Новините днес

Woman In Gold / Жена в златно

Заговори се широко за откраднатото от нацистите изкуство по време на Втората световна война преди няколко години, когато редица страни предприеха мерки по реституция и възвръщане на откраднатото на собствениците им. Още по-широк размах получи тази кампания, когато Джордж Клуни се разрови в темата и създаде „The Monuments Men”, щурмувал кината преди малко повече от година.
Подобен е случаят с Woman in Gold, който ни среща с нашумелия преди години съдебен процес, в който една необикновена американска еврейка с австрийско потекло успя да осъди Австрия и да прибере в новата си родина много картини на художника-символист Густав Климт.
Самият Климт едва ли епредполагал, че създавайки Виенския сецесион и множество шедьоври на изкуството, ще успее да предизвика международен скандал, който да отекне от единия край на света на другия; неговата „Жена в златно”, както е известен портретът на Адел Блох-Бауер от 1907 г. стои в основата на този филм на Саймън Къртис, който ангажира в главните роли прекрасната Хелън Мирън и стравнително читавият Райън Рейнолдс, който съвсем скоро ще направи ролята на живота си в дългоочаквания Deadpool.
Woman in Gold е написан от Алекси Кемпбъл, който работи директно с Мария Алтман и нейния адвокат Ранди Шьонберг, който са в основата на прекрасната житейска история. Мария Алтман (Хелън Мирън) е избягала от ужасите на войната еврейка, която никога не се завръща в родната Австрия след нацисткото нашествие. Последователите на изперкалия, мустакат събрат на Али Ръза унищожават семейството на Мария, обират богато обзаведения семеен дом в сърцето на Виена и оставят Алтман на произвола на съдбата. Успяла да се измъкне в САЩ, Мария Алтман заживява нов живот сред събратята си по произход в страната на неограничените възможности.
Десетилетия след края на войната, Австрия предприема мерки по възстановяване на откраднатото имущество и започва медийна кампания, в която призовава всички ощететени да предявят своите претенции към страната. Подпомагана от младия и надъхан адвокат Ранди Шьонберг (Райън Рейнълдс), пряк наследник на световноизвестния композитор Арнолд Шьонберг, Мария ще направи всичко възможно, за да прибере в новата си родина известната картина-портрет на Адел, нейна леля и наставничка.
Дългата съдебна битка, водеща се на два континента и срещайки на бойното поле две различни култури предизвиква международен скандал, в който привърженици и противници на реституцията ще сблъскат своите виждания и нагласи. Разбира се, филмът е направен така, че да успее да провокира и зрителите, които да изберат на кой от двата фронта да застанат. Ако на Източния фронт нищо ново, то на запад хората не спят и са успели да променят възгледите си, за да не допускат престъпленията от този ужасен исторически период да останат неразкрити.
Woman in Gold се развива в две успоредни времеви линии. В едната виждаме възрастната Алтман, която води международната битка за откраднатото си имущество. В другата зрителят става свидетел на младата Мария, която води щастлив живот, заедно със семейството си във Виена, както и развитието на събитията след настъпването на нацистката армия в мирна Австрия. В ролята на младата Мария влиза Татяна Маслани, която успява по идентичен начин да създаде образа и да се конкурира изключително умело с възрастната си колежка Хелън Мирън. И двете Марии са умело развити образи, на които зрителят симпатизира безусловно и с желание. Същото може да се каже и за героят на Райън Рейнълдс. Подпомаган от Даниел Брюл и Кейти Холмс, Рейнълдс е достатъчно симпатичен, за да не дразни с оглед на кариерата си и наглостта, която я преследва.
Woman in Gold може и да е създаден, за да разръчка конспиративните мини-умове на антисемитите, но всъщност показва още един аспект от чудовищността, изпълнила сърцата на нацистите по време на Втората световна война. Благодарността, която трябва да изпитва съвременния хомо-сапиенс за това, че не е бил част от събитието, се изразява именно чрез създаването на такива филми, в които не се спестява нищо от онези времена. Нахлуването в личното пространство, разделянето на семейства, убийствата и кражбите не трябва никога да бъдат забравяни или толерирани, за да не завърне човечеството към подобни и никому ненужни изпълнения.
Woman in Gold е филм, в който отново блясва с пълна сила звездата на Хелън Мирън. Наскоро навършила 70, любимката на поколения заяви категорично, че не смята скоро да се отказва от киното, за което можем само да бъдем благодарни и да очакваме с нетърпение всяка нейна следваща проява. Мирън не разчита на един основен свой образ, който да разгръща във всеки филм – навсякъде тя е достатъчно различна, за да не се образуват съмнения относно нейните актьорски заложби. Много уважавам това качество – в няколко различни филма, снимани в малък времеви интервал, един и същ актьор или актриса да диференциратмаксимално образите на героите, които пресъздават. Това се получава и тук – след екшъна RED 2 и симпатичния The Hundred-FootJourney, Милън няма нищо общо сгероините си там и е напълно възможно незапознат да не разбере, че актрисата в трите филма е една и съща.
Друга полза от филма е и запознаването с малка част от творбите на Густав Климт. Картината, основен обект на изследване, се сравнява с Мона Лиза на Да Винчи и според австрийски държавници тя е точно толкова важна за Австрия, колкото и Джокондата за Франция. Друг е въпросът, че според историята Мона Лиза принадлежи на Италия, а не на французите, но никой не може да предположи дали няма да бъдат предявени претенции и към нея.
Убеден съм, че Woman in Gold ще успее да намери място в сърцата ви и да докосне болезнената точка на толерантността, в която изчезват всички предрасъдъци спрямо едно низвергнато общество, чиято единствена вина според някои психопати е тяхното съществуване. Болестта, наречена антисемитизъм се лекува именно чрез такива филми и силно препоръчвам да гледате и да мислите, ако случайно сте засегнати от нея. Друг лек не съществува.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*