Новините днес

This Is Where I Leave You – Шантавата седмица на семейство Алтман

През изминалия петък по нашите кина излезе „This Is Where I Leave You”, чиято официална премиера в Щатите беше през септември. Не знам дали това е някакъв маркетингов трик на нашите кинодистрибутори, но той излиза в директна битка в боксофиса с епоса на Ридли Скот „Exodus: Gods And Kings” (ревюто за него може да прочетете утре, 16.12.2014 г.) и е ясно, че едва ли ще се докопа до някакъв приличен резултат. А принципно хич не е лош, дори може да се каже, че е доста приятен и най-вече може да се извлече поука от него.

“This Is Where I Leave You” е преведен на български „Шантава седмица“ и преводът е един от малкото случаи, в които преводът пасва идеално на сценария. Режисиран от Шон Леви, филмът събира в себе си актьори като Джейсън Бейтман, Тина Фей, Джейн Фонда, Тимъти Олифант, Адам Драйвър, Роуз Бърн и Кори Стол. Множество критици сравниха филма с великолепния „August: Osage County”, като двата филма имат множество прилики и в същото време страшно много различия, които правят двата филма хем близки по сценарий, хем коренно различни, без настоящия да има каквито и да било претенции за оскарови номинации или направо за статуетки.

This Is Where I Leave You захваща като основна тема семейните проблеми, така ясно очертани в ежедневието на обикновените американци. Винаги съм се възхищавал на тяхната способност да се отделят рано от семейното огнище и всеки да захване своя път, без по някакъв начин да тормози родителите си и братята си. Това води и до отчуждаване, което е другата страна на монетата, но самостоятелността има превес в тези смели житейски постъпки, за което може само да се учим. Именно това отчуждаване създава приятната комедия, в която се сблъскват множество характери, проявленията на които рефлектират не само върху околните, но и се връщат обратно като хвърлен бумеранг.

Действието се върти около Джъд Алтман – радиоводещ, който хваща съпругата си в дива изневяра с шефа си. Ведно с раздялата умира и баща му и това налага цялото семейство да се събере заедно за погребението. Последното желание на бащата обаче е било семейството да извърши ритуала „шива“ (еврейска му работа, в която семейството оплаква заедно с приятели починалия за цяла седмица). Така Джъд се прибира вкъщи, където го чакат майка му – авторката и сексбомба Хилъри (Фонда), разстроената му сестра Уенди (Фей), по-големия брат Пол (Стол) и най-малкия – вечния бунтар и неудачник Филип (Драйвър). Между петимата под един покрив избухва война, която ще доведе не само до множество комични ситуации, а и до сплотяване – такова, каквото никога не е имало между тях.

Филмът изобилства от комични моменти, част от които представляват откровен черен хумор. Черен, но пък забавен. Почти няма момент, в който на лицето на зрителя да не стои една лека усмивка, която да изразява не само задоволство от видяното, а и част от собствения семеен опит. Хубавото е, че няма слабо изиграна роля – всички се стараят изключително много, за да покажат на какво са способни. Мой фаворит още от появата си се оказа Адам Драйвър, който е толкова способен тип, че чак ми стана страшно как този зверски талант не е получил главната роля. Бейтман, когото сме свикнали да гледаме в ролите на неудачник, тук не отстъпва от себе си, като обаче надгражда вече утвърдения си образ на комик. Хубаво стои на терена и Роуз Бърн – симпатичната австралийка, макар и с второстепенна роля, се справя добре и носи много позитиви след себе си.

This Is Where I Leave You заслужава своето внимание и препоръчвам да му отделите нужното време. Има достатъчно романтика за зажаднелите, а и на сто процента ще откриете свои грешки в комуникацията с близките си – все пак е по-добре късно, отколкото никога.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*