Новините днес

Wise Guys – Тарикатите на Де Палма

Когато прочета думата „wiseguy” обикновено се сещам за Джо Пеши и прекрасните филми за мафията от 80-те и 90-те години, които маркираха жанра като мой любим и създадоха истински герои, чиито характеристики и визия до ден-днешен се гонят от съвременните продуценти. Уви, да създадеш истински wiseguy нес е трудно, особено с всичките разнежени момчета, които се опитват да пресъздават образи на гангстери.

Джо Пеши обаче не е единствения тип, който умее да работи в този бизнес. Останах изключително впечатлен от това, че съм изпуснал една хич не-лоша черна комедия от 1986 г., в която друг мой любим актьор се превъплъщава в ролята на гангстер от редиците на Коза Ностра. Става дума за адашчето Дани Де Вито и участието му в режисирания от великия Брайън Де Палма „Wise Guys”. Дори не подозирах, че Де Палма е създал такава комедия и то само три години след работата си по епосa „Scarface”. Явно трябва по-често да се заравям във филмографиите на такива режисьори, за да не се случва да проявявам признаци на некомпетентност.

Де Палма не жъне огромен успех с този филм, независимо от хитовия по това време Де Вито и цялата купчина италианци, които участват вътре като статисти. В този период на века итало-американската общност в Щатите вече се е отърсила от шока, който създава Копола с неговия „Кръстникът“ и думата „мафия“ вече не е табу. С цел запазване на престижа, а и влизане във филмовия бизнес, множество членове на групировки напират да се докопат до участие във филм – за тях това е било символ на признание и успех. Нещо повече – в този филм по-внимателните зрители ще забележат Катрин и Чарлс Скорсезе – родителите на друг мафия режисьор и съвременен гений. Жестът на Де Палма не остава незабелязан и само година по-късно, по знак на съдбата или не, той пожънва огромен успех с „Недосегаемите“, където участва една от звездите на Мартин Скорсезе. Всеки би се досетил, че това е Робърт Де Ниро, разбира се.

В “Wise Guys” обаче Де Палма не обръща внимание на сериозната част от живота на мафиота; той създава комедия, която осмива някои характерни за мафиотите черти. В главната роля, освен Дани Де Вито, виждаме и Джо Пископо – неизвестен до този момент за мен актьор, но за сметка на това забавен тип. Двамата са в ролите на Хари и Моу – италианец и евреин, съседи и най-добри приятели, които работят при местния бос на мафията.

Характерно за тях обаче е, че и двамата са крайно некадърни и боса им ги използва за най-нежеланите дейности – от покупки и пране до проверка на автомобила за поставена бомба. Некадърността и на двамата обаче не им пречи, а по-скоро им помага в ежедневието и те успяват да се измъкнат почти винаги чисти от всяка мръсна ситуация. Един ден обаче се издънват здраво пред шефа си и той им поставя индивидуални задачи – всеки трябва да убие другия. Така се започва поредица от смешки, които ще ви върнат в годините на изключително простоватите и ненатоварващи комедийки, с които да се уплътнява свободното време.

“Wise Guys” силно напомня на приключенията на Хари и Лойд на братя Фарели. И двамата герои са абсурдно глупави, без реална преценка за света около тях. Именно това ги прави изключително смешни и дори леко дразнещи на моменти. От двамата по-голям превес има Де Вито, което е разбираемо – нисичкия тип винаги е бил център на внимание в своите филми и е създавал запомнящи се образи, които предизвикват усмивки до ден-днешен. По-слабото изпълнение на Пископо обаче по никакъв начин не пречи на сценария – неговия герой допълва някои празни ниши.За най-претенциозните зрители е предвиден и Харви Кайтел с второстепенна, но приятна роля, силно наподобяваща на Моу Грийн от вече споменатия епос „Кръстникът“.

Wise Guys не е от най-добрите филми на Де Палма и по никакъв начин не представлява филм, който да се помни дълго. Независимо от това обаче, в него има достатъчно хумор, забавни моменти и актьорска игра, за да прекарате час и половина с усмивка на лице. Ще ви оправи настроението и ще ви подготви за дългата работна седмица. Гарантирано.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*