Новините днес

Guardians Of The Galaxy – Пазителите на фантастиката

От вторник насам
търся да отделя време, за да напиша на листа виртуална хартия впечатленията си от прекрасния “Guardians Of The Galaxy”, който покори сърцата на комиксовите фенове по света и у нас, че даже и се нареди в множество престижни класации, като например Top250 на iMDB. Истината е, че „Гардиънсите“ заслужават не само това място, но и място в сърцата на онези, които са израснали със супергерои от рисуваните книжки – тоест всички ние, поколението на 90-те години в България (Все пак колегите от Щатите имат комикси от 30-те и 40-те, когато тук все още са обирали мандри).

Guardians OF The Galaxy бе проект, който следях от самото му анонсиране преди години, когато Марвел обявиха плановете си за Phase 2. Тогава се изненадах доста – въвеждането на нови, съвсем непознати за повечето хора лица се прие като нож с две остриета, който нож се остреше до премиерата на самия филм. Мнозина бяха скептици относно тотално новата вселена, в която Марвел поставят интересите си. Пазителите на галактиката не притежават суперсили, така характерни за втръсналите ни до сладка болка Iron Man и компания. Те са най-обикновени престъпници, които обаче притежават чара на каубои от дивия запад, способни да изровят симпатии от най-дълбоките кътчета на душата си. И с право – филма се превърна в такъв феномен, че вече стотици отправят молитви към негово комиксово величество Кевин Фейдж да обединява всичко, що е под червеното лого.

Изненадите около
лентата стартираха не само с анонса на филма, но и с избора на режисьор – никому неизвестният дотогава Джеймс Гън, режисирал само телевизионни филмчета и късометражни такива, с изключение на част от крайно разочароващия „Movie 43”, който заслужено получи
подобаващ български превод под името „Пълен т*шак“. Да избереш такъв режисьор за толкова мащабен проект като „Пазителите..“ се базира или на много тежки наркотици, или на гениално прозрение за нечий все още неизваден наяве талант.

Уви, в Дисни/Марвел не си играят на зарове с многомилионни залози, а разчитат на кадърност и прозрение. Прозрение, което им донесе за пореден път приходи в размер на толкова зелени гущери, способни да пенсионират дори Тони Монтана от най-бесния му период. Джеймс не само разби представите за създаването на прекрасна фантастика, но и набързо бе избран за режисьор на продължението – един вид Джош Уидън се преражда в собственото си битие.

Филмът разчита и на разнообразен актьорски състав, съставен от Крис Прат, Зоуи Салдана, кечистът на WWE Дейв Батиста, Брадли Купър и Вин Дизъл, като последните двама използват единствено гласовете си, за да озвучат компютърно генерираните Рокет и Грут, които пък се превърнаха и в най-симпатичните от пасмината пазители. Ирония на съдбата или не? Ирония дотолкова, че Крис Прат, известен като приличен актьор с наднормено тегло изиграва не само чудна роля, но и прекарва достатъчно часове във фитнеса, за да извади сикс-пака, автоматично класирайки се за мокрите сънища на новите си фенки. Зоуи си я знаем – за пореден път във фантастика след Аватар и новите два Стар Трек, сексапилната мулатка я бива дори боядисана цялата в зелено. Изненада е и огромния Батиста, който изгражда страхотен образ, пренасяйки мускулната си маса от ринга на кеч-шоуто в ширините на прожекционния екран. Кечистите, макар и обречени да го раздават в киното цял живот като машини за побоища, изтребление и отмъщение (Дуейн Джонсън и Джон Сина за пример, особено първия), все пак дават всичко от себе си, за да се покажат в добра светлина. Дори шефа на кеча Винс Макмеън усети накъде духа вятъра и набързо се превърна и във филмов продуцент в дъщерната компания WWE Studios. Далновидно, а?

Най-забавното е, че този път супергероите нямат никакви суперсили и невероятни възможности. Те са единствено плод на собствения си, извънземен произход, позволяващ да се прилага генно инженерство при енотите, а дърветата могат да говорят. Главният герой Питър Куил, известен и като Старлорд (Прат) е землянин, отвлечен като малък от група извънземни престъпници, оглавявани от Йонду (Майкъл Рукър). Старлорд обаче израства като върл тарикат, изпълняващ мокри поръчки и отдаващ се на безразборни сексвръзки с красиви (и цветни) представителки на други раси.

Отцепил се дори от създателя си, Питър обикаля галактиката, за да намери и достави мистериозно кълбо, което има суперсили. Плановете му обаче са пресечени от върлия сподвижник на архизлодея Танос, Ронан (Лий Пейс), който трябва да се добере до кълбото. За целта си той използва дъщерята на Танос – Гамора (Салдана).

Смъртоносна и невероятно красива, Гамора се заема с мисията да открие и убие Питър. По петите на Питър обаче са и модифицирания енот Рокет (с гласа на Брадли Купър) и приятелят му Грут (с гласа на Вин Дизъл) – дърво, което не е от най-умните, но пък разчита повече на впечатляващата си дърварска същност.

В един момент обаче четиримата попадат в мрачен затвор, където срещат Дракс (Батиста) – търсещ отмъщение за смъртта на семейството си титан, който няма да се спре пред нищо, докато не убие собственоръчно злият Ронан. Осъзнали мащабите на силата, която се крие в кълбото, петимата се обединяват, за да спасят галактиката от разрушение. И купонът започва..

Купонът започва, защото филмът е не само прекрасна фантастика, изпълнена по всички правила на Sci-fi киното, но и жестока комедия, която е изпълнена с толкова много хумор, че зрителят се чуди дали да следи действията на екрана или мисловно да се връща отново и отново към току що казаното. Както споменах и по-горе, най-симпатичните герои са Рокет и Грут, които сеят лафове и действия на кило. Силни са и човешките герои, разбира се – Прат прави ролята на живота си, Салдана акцентира върху дупето си, а Батиста успява да загърби кеч-живота си, за да извади на показ актьорските си качества. Всеки един от антигероите е толкова симпатичен, че заслужава и отделен spin-off, последван от множество продължения.

Във второстепенните роли може да видим Джош Бролин, Джон Райли, Глен Клоуз и Бенисио Дел Торо, когото мернахме след финалните надписи на Thor 2. Ролята му, макар и мъничка, се връзва чудесно не само за предстоящият The Avengers 2:Age Of Ultron, но и за предстоящ филм от вселената на Марвел, така желан от години от заклетите фенове на комикси. Няма да издавам за какво иде реч, за да се насладите сами на момента.

Особено силна страна на филма е саундтракът. Част от историята, музиката е компилация от класически поп и рок парчета от 70-те и 80-те години на изминалия век, превърнали се в култ за не едно и две поколения. Ненапразно продажбите на диска разбиха всички рекорди в Щатите за лятото, измествайки от върха албуми на утвърдени, съвременни артисти. Със сигурност ще искате да се сдобиете с него, защото той представлява страхотно музикално богатство, което ще качите на телефона си и което ще слушате в колата си по време на дълъг път.

Като минус на филма (не може без такъв) ще определя слабото развитие на злодеите. Те трябваше да получат повече екранно време, за да развият образите си и да всеят неприязън у зрителя. Такава неприязън обаче липсва. Силно се надявам това да бъде „ремонтирано“ за продължението на филма, което се очаква да нахлуе през 2017 г. Ще поживеем и ще видим…

А най-хубавото е, че този „марвелски“ филм не притежава почти нищо от добре познатата ни концепция на марвелските филми. Визията е коренно различна, мащабите на сцените не са толкова грандиозни, а основата се гради върху образите. Нямаме произход на героите или акцент върху способностите им. Тук има актьорска игра в достатъчни количества, че да положат филма върху пиедесетала на добрата фантастика.

Guardians Of The Galaxy е най-доброто лятно преживяване за 2014 г., за което ще се говори дълго и което автоматично се превърна в еталон за развитието на комиксовите екранизации оттук насетне. Силно препоръчвам филма и се надявам да се вслушате в словата ми, да изоставите ежедневните си задължения и бързо да се насочите към най-близкото кино, където ви очакват два часа изживяване, което ще помните дълго. Или поне до момента, в който не се сдобиете с филма на оригинален носител, който да си пазите грижливо вкъщи, редом до другите заглавия. Приятно гледане!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.