Новините днес

Kingsman: The Secret Service / Kingsman: Тайните служби

Не тръгнах с особен ентусиазъм към киното, когато на екран излезе „Kingsman: The Secret Service”. От една страна трейлърът, единствен и повторим, се беше проврял директно в червата ми след десетките му гледания отново и отново преди прожекциите на други филми, а от друга – изглеждаше ми изключително нелепо да гледам как млади, разюздани тийнейджъри с визията на Джъстин Бийбър да се превръщат в изпечени, британски агенти. Ако ще е британски таен агент трябва да е Джеймс Бонд. Дори участието на Колин Фърт, Самюъл Л. Джаксън и Майкъл Кейн не ме привличаше особено. С времето съм се научил, че не винаги звездния каст е гаранция за качествено изпълнение.

Порових се обаче повече и се оказа, че Kingsman: The Secret Service е комиксова екранизация по едноименния графичен роман на Марк Милър. Нещо повече – с премиерата си този филм се превърна в най-касовия такъв на режисьора Матю Вон, отговорен за Kick-Ass и X-Men: First Class. И макар, че не съм от най-големите почитатели на изпълненията в Kick-Ass, то филмът е признат за един от най-добрите комиксови постижения на киното, заиграл се иронично с жанра и създал незабравими моменти в комиксовата история.

E, дойде все пак редът на Kingsman: The Secret Service”. Оказа се, че филмът не само не е лош, но и бе приет с изключително позитивни ревюта от професионалната критика. В IMDb той царува с оценка 8.1/10, a в Rotten Tomatoes се класира със 74 % по доматометъра. 402 милиона долара приходи при бюджет от 81 камъка в зелено е огромно постижение и заслужава да му се обърне внимание навсякъде, включително и страниците на този блог.

Звездата във филма е Колин Фърт. Имам чувството, че като и да гледам симпатичното британско конте, той все ще е актуален и все ще го бъде, дори да участва и в “Пистолет, куфар и смърдящите варели“, на които загубих бройката покрай оригиналното заглавие на филма на Гай Ричи. Фърт, изтупан като за прием в двора на Елизабет Втора го раздава таен агент на секретна британска организация, стояща много над добре познатата ни MI-6 и използваща прикритието на шивашка работилница. Героят му Хари Харт е най-добрия агент на Kingsman, но независимо от уменията си той губи колега в мисия. Години по-късно детето на починалия агент се е превърнало в типичното британско хулиганче, което има кофти доведен баща, разхайтена мама, същите приятелчета като него и врагове, нямащи нищо против да го бият. Хари Харт обаче се заема да вербува младежа Егси (Тарън Еджертън) за таен агент, с което да изкупи вината си мъртвия си баща.

В такъв филм неминуемо съществува и враг, който иска да завладее и/или унищожи света и това е Валънтайн – облечен като съвременен рапър Самюъл Л. Джаксън, който веднага става любимец на зрителите не само с визията си, но и с крайно симпатичното си поведение на кретен. Хари, Егси и компания (в това число шефът на Кингсмен Артър, изигран от Майкъл Кейн и технологичното чудо Марк Стронг като Мерлин, еквивалент на Q от 007 поредицата), ще трябва да се справят с Валънтайн и неговите женски нинджи-убийци с крака от стоманени ножове.

И тук идва интересното – “Kingsman: The Secret Service” събира в себе си добре познатия стил на Вон, който той показа в Kick-Ass и множество аналогии със шпионските филми, станали обект на изследване от киноманиаци от десетилетия насам. Както споменах, приликите с 007 преливат от много кадри и изиграни ситуации, като дори на места те влизат директно в диалога между героите.

Едно от предимствата на филма е широкия показ на Тарън Еджертън, който, въпреки приликата си с противните ми тийн-идоли от настоящото десетилетие, е страхотен актьор и тепърва ще развива своите актьорски заложби. Друго такова са страхотните актьори от старата генерация, които вече показах. Случвало се е Фърт да ме дразни понякога с прекаленото си бритиш поклонничество, но тук това е основния му плюс и той се превръща в симпатичен лидер на гилдията от супершпиони, които искат да спасят света.

При търсенето на някаква реалистичност, Kingsman: The Secret Service не бил особено акуратен. Изключително близките до Kick-Ass екшън-сцени и ситуации по-скоро красят филма, отколкото да го превръщат в типичния шпионски филм. Едва ли филм, направен по комикс, може да търси достоверност и това се доказва упорито от самия него. Основната му цел за забавление обаче е постигната; „Кингсмен“ забавлява упорито и целеустремено, докарвайки два часа сладурански кеф на зрителите. Хубавото е, че стои далеч от започналото да втръсва марвълско изпълнение на рисуваните книжки и достойно може да се нареди като spin-off на Kick-Ass, чието действие се развива на Острова, вместо в Щатите.

“Kingsman: The Secret Service” е напълно гледаем филм, с който да се забавлявате истински, без да търсите смисъл между редовете или кадрите. Превърналия се в най-успешен филм на Вон ще се хареса не само на верните му фенове, но и на зажаднелите за различен екранен показ на графичен роман. Има и допълнителна екстра – великия, единствен и неповторим Марк Хамил. За разкош.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*