Новините днес

Rosemary`s Baby – Раждането на злото

Избрах “Rosemary`s Baby” по две причини – първо, защото ми се искаше да погледна как е направен римейка на лентата от 1968 г. с участието на Миа Фароу, и второ – исках да видя дали Зоуи Салдана може да се справи, ако не по-добре, то поне колкото нея. Фен съм на Салдана, дори останах впечатлен от IcebucketChallenge-а, на който тя подложи съпруга си именно заради напредналата си бременност.

Rosemary`s Baby е по сценарий на Айра Левин, както е и случаят с оригиналния филм. Искаше ми се някак да се обърне внимание на целия цикъл за Розмари, в чиито книжен вариант имаме и продължение – „Синът на Розмари“, но за съжаление все още нямаме налице завършека на историята. Розмари, както стана ясно, се изиграва от Зоуи Салдана, а компания й правят Патрик Дж. Адамс, Карол Буке, Кристина Коул и Джейсън Айзъкс.

Новият „Rosemary`s Baby” е 170-минутна телевизионна интерпретация, в която са осъвременени само декорите, без да се пипа особено основната идея, а именно раждането на наследникът на Луцифер. Дори за незапознатите с историята още от самото начало е ясно за какво иде реч – млада и красива жена попада под влиянието на светска двойка, като съвсем скоро ще бъде маниакално обсебена от идеята, че съседите й са не друго, а двойка сатанисти, които желаят единствено детето в нейната утроба.

Младата дама е Розмари (Салдана), която загубва нероденото си дете, така желано от нея и съпругът й Гай (Патрик Дж. Адамс). Скоро двамата американци се местят в Париж, като съдбата ги среща с Марго (Карол Буке) и Роман (Джейсън Айзъкс). Марго и Роман са изискани и богати парижани, които живеят в частна кооперация и се занимават с организирането на приеми и балове. Двамата богаташи много харесват младата двойка и започват да им помагат с каквото могат – осигуряват на Гай желаната работа, а междувременно ги измъкват от квартирата им и ги настаняват в красив апартамент в тяхната кооперация.

Скоро обаче започват да се случват странни събития. Розмари започва да подозира благодетелите си в нечисти помисли, макар теориите й веднага да бъдат отхвърляни от съпруга й Гай. Скоро дори Розмари забременява, а Марго и Роман се грижат и за това – те й осигуряват и лекар, и всичко необходимо. И така започва ужасът на Розмари…

Минисериите, представящи класическата история за майката и бебето, е разтегната дотолкова, че да не се „претупа“ нито един момент от книгата. Макар, че не съм особено добре запознат със случващото се вътре (хвърлял съм поглед преди доста години), то в кинематографично отношение е отделено достатъчно време, за да се развие всеки един герой до необходимата му степен. Розмари е изиграна страхотно от Салдана, която, явно с истинската й бременност, е придобила повече майчински инстинкти, отколкото качествата на жена-вамп в „Colombiana”, например. Оставила назад и фантастичните герои, Зоуи прави една от най-добрите си роли. В продължение на три часа тя преимнава през множество трансформации, за да се превърне накрая в това, за което всъщност е създадена. Много, много бонус точки за мулатката, честно! След прекрасното й изпълнение в Guardians Of The Galaxy и сега в този минисериал, то много скоро Салдана ще завземе някоя статуетка, гарантирано.

Много добро включване правят и Коле и Айзъкс, които сякаш са създадени един за друг. Прекрасни роли, излъчване и харизма на двамата класици, за които това е сякаш пореден ден от ежедневието им, а не работа.

Rosemary`s Baby има и своите недостаци. Няма как филма да не бъде сравняван постоянно с предшественика си и именно оттам идва и ниската оценка в IMDb. Това е обаче съдбата на повечето римейкове и едва ли някой е очаквал повече от филма. За щастие обаче той е напълно гледаем и ако нямате прекалено много очаквания, то най-спокойно може да запълни един следобед, особено ако е изпълнен с облаци и не става за басейн с мента в ръка.

Хубава роля на Салдана, както и нищо изненадващо от сюжетна гледна точка.

Приятно гледане.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*