Новините днес

San Andreas / Сан Андреас

Не съм в състояние да дам отговор на себе си относно капацитета на публиката по света, включително и българската, която с приходите си разби боксофисите и постави San Andreas на първо място през изминалата седмица. Не, че аз не постъпих по подобен начин, пренебрегвайки критиките – най-спокойно дадох парички за билет и гледах това малоумно подобие на филм, което трябва не само да се забрани за гледане, но и всички негови копия да бъдат безвъзвратно унищожени, за да не се допуска все още неизлъгалите се да отделят цели два часа от времето си, за да го гледат.

San Andreas е боклук. Боклук, но от най-миризливите. От тези боклуци, от които полиетиленовите пликчета се разлагат и от тях потича миризлив сок, който оставя лепкави петна по теракота в кухнята. Не съм в състояние да го сравня дори с най-пропадналия, нискобюджетен и отвратителен български филм, който някога е създаван. Причината е, че чак толкова гаден, роден филм досега не е създаван.

Да, и „Пистолет, куфар и три смърдящи варела“ не попада в тази категория.

Ясно е, че публиката обожава да гледа разрушения, природни бедствия, да се разбиват сгради, земетресения да отнасят цели квартали, градовете да пустеят и в един момент да се появи здрав скапаняк, който да се опълчи на майката-природа и рязко да й резне амбициите за тотален срив. Това сме го гледали десетки пъти сякаш сме се радвали. Радвахме се, да. Радвахме се на Брус Уилис, поради чиято същност Джеймс Камерън не взе за участие в „Титаник“ – все пак кораба трябва да потъне, а не да бъде спасен.

Здравенякът тук е стария ни познайник Дуейн Джонсън – бивш кечист, познат с прякора си „Скалата“ и с абсурдните си роли и изпълнения. Без да си кривя душата – Скалата е сладур и ако не се обажда много-много, то той си е напълно поносим, особено за филми, които нямат особени претенции за сериозност. За връх в актьорските му изпълнения доскоро поставях сцената с чупенето на гипса от „Бързи и яростни 7“, която е по-абсурдна дори от рекламния банер на предстоящия български филм „Възвишение“, в която нечий ум е решил, че няма лошо да гепи кадър от „Убийството на ДжесиДжеймс от мерзавеца Робърт Форд“, но не! Връх в тъпизма на Скалицата е именно San Andreas, с малоумния диалог, абсурдните екшън-изпълнения и постния сценарий, с който не може да се нахрани дори малоумен веган.

Че Джонсън е нищо повече от позьор – така е. Ако някой обаче е очаквал, че Брад Пейтън ще направи нещо гениално – лъжете се. Режисьор с впечатляващи заглавия като Cats And Dogs: The Revenge Of Kitty Galore и Journey 2: The

Mysterious Island едва ли има достатъчно умствен капацитет, за да сътвори нещо добро. San Andreas e тоталното доказателство за това. И ако Скалата и неговите сключени вежди не са ви достатъчни, то за капак ще може да видите още в какво участва Пол Джамати, плюс крайно неадекватната Александра Дадарио, чиито единствен плюс са двете размятащи се в потниче цици, които аха-аха да изскочат и гравитацията все ги прибира навътре. В това усещам и някаква масоно-рептилска връзка, както и в цялото земетресение, което без малко да разруши добрите стари Съединени американски щати.

San Andreas е името не само на изключително популярната игра от поредицата Grand Theft Auto, но и името на разлом, върху който лежи щата Калифорния и който е основната причина някой да се сети, че може да направи филм от това. Земетресения да искаш – дори продуцентите платиха на няколко „учени“, които потвърдиха със сигурност, че фантазията на сценаристите е напълно реална и може това наистина да се случва.

Е, поне във филма се случва. Огромно земетресение разкатава из основи Ел Ей и Сан Франциско. Сградите експлодират, земята се разцепва по библейски, а местния Исус с визията на Скалата и изигран от самата Скала решава, че няма да е проблем да изостави работата си като спасител на хеликоптер и да се юрне с всички сили, за да спаси щерка си (Дадарио) и женицата си (Карла Гуджино), която пък твърдо е решила да изостави печения здравеняк, за да се венчае за далеч по-богатия и крайно несимпатичен Мистър Фантастик от „Фантастичната четворка“. Резултатът е явен и ясен като бял ден – Скалата не само ще спасява щерка си, но и ще спасява проваления си брак.

Колко трогателно, нали?

Изключително прозрачно действие, което води до упадък на мозъчните клетки, до разрушаване на добрия тон, ако той изобщо съществува, както и до твърдия отказ от подобни филми за години наред. Абсурд. Филмът е абсурд. Тотален. Без никакъв смисъл. Изключително предвидим, глупав и достоен да обере цялата плеяда от златни малинки догодина. През целия филм обмислях и коя сцена е най-малоумна – дали моментът, когато Дуейн решава да спаси щерка си, или тогава, когато не може да счупи едно най-обикновено стъкло, независимо, че в началото на филма изтръгва врата от кола с лекотата на отскубване на перце от трътката на новоизлюпено пиле. Изпълнения с глупотевини San Andreas може да ви доведе до цироза на черния дроб – друга опция за добро прекарване по време на прожекцията е единствено безпаметното напиване.

Други опции не съществуват.

San Andreas предлага достатъчно разрушения, за да накефите душичките си, ако сте отишли единствено заради многообразието на специални ефекти. Едва ли обаче съзнанията ви горят за такива, защото отдавна те не представляват особен интерес и по никакъв начин не могат да спасят един филм, ако той се опира само на тях. Дори не бих определил тази безсловесна чекия като „disaster-movie”, защото той не представя разрушения и апокалипсис.

Причината е, че от апокалипсис се нуждаят Брад Пейтън и сценаристите, и то апокалипсис, който завинаги да ги изтрие от кинаджийските общности.

По никакъв начин не си заслужава да гледате тази изключително огромна обида за интелекта. Ако сте мазохисти и в училище сте обичали да ви тормозят, да се гаврят с облеклото ви, поведението ви, цялостната ви визия и едновременно с това пламенно сте следели вестник “Teenager Love”, то може би ще го харесате и ще го определите като шедьовър.

Едва ли обаче сте такива, следователно – моля Ви от сърце! Не си го причинявайте!

Оценка! -10/10!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.