Новините днес

Cyrus – Най-хубаво е вкъщи

Cyrus дойде при мен, когато търсех някоя от поредните комедии с участието на големия Джона Хил. Миналата седмица гледах 22 Jump Street и останах очарован от неговите изпълнения, както винаги.
Оказа се, че Cyrus е първият поглед на Джона към сериозното кино, и то съчетавайки участието си съвместно с Мариса Томей и Джон Райли. Не останах изненадан от съществуването на този филм – все пак тичах пръв да гледам Moneyball с него и Брад Пит, а и още тогава Хил отнесе първата си номинация за Оскар, която удвои на последното раздаване за ролята си в The Wolf Of Wall Street.

Харесвам и Мариса Томей – фен съм на неостаряващата брюнетка още от зората на 90-те години, когато най-въртяният филм вкъщи беше My Cousin Vinny. Мариса отнася и Оскар за поддържаща женска роля тогава. Тя не се промени визуално за годините, като дори се пусна като стриптизьорка в невероятният The Wrestler, където подмокряше сънищата на Мики Рурк. Тук пък го раздава самотно мамче, което трябва да избира межди обсебващата любов на сина си Сайръс и новата тръпка в живота й – добряка Джон, който също търси своята половинка.
Темата ме заинтригува особено много с оглед на факта, че познавам хора, които за нищо на света не предприемат каквото и да било действие без одобрението и позволението на майките си. Става ми тъжно, когато момчета на възраст доста над тийнейджърската се оставят да бъдат водени доброволно и с одобрение от матриархалният образ на жената вкъщи, без да имат собствен глас и мнение. Същият този едипов комплекс е страхотно описан от Марк и Джей Дюплас, които по братски си делят както сценарият, така и режисурата на филма. Това е основната идея, която е развита във филма и която показва до какво може да доведе прекаленото обгрижване на мъжа с майката вкъщи.

Джон (Джон Райли) е разведен мъж на средна възраст с нормални работа и интереси, който поддържа приятелски отношения с бившта си съпруга и нейният годеник. Като всеки на тази възраст обаче, той желае да продължи живота си с човек от противоположния пол и на парти се запознава с Моли (Мариса Томей). Двамата си допадат от първия миг и започват страстна връзка. Тайната, която Моли пази от Джон, бързо излиза наяве – тя има син, с когото поддържа повече от нормални отношения. Синът й Сайръс (Джона Хил) и Моли са най-добри приятели и държат на отношенията си един към друг повече, отколкото на отношенията им с въшни за връзката им хора.
Първоначално добрите отношения между своенравният Сайръс и гаджето Джон набързо се развалят, за да се превърнат в борба между гадже и син за вниманието на една жена, разкъсвана между собствените си желания и майчинският си инстинкт. Сайръс е аутсайдер, без приятели, с интереси в областта на електронната музика, който за нищо на света не желае да дели майка си с когото й да било. Така се сформира триъгълник, от който изходът се базира на дълбоки, морални решения, които могат да наранят всеки един от ъглите във фигурата.

Звездата на филма е, ъф корс, Джона Хил. Абстрахирайки се от ролите му в Moneyball и The Wolf Of Wall Street, то той прави гигантски скок от небрежните изпълнения в комедиите му до този момент. Далеч от образа на холивудска звезда, без да притежава пакет плочки на корема и бицепси, които да пръсват ризите му, Джона показва завиден актьорски талант, израснал у човек с трудно детство заради проблемите с килограмите и многобройните подигравки, които е отнасял като малък от съучениците си. Джона изригва в ролята си като вулкан, за да докаже колко много го бива в това му поприще. Винаги, когато гледам филмите му, се възхищавам на здравият му разум, позитивността и уменията да бъде когото си пожелае пред камерата! 6 точки за тебе, Джона! Голям си!

Cyrus е филм, който е хубаво да гледате, дори тематиката да не ви е много присърце. Гледайте го заради прекрасната актьорска игра и на Джона, и на Мариса, и на Джон Райли.
Ненатоварващ филм, чието действие е напълно възможно да се развива и при съседите ви над вас, и при съседите до вас. Лошото е, ако откриете себе си вътре, но пък никога не е късно да се промените, нали?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*