Railway Man – За желязото, войната и приятелството

Когато постнах във Фейсбук събитието, че гледам The Railway Man, отдолу получих няколко коментара от отявлени киномани, които го определиха като „средна работа”. С бърза настройка за „средната работа” обаче получих малко повече от средни впечатления, клонящи повече към „добър филм”, отколкото към друго определение. The Railway Man е един от множеството филми, разказващи за последиците от Втората световна война, посттравматичният стрес и всички останали последствия, осакатили невинни момчета, които са се били за каузата на психично болни диктатори. Режисьор е Джонатан Теплицки – сравнително ново за мен име, свързано с проектите Better Than Sex и Burning Man. Това обаче, което ме привлече изключително силно, е участието на Колин Фърт, Никол Кидман, Стелан Скарсгард и Хироюки Санада. Фърт е любимец на много зрители. Не попадам в графата „върли фенове”, но все пак е изключително класен актьор и много-много не пропускам изявите му на голям екран. Останалите, които споменах – също.

Историята разказва за ветеранът от ВСВ Ерик – типичен британец, чието хоби е железопътното дело. Той пътува много с влакове, интересува се от построяването на линиите и всичко останало около сестрите на БДЖ. Във влак се запознава и със съпругата си Пати (Кидман). Той е затворен и пази в себе си огромна тайна, която не споделя дори с приятелите си от клуба на ветераните от войната, оглавен от Финли (Скарсгард). Финли обаче знае неговата тайна и не е изненада, че в един момент решава да помогне на приятеля си с овладяването на стреса. Ерик се оказва в плен по време на войната и дълго измъчван от млад японски офицер. Офицерът е Такеши Нагасе (Санада) и съвсем случайно неговият образ изплува от дебрите на историята. Ерик открива вече възрастният Санада благодарение на Финли и решава, че е време да отмъсти за миналото си. Така се оказва в Япония, където открива Санада и започва поетапно да връща към миналото своят мъчител.

Интересното е, че за своето отмъщение той среща категоричното одобрение не само на Финли, но и на своята съпруга Пати. Между тях нещата не вървят именно заради страшното минало на Ерик и с цената на всичко съпругата е готова да подкрепи мъжа си, дори за целта да е необходимо отнемането на човешки живот. Макар и с второстепенна роля, Кидман е страхотна и още веднъж доказва класата си на истинска актриса.

Фърт също е страхотен. Тихичък и скромен, в него се крие огромен потенциал за отмъщение, който потенциал обаче е способен да се трансформира в нещо далеч по-красиво. Защото има и грешка, има и прошка.

Създаден по действителни събития, The Railway Man ми хареса със своят тих ужас, ескалиращ постепенно със силата на земетръс в Пернишко. Това е филм за приятелство, който си заслужава отвсякъде, колкото и негативи да бъдат открити. Аз съм доволен и не смятам, че е необходимо да ви убеждавам повече – отделете му нужните два часа и гарантирам, че няма да съжалявате. Толкова!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*