Новините днес

The Purge: Anarchy – Никому ненужна чистка

Миналата година изненадващият, нискобюджетен трилър The Purge се представи доста над очакваното в световния бокс-офис – режисираният от Джеймс ДеМонако филм събра много повече приходи, отколкото беше предвидено първоначално. Посттравматичният стрес, който нанесе на зрителите, съвсем очаквано придоби огромни размери и милиони се замечтаха да съществува такава нощ, в която най-спокойно да заколят шефа си, съседа с бормашината или онзи скапаняк, дебнещ котките в квартала с бутилка бензин и клечка кибрит.

Още по-очаквано се оказа и продължението на филма, озаглавено с безидейното име The Purge: Anarchy. Продължение, в което липсват Итън Хоук и Лена Хийди, в което липсват интересни идеи и засилен интерес – казано накратко, The Purge: Anarchy е ненужно продължение, което скапа първоначалния вкус от доброто изпълнение.

Филмът тръгна по кината преди месец-два и все се чудех кога ще седна да напиша за него няколко реда. Незаслуженото внимание, което отдавам на тази идиотия се дължи единствено на факта, че не си позволявам да прескачам заглавия, още повече ако те са крайно скучни и тъпи и които трябва да не достигат до много зрители, за да не останат те разочаровани. The Purge: Anarchy yплътни един скучен съботен следобед, в който заспивах на няколко пъти и се налагаше да връщам и връщам назад плеъра, за да намеря някакъв смисъл. Уви, не го открих.

Продължението отново захваща темата за лишената от престъпления Америка – безработицата е сведена до критичен минимум, а нивото битовата престъпност е равно на нула.

Всичко това се дължи на факта, че една нощ в годината, по време на пролетното равноденствие, всички престъпления са разрешени. Тогава излизат всички, които искат да си отмъстят безнаказано на някого. Те могат да колят, да стрелят, да ръчкат, да палят и всичко това с подкрепата на правителството, което се е заело с автоматична чистка на ненужните му живи същества. В тази нощ, навън се срещат съдбите на няколко групи герои – майка и дъщеря, почти разведени съпрузи, търсещ отмъщение баща (Франк Грило) и самите убийци, които избиват за забавление. Пред всеки един от нашите герои стои морална дилема, оставила ги извън заключените им домове. Съдбата на чистката обаче ги събира накуп и е въпрос на време те да намерят сили и възможности да оцелеят, пазейки се един от друг в злополучната нощ. И дотам…

Дотам е заради ламтящата напаст, заселила се у продуцентите да изстискват все повече и повече въртяната игричка, която да капе долар по долар в необятната им паст. Както казах и по-горе – идеята в първия филм бе хубава. Не трябваше обаче да я развалят. В този филм липсват каквито и да било следи от напрежение или добра актьорска игра – всичко е плод на масовка, заснета с идеята да се запълни бюджета и нишо повече. То бива, бива слаби продължения, но това направо избива де що риба има по планетата. Героите са клиширани образи, недостатъчно добре развити, които не предизвикат и грам симпатия у зрителите – вече сме виждали такива онеправдани душички, които желаят по някакъв начин само да приключат работата за деня и да си пият домашната ракия с гръцки домати и турски чушки. В случая – едва ли пият изобщо. Алкохолът поне можеше да им развихри въображението и да се представят с няколко идеи по-добре, за да достигнат някакъв минимален резултат на непосредственост.

От друга страна, филма не разполага и с оригиналност в убийствата – ясно е, че щом всичко е позволено, то може да се приложи малко повече въображение. С пушка и мачете всеки може, то е ясно. Но да имаш разрешение за убийства, да те влече да колиш и да използваш такива тривиални оръжия и методи – ми, не го разбирам, брат!

В крайна сметка The Purge: Anarchy е толкова тъп, че чистката застига мозъчните клетки и ги мачка до припадък. Дори не ги оставя да си изпеят предсмъртната молитва към някой Бог. Всичко е посредствено и слабо изиграно – точно като за тъп ден, в който зрителят е в отчайващо тъпо настроение. Смисъл – нулев. Не гледайте. Не си го причинявайте. По-добре гледайте някой епизод на риалити предаване.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.