Новините днес

Книжно ревю: Star Wars Нова Надежда: Принцесата, разбойникът и фермерското момче

От днес до края на издателския план на „Егмонт България“ по повод дългоочаквания Star Wars: The Force Awakens се очертава да бъда основния ревюиращ на книгите им, които вече започнаха да навлизат по книжарниците.
С радост обявявам сътрудничеството си с любимия ми книжен блог „Библиотеката“, където ще бъда гостуващ блогър. За всички читатели тук обаче ще правя и директен копи/пейст на ревютата си там.
Ако желаете да прочетете информация за други вълнуващи книги, то може да го направите по всяко време на адрес https://bibliotekata.wordpress.com/. Ревютата на Жоро и Девора са достатъчно запленяващи, за да ви накарат да разгърнете поредното книжно тяло.
Приятно четене!
Готови ли сте за „Междузвездни войни: Силата се пробужда”? Сигурни сме, че верните фенове отдавна отброяват дните до премиерата. С цел да „подгрее“ почитателите на легендарната сага, изд. „Егмонт“ обяви доста сериозна издателска програма, посветена на поредицата. От 10 октомври до края на ноември 2015 г. ще излязат 14 заглавия за читатели от различни възрасти.
Цялата истерия около излизането на The Force Awakens не ме подмина, дори успя да ми завърти главата още през 2013 г., когато стана ясно какво следва оттук нататък. Още тогава бях сигурен, че „Егмонт“ няма да подведат феновете си и ще продължат традицията си, стартирала в началото на Милениума (да не се бърка с Милениум Фалкън) с невероятната поредица „Ученик на джедая“. Оказах се прав и сега, години по-късно, с гордост в сърцето, сълзи на очи от умиление към отдавна загубеното детство и огромен възторг от книгата, която държа в ръцете си, представям на вашето внимание „Star Wars Нова Надежда: Принцесата, разбойникът и фермерското момче” на Александра Бракен с превод от Вида Делчева.
Както е видно от заглавието, книгата преказказва добре познатата история, маркирала няколко поколения като верни почитатели на галактическата Сага на Джордж Лукас. „Нова надежда“, познат повече като Епизод IV, всъщност е първият филм, излязъл през далечната 1977 г. и запознал ни с историята около любимата ни принцеса Лея Органа, чаровния контрабандист и интергалактически бандит Хан Соло и фермерското момче с огромни надежди за бъдещето Люк Скайуокър, потомък на велик джедай… и още нещо. За пръв път се сблъсках с този филм преди повече от двадесет години, когато бях още малък и неосъзнат предпубертетен индивид, но оттогава насам магията не може да ме отпусне и дълбая все повече и повече във вселената. Именно тук се явява тази книга, която изчетох на един дъх и която успя да ме върне в детските години – тя е прекрасен старт за деца (таргет аудиторията й е 10+), в детайли със сложната хронология, биографиите на любимите герои и поредицата от събития, които се случват в онази далечна галактика.
Самата Александра Бракен, която също като мен е родена след излизането на оригиналната трилогия (тя е само на 28 години), е отделила достатъчно време, за да изучи из основи не само филмите, но и разширената вселена (за незапознатите – разширената вселена, или Expanded Universe, обхваща всички събития, които не са показани в шестте филма, но са одобрени от Джордж Лукас и компания. В това число влизат стотиците книги и десетките видеоигри). Тя се вдъхновява именно от нея и следва плътно историята, като дори не променя репликите на героите, а ги оставя така, както са във филма. Нещо повече – базирайки се на EU, тя допълва отчасти някои събития, за които във филма само се загатва. От кратката биография на авторката става ясно, че нейната любима героиня е, разбира се, принцеса Лея, и тя съсредоточава тези уточнения върху нейния образ. Читателят ще разбере защо всъщност принцеса Лея е принцеса и как е възпитана като такава – нещо, което Лукас не ни показва в кино версиите.
Книгата е разделена на три части, разказващи случващото се от гледните точки на тримата герои. Останах леко озадачен от изборът на „разбойникът“, вместо „контрабандистът“, както всъщност е известен Соло. Напълно възможно е да е търсен ефект за промяна на това нарицателно – все пак не сме малко хората, които асоциираме контрабанда с „Хилядолетния сокол“. Едва ли обаче това представлява минус, защото не съществува почитател на „Междузвездни войни“, който да не се сети мигновено кой всъщност е този разбойник. Думата придоби и голяма популярност сред книжните маниаци през последните няколко години, но това ще бъде обсъдено в други ревюта.
Разбира се, най-голямата част от книгата е посветена на Люк Скайуокър и това е обективно, защото никой не очаква нещо по-различно от подобна книга. Люк е главният персонаж и е напълно нормално да се налага акцентът върху неговото виждане за борбата между Алианса и Империята, оставяйки леко встрани своите спътници и съратници. И тук, както и в киното, образът на Люк е леко дразнещ, което напълно влиза в контекста на историята и не предизвиква негативни помисли. Поставяйки се обаче на мястото на дете, което за пръв път се докосва до Войните, то като нищо Люк може да се превърне в любимия персонаж на малчугана.
Да, „Star Wars Нова Надежда: Принцесата, разбойникът и фермерското момче” е книга, насочена именно към малките читатели. За тях пише Бракен; за децата, които също като нас врят и кипят с историята за джедаи и сити; също като нас се вълнуват какво ще се случи с фаворитите им – дали и сега ще оцелеят, попаднали в безмилостната клопка на съдбата, или пък късметът ще им изневери и няма да могат да спасят себе си и каузите си от похватите на времето, в което живеят. Книгата е придружена и с няколко прекрасни илюстрации, които допълват представите на децата за любимците им. Направи ми впечатление, че са използвани някои концептуални материали на художниците Джо Джонстън и покойния Ралф Макуори, като на места се откриват съществени разлики между консепт-арта и действителните образи. Спокойно – това са концептуални рисунки, чието наблюдение (и притежание) само ще обогати вашите междузвездни познания. Чрез тях децата ще научат не само кои са Джонстън и Макуори (сигурен съм, че вие знаете отдавна), но и как точно се създава един фанстастичен филм и колко време отнема, докато героите придобият окончателния си образ.
Самото книжно тяло е достатъчно луксозно, макар че очаквах да бъде продавано с твърди корици. Представлява книга със стандартен формат и общо 339 страници, като текстът е отпечатан на приятна на допир хартия. Кориците, макар и меки, са от плътен материал и имат лъскави принтове върху тях. „Егмонт“ са свършили доста добра работа, като съвсем леко са избързали с корекциите и на 2-3 места се забелязват чисто технически грешки. Това обаче по никакъв начин не пречи и не дразни и с оглед на бързината, с която издадоха книгата смятам, че това влиза в допустимия процент на бъгове.
Какво предстои? Освен че ще успеете да кротнете децата си за няколко дни, според скоростта им на четене, то вие не само ще ги запалите по един необятен свят, но и ще възпитате в тях любов към четенето. Вероятно същото ще се случи и с вас, защото, ако поне малко сте почитатели на Войните, ще седнете тихичко в ъгъла, за да изгълтате на един дъх книжката. Ще се наложи и да освободите място в домашната библиотека и това е само началото. Съвсем скоро предстои да излязат „И какво? Ще ставаш джедай” от Адам Гидуиц („Империята отвръща на удара”) и „Внимавай със силата на тъмната страна” от Том Енгълбергер ( „Завръщането на джедаите”), които бележат началото на издателския план на „Егмонт“ по случай възвръщащите се се с пълна сила Сила и мания по сагата. До края на ноември се очертава да напиша още няколко ревюта на книги по филмите, така че очаквайте ново включване.
И не забравяйте, че обективните истини не винаги са обективни – не само, защото Хан наистина стреля пръв, а и защото рано или късно доброто винаги побеждава злото, независимо дали то носи добро сърце под черно наметало или черно сърце в бяла обвивка.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.