Новините днес

The Interview – Куршум в сърцето на империализма

Едва ли има друг филм от последната петилетка, който придобива толкова голяма популярност по целия свят, както The Interview с Джеймс Франко и Сет Роугън. Комедията, дело на Сони Пикчърс и измислена от двамата откровени идиоти разпали политическите страсти на запад и на изток и успя да влезе във всички новинарски сайтове, емисии и вестници.

Казано иначе – скандалът продава. Да убиеш, дори наужким, един отявлен психопат, когото световната история ще запомни като един от малкото особени луди диктатори, не е шега работа. Ясно е, че „всемогъщия“ Ким Чен-Ун и цялата му рода са хора, дошли сякаш от друга планета. Планетата на изродите. Светът се е нагледал на луди психопати, взели себе си за богове вследствие на теориите на още по-луди изследователи на обществения строй (да ме извиняват колегите-икономисти с марксистки възгледи). Цялата схема със Северна Корея обаче продължава да съществува и милиони хора да страдат заради един-единствен свой събрат по кръв и душа. Е, радвам се, когато съществуват личности като Франко и Роугън.

Откритата подигравка е най-добрия източник за съзряването на промяната. Жалкото е, че този филм едва ли би достигнал някога до обикновените хора в тази част на света, които са посрещнали новата година с половин купичка ориз и тон и половина сълзи от радост в чест на изрода, застанал начело на държавата им.

Рекламата, която получи The Interview вследствие на хакерската атака срещу сървърите на Сони и най-вече отказът на кината в САЩ да излъчат филма се оказа ситуация дюшеш – хем целия свят научи, че маститите собственици на мултиплекси скланят глави пред тероризма, хем народът придоби у себе си желанието всячески да се докопа до заглавието. Дори небезизвестния покровител на кифладжийството и баща на всички български манекенки Пауло Коелю предложи хич не лоша сума, за да закупи правата на филма и да го пусне безплатно на сайта си. Сони обаче усетиха накъде духа вятъра и клекнаха под обществения натиск и хоп! – двойни печалби. Плюс няколко дни рейтинг 10/10 в IMDb, което постави своеобразен рекорд в кино-енциклопедията.

Такъв феномен не се беше случвал, а за изненада на всички боксофиса по Коледа оттатък Океана не гръмна, както се очакваше. Тенденциите в този сектор на икономиката явно не важат.

Сигурен съм, че вече сте прочели многократно какво точно представлява този филм. Никой не се постара да скрие спойлерите или да не разказва едно към едно трейлъра. Обикновено комедиите на Роугън и Франко нямат нужда от скрити козове и тайни – достатъчно е да сте в час със съвременния щатски лайфстайл, който те откровено осмиват, както и евентуално да сте се подготвили с благо наргиле с пълнеж спрямо различните вкусове и предпочитания на зрителите. Двамата са тотални олигофрени (изцяло в добрия смисъл на думата) и не предлагат нищо повече от тонове дебелашки хумор, който се харесва предимно от момчета в тийнейджърска възраст и такива над нея, обикновено неизживяли детството си или просто обичащи да се забавляват с пълни простотии (както аз, ха-ха). Впрочем не се сещам за някой от компанията набори, който да не се хили с глас на Роугъновите изобретения и най-вече смях, така че няма нищо срамно в това. Е, двама американски журналисти, по-точно водещ на клюкарско предаване от типа TMZ (в ролята Франко) и неговия продуцент (Роугън) разбират, че севернокорейския водач и всемогъщ лидер Ким Чен-Ун (Рандъл Парк) е върл фен на предаването им, независимо, че обвинява САЩ за несгодите на корейската общност. На Франко му хрумва гениалната идея да се доберат до него и да вземат интервю, което да вдигне рейтинга им до небесата.

Речено-сторено! Уреденото интервю обаче е помрачено от плановете на ЦРУ, които вербуват двамата идиота убият севернокорееца. Това е скандалът, който щеше да доведе до реални жертви на територията на Америка – една най-нормална комедия, направена от двама не особено нормални съвременни комици! The

Interview е комедия, която изобилства от леки гаврички с дебеличкия жълтур, изигран прекрасно от Парк и осмян до безумие от двамата герои. Почти цялото действие се развива (уж) на територията на Корея, а повечето смешки сякаш са съчинявани под влиянието на особено силна марихуана – едва ли са имали нужда от нещо по-мощно. Това им е било достатъчно, ха-ха.

„Убийствено интервю“, който не само е режисиран от Роугън, съвместно с Евън Голдбърг, но и написан от самия Сет, съдържа точно това, което може да се очаква от него – шеги за евреи, пушене на трева, цинизми на всяко второ изречение и много препратки към реално съществуващи личности – от Ники Минаж до Билбо Бегинс (колко е реален “Властелинът на пръстените“ може само Господ да го каже).

В добавка получаваме и излиянията на Джеймс Франко и картинката е пълна – идиотски филм, който ще се хареса на всички, свикнали на този хумор. Не съм сигурен дали ще се хареса на повечето хора, които ще се сблъскат за пръв път с двамата покрай целия скандал. Той си е създаден за онези, които нямат нищо против да гледат по няколко пъти „Ананас Експрес“ или „Това е краят“. Аз съм фен на двамата, следя кариерите им отдавна (ако може да се каже, че е лесно да се следи продукцията на Франко) и откровено заявявам, че на моменти имах сълзи в очите от смях. Да, хуморът е плосък, дебелашки и женската половина от човечеството би го определила като крайно обиден за интелекта. Ненапразно Роугън споделя в свое интервю, че няма особен успех с жените, независимо от известността си. Това обаче по никакъв начин не прави филма леко тъп. Той е особено тъп, но тъп в прекрасния му смисъл като забавен, идиотски и плосък филм, който е чудесен за изцяло мъжка компания с много бира и чипс по масата и по земята. Франко и Роугън са се постарали да не изневеряват на стила си и отново ги виждаме в действие така, както вече сме свикнали. Няма смисъл да търсите „смисъла“ на този филм или да го гледате с окото на критик – той е създаден единствено да забавлява, а не да ви кара да се замисляте след гледането и да се взирате в пространството, търсейки скрити послания. Ако мислите, че ще ви допадне – действайте смело. Аз скоро ще повторя.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.