Новините днес

Smokin` Aces – Димящи карти, кръв и дрога

Със сигурност на всеки киноман се е случвало да подмине култово филмово заглавие, издигато на пиедестал от останалите му колеги. Подминаване без особена причина – просто ей така, с опции за вариация между липса на време, желание или пък огромен списък с други филми, които чакат своя ред. На мен това ми се случва често, именно защото не разполагам с необходимото време, което желая, за да обърна внимание на всеки един филм, който чука на вратата ми.

Такъв е случая със Smokin` Aces – лента от далечната вече 2006 г., когато екранът е завладян от черната екшън-комедия със страхотен актьорски състав, още по-страхотен сценарий и изпълнение от най-високо ниво. 8 години по-късно намерих нужните два часа, които отделих с кеф на този филм и за който ще препоръчвам дълго време.

Smokin` Aces е дело на Джо Карнахан. Режисьор, работил с имена като Лиъм Нийсън по A-Team и The Grey. Освен като режисьор, в случая с димящите аса той се изявява и като сценарист. Филмът, който може най-спокойно да бъде определен като смесица между болните, но гениални идеи на Куентин Тарантино и ранния Гай Ричи – онзи, готиния Гай, преди периода на Шерлок Холмс. За филма си той събира мъжаги от рода на Райън Рейнълдс, Бен Афлек, Рей Лиота, Джоузеф Ръскин, Алекс Роко, Крис Пайн, Питър Бърг, Джеръми Пивън, Анди Гарсия, рапърът Комън и едно красиво създание, взето назаем от музикалната сцена, а именно Алиша Кийс.

Всички те сформират екипът, направил Smokin` Aces филм за фенове на черния хумор, здравите гърмежи, играта на хазарт и разбира се парите. Smokin` Aces зачеква остро темата с останалите живи донове от Коза Ностра, макар и с очевидни несъответствия около мафиотската групировка, нейния произход и действия. Всъщност, това е почти незабележимо, освен ако човек не се вкара достатъчно навътре в историята, за да се хваща за точно определени фактически грешки. Smokin` Aces е допълнение към всяка една колекция пиромански филмови изпълнения, които си заслужават гледането отвсякъде.

Защото в Smokin` Aces е зачекната една от най-древните теми на човешкото дойстонство. Темата за честта и предателството, така обозримо подминавани в зората на двадесет и първия век. Добродетелите, станали повод за множество войни в човешката история сякаш се игнорират в полза на натрупването на основния капитал. Интересното обаче идва, когато мафиотски бос на смъртно легло разбира, че е предаден на полицията (в лицето на Анди Гарсиа, този път не го раздава мафиот) от страна на доверения си Бъди Израел (Джеръми Пивън). Бъди – шоумен от Вегас, страстен картоиграч, пияница, комарджия, развратник и общо взето мечтата на всеки един пич се оказва разковничето за разбиването на огромната италианска империя. Неговите показания са достатъчни, за да разчленят малкото останала мафия. Именно заради това, мафиотския бос Примо Спараца (Джоузеф Ръскин) изпраща куп убийци по петите на предателя. Сред тях са братя неонацисти, водени от Дарвин Тремър (Крис Пайн), чернокожи мадами с лесбо наклонности, отряд от бивши ченгета с водещ Джак Дюпри (Бен Афлек) и куп други идиоти, кой от кой по-шармантен. По петите на затворилият се в хотел с проститутки, дрога и охрана Израел са и ченгета, които искат да го спасят от убийците. Куките са Ричард (Райън Рейнълдс) и Доналд (Рей Лиота), които имат единственото желание да запазят Израел цял. И докато всички се стремят да щурмуват хотела, наяве излизат множество факти, непознати за нито една от страните. Странната, на моменти комедийна ситуация ще бъде разтресена във всяка една секунда от действието на филма, за да достави на зрителя това, което е необходимо – душевен оргазъм от киносекс, който държи влага дълго след гледането.

Smokin` Aces притежава магнетизма на старите филми на вече споменатите Тарантино и Ричи – сякаш двамата седят зад кадър, наговорили се да развият филма според собствените си предпочитания. Единият – да достави достатъчно кръв и убийства, а другият – да създаде образи, кой от кой по-интересен и достатъчно добре представен.

Неминуемото сравнение с героите на двамата ще бъде открито от всеки, който поне веднъж е гледал техен филм. Майсторството на режисьора тук е несравнимо, независимо от влиянието, което му е оказало стоенето до късно пред телевизора.

Доволен съм много от сътвореното от Джо Карнахан и със сигурност ще се разровя из филмографията му, за да видя какво съм изпуснал и какво имам да наваксвам. С толкова много актьори на една сцена е изключително трудно да се избере някой, който да носи определението за най-добре развит и изигран образ. Както казах и по-нагоре – филм за Коза Ностра без Анди Гарсиа е изключено да бъде направен. Много ми се искаше Анди да стои от другата страна на монетата – някак ми е трудно да си го представя като примерно ченге-кариерист, който желае всячески да разбие точно мафиотска групировка. Няма как – лицето му е белязано от образа на младия Корлеоне и винаги, абсолютно винаги ще си го представям като безскрупулен убиец. От по-младите му колеги най-много се изкефих на Крис Пайн – макар и в ранните години на кариерата си, русокосия капитан на кораба „Ентърпрайз” прави силен скок нагоре, за да седне там, където е позициониран в настоящия момент.

Афлек и Рейнълдс, почти еднакви като образи, са си същите as always. Лиота – също. Достави ми огромно удоволствие да наблюдавам Алиша Кийс като млад асасин, облечен в предизвикателно облекло – точно нуждата от секси героиня в такъв филм й пасва чудесно, а и на сто процента съм сигурен, че повечето гледали ще споделят това ми мнение.

Smokin` Aces изобилства от наркотици, алкохол и кръв – гаранция за двучасово препускане из дебрите на мръсния бизнес. Филм, който трябва да се гледа от всеки почитател на жанра. Не видях досега някой да е останал недоволен или да мрънка. Гледайте и няма да съжалявате J

1 Comment on Smokin` Aces – Димящи карти, кръв и дрога

  1. Карнахан е минал на 1000000 км покрай Тарантино, иначе приятно филмче.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*