Новините днес

Think Like A Man Too – Забавно клише, част втора

Миналата година на екран излезе „Think Like A Man” – комедия с участието на плеяда чернокожи актьори, който на бърза ръка се превърна в хит сред малцинствата в САЩ и бе съвсем логично, че ще се подготви и продължение, което да доизтиска вече зачекнатата тема. Явно хората оттатък океана се впечатляват изключително много от такива истории, още повече, че филмът бе инспириран от добилата огромна популярност книга „Act Like A Lady, Think Like A Man” на Стив Харви, в която авторът споделя възгледите си относно отношенията между мъжа и жената в образцовото и интегрирано чернокожо семейство. Виждали сме много пъти във филмите как хората живеят срямо съветите на напълно непознати, така че не се учудвам относно популярността на книгата, автора, филма и прочие.

Продължението обаче, озаглавено “Think Like A Man Too”, за щастие няма нищо общо с по-големия си брат – филмът вече разчита на доказаната, успешно клиширана вече много пъти формула относно ергенското и моминското парти, като действието се развива, естествено, в щатския Слънчев бряг в дебрите на Невада. Вегас е достатъчно притегателно място и явно холивудските продуценти нямат нищо против да изпращат нон стоп големи количества ергени и моми, които да се напиват до безпаметност и да вършат глупости, които само се копират една друга с тези от подобните филми. Няма лошо – нали трябва пари да се изкарват, пък и дават смели идеи за неженените по цял свят да си наваксат с глупостите в тази уж последна свободна нощ. Ергенското парти принципно хич не е лоша инициатива, дори докато гледах филма се сетих, че на моето не ходихме на казино, дори на никого не му хрумна на ум да скокнем до хотел „Родина“ и да развъртим ротативките. Отбелязах го обаче като идея за някое от партитата, на които тепърва има да ме канят аверите…

Think Like A Man Too е режисиран от Тим Стори, който работи и по първата част. Нещо повече – Стори упорито натиска Кевин Харт да изпълнява една и съща роля във всяко едно заглавие, до което се докосне, и това се усеща и тук – Харт е в главната роля на организатор на ергенско парти на един от най-добрите си приятели. Разликата с подобни филми обаче е, че моминското също се развива в града на греха насред пустинята, а зрителят става свидетел едновременно и на двете. Освен Харт, във филма виждаме още добре познатите ни Адам Броуди, Майкъл Ийли, Мегън Гуд, Реджина Хол и Тараджи П. Хенсън, които са съответно от едната или от другата страна на барикадата. Комичното във филма е най-вече поведението на героя на Кевин Харт, който е избягал от гаджето си, за да организира перфектното според неговите възгледи и възможности ергенско парти без да е сигурен, че ще му стигнат парите.

В такъв случай не може да не бъде отбелязано и развитието в отношенията между мъже и жени, които избират как да продължат, след като уж случайно са открили някакви нови истини за себе си. Клиширан до безбожие, Think Like A Man Too е филм, който със сигурност може да се гледа в някоя вечер от работната седмица – има на какво да се посмеете, даже на места дори се учудих от дебелашкия и не-чак-толкова-афро хумор – явно сценаристите са искали да стъпят и върху публика с друг цвят на кожата, а не само на зрителите в Куинс, Харлем и Бруклин.

Think Like A Man Too е продължение на филм, което продължение е по-добро от предшественика си, защото държи на хумора, вместо на анализирането на някакви отношения. Със студена бира и нулеви очаквания е идеален за релаксация. С друг алкохол обаче се съмнявам да върви…

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.