Новините днес

Как да създадем blu ray колекция?

Все още българинът е далеч от мисленето, че домашната филмова колекция си заслужава отделянето на средства. В страна, в която пиратството е издигнато в култ и в която хората предпочитат да изтеглят филм с отвратително качество, вместо да се лишат от една кутия цигари и да отидат на кино, е почти немислимо да се очаква култура в тази област.
За щастие, съществуват и някои изключения. Както читателите на блога знаят, аз отделям от времето и месечната си заплата, за да поддържам някаква що годе нормална колекция от филми на оригинални носители, които да създават приятно настроение вкъщи. Неописуемото чувство да разопаковаш току що закупен диск е несравнимо – само който не е опитал, той не знае какво точно изпуска.
Домашните видеоколекции не са моя нова инициатива – такава се изгражда в нас, откакто се помня. Първо бяха добрите стари видеокасети, после се мигрира към DVD формат, а през последните две години упорито натискам глава над блурей заглавията.
Странно е, че все още съществуват хора, които не са чували и не знаят какво е това чудо. Споменавайки термина „блу рей” пред някого с нулеви познания в областта, започвам да се чувствам като шибан гийк, който говори за астрофизика, вместо за стандартен носител на дигитално съдържание.
Вярвам обаче, че вие не сте от тях и сте запознати с формата, дори също като мен купувате филми на „сини” дискове. Ако обаче изпитвате затруднения с откриването на заглавия, чудите се откъде да купувате от чужбина или как да действате по-активно, то това е мястото, което ще ви даде кратки, но за сметка на това ценни съвети относно вашата красота на рафтовете.
Стандартната цена на филм на блу рей в България обикновено е 34.95 лв. – обикновено издание в 2D вариант, в пластмасова кутия, което може да се открие в по-големите книжарници, онлайн или по щандовете за филми в някои кина като „Арена Младост” например. За 3D версията на даден филм, който има евентуално издание, ще се наложи да се бръкнете с 39.95 лв., тоест с петичка отгоре.
Цената се поддържа такава отдавна. Спомням си, че при стартирането на пазара, филмите вървяха между 50 лв. и 70 лв., което беше крайно непоносимо за тогавашния ми студентски бюджет. След това паднаха до това
ниво, което се държи и до ден-днешен.
Откъде да купуваме в България и заслужава ли си? За съжаление, през последните години, пазара се сви до критичния минимум. Годишно излизат не повече от десет-петнадесет филма на блурей, като някои от тях попадат в спектъра на абсурда и само глупак би си купил подобно заглавие.
Нормално е – при този почти несъществуващ пазар, хората, които купуват блу рей дискове, се познаваме и се броим на пръсти, и то не само в София. Жалко или не обаче, то е хубаво да стимулираме пазара и след кратко проучване се оказва, че най-удобния начин е да поръчаме онлайн. Ozone продават с безплатна доставка за следващия ден, като често правят и някои промоции, в които продават застоялите се по рафтове и нетърсени от никого филми. Преди 3 години бяха последните им добри оферти откъм интересни промоции, като след това започнаха да пускат по-кофти филми. Въпреки това, всеки един нов филм, който излиза тук и към който имам интерес, го купувам именно от тях. Поддръжката им е на изключително високо ниво, обслужването, бързината на доставката и обратната връзка – също.
Новите заглавия в България се откриват и в големите книжарници. Нещо повече – ако имате време и пообиколите някои по-малки техни посестрими, може да откриете отдавна изчерпани заглавия на изключително поносими цени. Така си купих Star Trek от Велико Търново за 15 лева, вместо за някоя колосална сума години преди това.
Друга опция за пазаруване от България е добрия стар Продавалник, прекръстил се на OLX. Редовно проверявам обявите там, защото се случва да излязат някои прекрасни филми на смешно ниски цени. Луксозното издание на Gone With The Wind със стандартна цена от 69.95 лв., с картички и всичките му екстри стъпи на скромната цена от само двадесет камъчета.
Един трик – винаги проверявайте каква е стандартната цена на продавания в сайта артикул, защото има тарикати, които се възползват от незнанието на купувачите.
Правил съм добри удари и на неочаквано добри места като Кауфланд. В тези вериги хората не отиват, за да пазаруват филми и отдавна заредените се продават, само и само да се разкарат оттам. Резултат – “Мъжете, които мразеха жените” за 7 лева, пакет с „Мъже в черно” първи и втори филм за 6 лв., „Операция Валкирия” за 10 лв. и първите два от трилогията с Мат Деймън за Джейсън Борн общо за 5. Чисто нови, неразпечатани и неотваряни.
Най-добрите оферти обаче си остават в чужбина и това го знае всяко хлапе. Колкото и да се стремим да подпомагаме родната икономика, тя не ни дава възможност за стимулация и се налага да се обръщаме към събратята си от другите страни.
Първото и най-важно условие да разберете сами за себе си дали държите филмите, които купувате, да бъдат или да не бъдат с български субтитри. Ако изберете първия вариант, то практически пазарът е неограничен.
Ако обаче не знаете английски език или просто държите да има субтитри на родния език, то ще се наложи да търсите малко повече.
Стандартните варианти са два: Ebay и Amazon. Препоръчвам да използвате европейските версии на сайтовете – ebay.co.uk (Великобритания), ebay.it (Италия), ebay.de (Германия), ebay.fr (Франция),
ebay.at (Австрия) и съответния Amazon със същия TLD. Големия трик при търсенето на филми с български субтитри е да изписвате в търсачката на съответния сайт предпочитанието си на езика, към който е самия магазин, например blu ray bulgarian за великобританските ebay & Amazon, blu ray bulgarisch за немските и прочие. За помощник ще ви послужи добрия стар Гугъл Транслейт.
Хубавото и на двата сайта е, че си имате гарантирана money back warrantee и дори да ви се загубят филмите някъде по пътя, то няма да загубите парите си. Напълно е възможно да откриете култови филми на цени от 5 до 8-9 евро или паунда, и то за Steelbook издания (това са издания на филмите, поставени в луксозни метални кутии). Следете за състоянието на самия диск и опаковката му.
Най-голямото богатство онлайн за нас като българи се оказва обаче FILMARENA.CZ. Братята ни славяни от Чехия имат невероятно развит пазар и буквално пръскат панаира. На сайта им може да откриете стотици филми с български субтитри, изключителни луксозни издания, които дори не са помирисвали българските щандове, както и MULTIBUY, в който купувате два филма за сума от около двадесет лева. Страхотния чешки сайт обаче има два недостатъка, единия от които е абсолютно маловажен, но скоро ми беше изтъкнат като основна причина за отказ – в повечето случаи обложките на филмите са на чешки, което не би трябвало да е проблем (имам обложки не само на чешки, но и на френски и немски), но някои държат всичко да е на английски. Впрочем, мен най-много ме дразнят обложките на български език, но това е друга тема.
Втория недостатък, който е сериозен, се оказва доставката. Магазинерите работят единствено и само с DHL, което значително оскъпява диска. Вариантът е да се направи обща поръчка с поне 7-8 филма, за да се усети сериозно облекчаване на този бюджетен параграф. Дори на изключително редовни купувачи оттам е отказано да се доставя с друг доставчик или по обикновена поща. Наскоро направих експеримент – помолих
моя приятелка да ми купи филм от Прага и да ми го изпрати по пощата. Резултатът – не само, че дойде по бързо чрез чешките и българските пощи, но и струваше около 4 лева.
Въпреки това, чехите се оказват един от най-добрите варианти за пазаруване. Проверявал съм как стоят нещата в Унгария. Също имат пазар, но не доставят до България, независимо от наколкото имейла, с които ги попитах учтиво за варианти.
Развити са пазарите и в Италия (откривал съм големи филмови борси в Генуа), във Франция, Германия, Великобритания (с най-добри оферти от zavvi), както и в небратска за нас Русия, които също отказват доставки дотук. Доколкото знам, Румъния също са в час, а лично съм минавал (за съжаление с автобус) покрай видеомагазини в Драма и в Кавала, Гърция. Американците няма какво да ги мислим – все пак там всичко е достъпно, евтино и приятно. Създаването на блу рей колекция може да отнеме не само много време, но и да бъде изключително ресурсоемко, ако не търсите най-добрите варианти. Ако се разровите обаче, то със сигурност ще намерите най-доброто за вас. Съветвам ви, ако случайно се зарибите, да имате предвид, че увлича страшно много и в един момент ще се чудите защо остава толкова много месец до началото на заплатата. Хубаво е, ако половинката ви свикне с мисълта, че за рождени дни и празници ще купува дискове – така и двете страни ще бъдат улеснени и доволни.
Приятно пазаруване и не забравяйте, че най-добрите издания тепърва ще ви съблазняват.

1 Comment on Как да създадем blu ray колекция?

  1. Здравей,прочетох статията ви и аз от скоро почнах да си правя колекция,но има ли как да не ми излизат черните ленти

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.