Новините днес

„Властелинът на пръстените“ в три тома

„Три Пръстена за елфите крале под този небосвод
и седем за джуджетата в дворците им от камък,
да вземат девет хората със краткия живот,
един — за Мрачния владетел с трон от черен пламък
в страната му Мордор, където тегне мрак.
Единствен Пръстен ги владее, Единствен той ще ги открие
Единствен вси ще ги сбере и в тъмнина ще ги обвие
в страната му Мордор, където тегне мрак.“

Съвсем ясно си спомням всеки един ред от началните щрихи на „Властелинът на пръстените“, която се бе превърнала в настолно, мобилно и онлайн четиво, някъде в годините, когато тепърва постъпвах в гимназията. Първият ми досег с епичния труд на Дж. Р. Р. Толкин беше именно тогава, когато се заговори за филмите на Питър Джаксън, възнамеряващ да пресъздаде на голям екран един от най-големите, титанични и впечатляващи фентъзи романи, които някога са се появявали изпод перото на писател.
Едва ли в тази вселена има човешко същество, израснало в нормална среда, което по един или по друг начин да не се е докосвало до историята на Фродо и неговите приятели и врагове. Мнозина са гледали филмите, още повече, надявам се, са прочели и първоизточника. Както е казано в синопсиса, хората се делят на два вида – едните, които са чели „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“ и другите, които възнамеряват да ги прочетат. Предполагам, че мнозина от читателите на Popcorn Movies BG спадат към първите и сега с радост ще открият, че от Издателска къща „Бард“ са подготвили ново издание, което решава един от сериозните проблеми на голямата книга, която всички вие (ние) много добре познавате.

В ученическите ми години, които споменах по-горе, това беше един от основните проблеми – как да успея да събера в плика с учебниците всички изискуеми учебни помагала, заедно с изданието на книгата, което „Бард“ пуснаха през 2001 г., с меките корици. Именно любовта ми към „Властелинът…“ взимаше надмощие над учебниците по математика и така до ден-днешен предпочитам легендите за Средната земя, отколкото формулите за решаване на биквадратно уравнение. Сега обаче, когато със себе си нося не учебник по математика, а служебен лаптоп, такъв проблем вече не съществува, защото вече имаме пълноценно, тритомно издание на „Властелинът на пръстените“, което решава всички тези хамалски проблеми.
Дами и господа, „Властелинът на пръстените“ в три тома с превод на Любомир Николов!

„Властелинът на пръстените“, писан в периода от 1937 г. до 1949 г., е само част от големия цикъл за Средната земя, който Толкин създава в кариерата си на писател. Ако трябва да сме съвсем честни, книгата е разделена в общо шест тома, всеки състоящ се от две книги. Трите тома носят добре познатите имена и именно затова „Властелинът на пръстените“ се счита за трилогия. Макар, че е завършена през 1949 г., първата публикация е направена през 1954 г. – 1955 г., когато Толкин е на 63 г. Поредицата е издадена именно в три тома, каквито сега от ИК „Бард“ предоставят на своите читатели, създавайки им удобство при пътувания, а и при четенията вкъщи. Вместо голямата „тухла“, сега всички ние имаме възможността не само да четем по-леко и удобно, а и да пазим по-добре книжните тела, заемайки всевъзможни пози за четене.

„Задругата на пръстена“, която е първи том от поредицата, се състои от 510 страници във формат 60/90/16, а кориците са меки. Книжното издание запазва напълно стилистиката на последните толкинови издания от издателството и включва в себе си всичко онова, което е включено и в големия том. Големият пролог е запазен, както и необходимите бележки за историята на Графството, силно необходими за онези читатели, които за пръв път се докосват до историята на Фродо Бегинс. В „Задругата на пръстена“ читателят се среща за пръв път с малкия хобит, наследник на разбойника Билбо, чиято житейска мисия е да спаси Средната земя от всемогъщия Пръстен, сеещ зло с влиянието си.

„Двете кули“ се състои от 426 страници и въпреки, че е най-краткия том от трите, то за мнозина той е и най-интересния, а филмовата му екранизация от 2002 г. се счита и за най-добра от всичките. „Двете кули“ запазва книжния формат, а историята пренася читателите в сърцето на Толкиновия свят, където безчинства Саруман Белия.

Третия том, озаглавен „Завръщането на краля“ е и най-съдържателния откъм информация. Освен финал на историята, в него издателите са вместили и всички приложения, които дават ясен отговор на редица въпроси, възникващи по време на четенето. Тези приложения са част от историята и без тях книгата не носи това огромно удоволствие, което читателят изпитва, докато разлиства жадно лист по лист, пътувайки към краят на историята.

За щастие, „Властелинът на пръстените“ е от онези книги, които никога не свършват. Не знам колко четения съм правил през живота си, но винаги откривам нещо ново, което съм пропуснал първия път и което допълнително повдига сетивата ми към върховното удоволствие от четенето на Толкин. Когато реша, че е време за нов прочит, винаги си взимам нов тефтер, мирищещ на свежа хартия, в който внимателно записвам новите неща, които откривам, а след това се заравям или в приложенията, или в другите книги на Толкин и винаги правя сравнения, които обогатяват познанията ми.

Тритомното издание на „Властелинът на пръстените“, освен мобилност, предлага на читателите си и три прекрасни корици, всяка от които заслужава да бъде поставена в рамка. С цялото си великолепие, пълнота и удобство, трите тома на „Властелинът на пръстените“ са изключително достъпни и като цена. Всяка една от трите книги струва 17.99 лв., което напълно се побира в рамките на месечния бюджет.
Все още ли се чудите какво да си подарите по случай края на месеца?

1 Comment on „Властелинът на пръстените“ в три тома

  1. Въпрос: в книгите има ли някакви илюстрации? През 2013 си взех от Бард обновеното издание на Хобит, пак с прекрасна корица(дори и мека) и приятно се изненадах, че вътре имаше картата на Трор, както и други илюстрации на герои и места. Понеже на Хообита също нямаше инфо никъде за това, а корицата е подобна – обрамчена с руни, се чудя дали и трилогията е така. Определено е по-изгодна от луксозното издание където е описано, че е илюстровано.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*