Новините днес

Inside Out / Отвътре навън

Опитвах се да накарам Таня да напише ревю на Inside Out поради две причини – първо, че изобщо не разбирам от съвременна анимация, и второ – такъв филм заслужава дамски поглед, особено пък от жена, която носи в себе си още един живот.

Таничка обаче не се нави толкова лесно и реших, че все пак ще пробвам да драсна няколко реда, независимо от първата причина, посочена по-горе.

Принципно обичам анимациите, дори наскоро си припомних някои от старите класики на Дисни – онези, с които пораснахме аз, връстниците ми и още няколко поколения преди и след нас. Каквото и да кажа обаче, истината е една – Дисни са ненадминати във възпитателната анимация и Inside Out не страни по никакъв начин от този факт.

Inside Out успя да разбие рекордите по гледаемост преди около месец, а оценката му в популярната енциклопедия IMDb е 8.7 – показател, че Пийт Доктър и Роналдо дел Кармен са свършили изключително добра работа. В маранята на един неделен следобед се насочихме към малкото кино в гр. Добрич, за да видим последния за момента филм, който не бяхме гледали на голям екран.

Макар и дублиран, Inside Out успя да докосне всички в залата. Дори не бяхме най-възрастните – имаше и хорица с поне десетилетие над нашата възраст, които излязоха ухилени след това и разпалено обясняваха на децата си някои житейски постулати.

Inside Out се развива в главичката на съвременно американско момиченце, а главните герои са емоциите – това са Радост, Тъга, Страх, Отврат и Бяс, които контролират чрез сложна машинария живота на единадесетгодишната Райли, живееща с майка си и баща си в Сан Франциско. Самия Доктър разказва, че е вдъхновен от живота на собствената си дъщеря и именно работата му в Pixar му е позволила да разкаже тази вдъхновена история, в която са преплитат множество от съвременните житейски ситуации.

Главния герой всъщност не е самата Райли, а най-приятната емоция от всички – Радост. Радост е синьокоса сладурка, която се появява първа при раждането на Райли създава цялата колекция от спомени на момичето, както и контролирайки останалите емоции. Нейна основна мисия е Райли да бъде щастлива и се старае всячески да помага това да се случва. С преместването на семейството обаче от приятно малко градче в мегаполис, Радост ненадейно изчезва в дълбините на съзнанието и прави всичко възможно, за да се завърне и отново да поеме управлението над момичето.

Междувременно, светът на Райли е съсипан и тя трябва отново да открие радостта, за да се почувства истински щастлива.

Inside Out съдържа в себе си толкова много красиво описани истини за живота, че най-спокойно може да бъде използван като възпитателно средство в детските градини, където работят съвременни преподаватели, незапознати с методите на Макаренко и компания. Не само, че обяснява по изключително красив начин същността на детската мисъл, но и връща мамчетата и татковците към тяхното отдавна изминало детство. Не съм и предполагал, че една привидно детска история ще може така да ме докосне и да ме превърне отново в малко дете, чиито основни проблеми са свързани единствено със щастието. Повече от прекрасен, Inside Out е задължителен, дори и дублиран (гласът на Радост e пресъздаден от чудесната Мария Илиева). Ако все още го въртят в някое кино, то не се замисляйте изобщо – дори хитовите Миньони не могат да стъпят на малкото пръстче на „Отвътре навън”. Ако пък не, то направете подарък на детето си – със сигурност то ще бъде доволно, а емоциите в главата му ще си отдъхнат и ще поставят всичко под контрола на собствената, синьокоса красавица.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.