Новините днес

The Astronaut`s Wife – Космическо наследство

Покрай цялата истерия със свръхочаквания от мен Interstellar на Кристофър Нолан, вчера се поразрових стабилно за някой филм на космическа тематика – не, че не можех да си пусна миналогодишния убийствен хит „Gravity”, но някак ми се гледаше нещо по-диво и сурово.

Така любимия IMDb ми предложи The Astronaut`s Wife – от онова славно, последно десетилетие на миналия век, когато ходехме на кино ежедневно, а заглавията бяха от хубави по-хубави. The Astronaut`s Wife е точно от любимата ми киногодина 1999, а режисьор и сценарист е Ранд Равич – негов пръв и последен пълнометражен проект, в който виждаме Джони Деп и Шарлийз Терън. Чудесна комбинация, а? Добрия, стар Деп извън големия Бъртънов окръг и Терън, с къса, руса коса и сексапил в излишък. Сигурно тук дори и не подозира, че само няколко години по-късно ще е горда носителка на Оскар за участието си в Monster….

The Wife`s Astronaut е фантастична драма, правена изключително и само за годината, в която е пусната на екран. Не за друго, а защото сме се нагледали и на такъв, за жалост, сценарий, в който ни навестяват по този специален начин братя оттатък небесата. Инвазията по един или пък по друг способ все някога ще настъпи, но пък се надявам да не е по този, описан във филма. Не искам жена ми да я пипат разни зеленоглавци с издължени муцуни и издаващи странни, едва доловими звуци. То няма и шанс аз да литна в открития космос и да пипна такава зараза, но все пак една предпазна мярка никога не е излишна. Също като презервативите – най-ефективни са тогава, когато не се използват.

Без обаче да проявявам изключително лошото си чувство за хумор ще споделя, че The Astronaut`s Wife хич не е лош, стига да не бях гледал неколкократно версиите на The Rosemary`s Baby. Всъщност идеите са близки, като съществената разлика тук е в бащата-първоизточник. А бащата е Спенсър Армакост (Джони Деп) – астронавт от НАСА, който не само е способен в работата си, а е женен за прекрасната и обичаща го Джилиан (Терън). Двамата са двойка мечта – той лети из космоса, а тя преподава на малки второкласници, които са обсебени от идеята за съпруга на госпожата. А госпожата стои на мръсната ни планета и с нетърпение очаква възлюбения да се появи от небитието, за да прекара добре времето си вечер.

На една от мисиите си обаче се случва странна случка – от Хюстън изгубват контакт за две минути със Спенсър и неговия колега Алекс. Най-лошото се разминава обаче и двамата се връщат почти невредими на Земята. Оттам обаче у двамата започват страхотни промени, които се забелязват най-вече от съпругите им. И когато Алекс умира от масивен инсулт, то Спенсър и Джилиан трябва да продължат напред, независимо от последиците.

Да де, но последиците са най-сериозни върху вече забременявалата с близнаци Джилиан. Съмненията я разкъсват и тя започва разследване, което хич, ама хич няма да й хареса…

Общо взето The Astronaut`s Wife е далеч от космическа фантастика – малкото кадри, в които имаме совалка и космос, са взети от някое старо телевизионно предаване. Действието си се развива в хубав есенен Ню Йорк, а във фокус попадат отношенията съпруг-съпруга, които се очаква, че би трябвало да живеят страхотен нов живот, след като Той живее втори живот. Не това обаче се получава на практика, което пък от своя страна води до една много добра роля за госпожица Терън. Тя се справя отлично и за пореден път доказва, че е много, ама наистина много добра актриса, която не разчита единствено на външността си. Нейната героиня Джилиан наподобява силно на вече споменатата Розмари – домакиня, чиито ежедневни терзания и депресия от бременността не й позволяват да бъде слаба, а я превръщат в истинска тигрица, която ще брани до кръв семейството си. За Деп можем да кажем същото – той още не е започнал да уеднаквява ролите си и тук го виждаме в една доста по-тъмна светлина, която много му отива на осанката. Деп е сериозен тип с изражение на току що роден убиец, който само чака следващата си жертва. Така ми се струва на мен в случая, но резон има и със сигурност ще го усетите, ако се заемете с това заглавие.

The Astronaut`s Wife има, естествено, и своите недостатъци – на моменти муден и много предсказуем, той е филм, който, както вече казах, сме гледали неколкократно. Идеята е предъвквана многократно, но си заслужава да се види заради Деп и Терън, с болд за второто име. Ненатоварващ и на моменти не толкова драматичен, „Жената на астронавта“ е типичен представител на средняшкото кино от 90-те години, който обаче носи чаровния заряд на времето си и може да ви върне до онези моменти, стига да имате това желание.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*