Новините днес

За кино със…Светли Дамянова

Снимка: Милко Георгиев

„ЗА КИНО С….“ е новата рубрика в Popcorn Movies BG, в която кинокритици, блогъри и най-обикновени филмови маниаци ще застават пред еднаквите за всички въпроси и ще дават своето конкретно мнение по някои интересни теми. Очаквайте всяка седмица по един от специално селектираните приятели да излива себе си публично пред всички, за да разберем какви са неговите вкусове и филмови предпочитания!

Тази седмица гост ни е Светли Дамянова – тя не само върти прес-офиса на „София филм фест“ и не само е обсебена от седмото изкуство, но и обича да води племенниците си постоянно на кино, за да ги образова в тази област. Светли пише ревюта за „Операция Кино“, плаче искрено след поредния епизод на „Междузвездни войни“ и дава познание на аматьорите, които понякога я заобикалят.

Дами и господа, за кино със Светли Дамянова!

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
На кино В КИНОТО! Ако може да е на IMAX и 4D едновременно! И ако може – 48 часа в денонощието, за да отделя поне 12 за кино 🙂 Но и кино вкъщи, защото особено в последните години има страхотно качествени продукции, дело на телевизионни компании.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
„КОСА” (което означава, че съм доста… отдавна достатъчно голяма, за да гледам кино – хахаха!). Мама ме заведе, заедно плакахме на финала. Всъщност може би старовремският „Свръхчудовище” е бил първи, но „Коса” е филмът, който помня отчетливо – и до ден днешен! И продължавам да го гледам поне веднъж годишно до ден днешен…

4. Имат ли българите кинокултура?
Българите имат любопитство към всичко ново и към провокациите. Не зная дали мога да ги характеризирам като кинокултурни – обществото ни е съставено от толкова много различни общности, че няма как чалгарите и почитателите на Бела Тар да бъдат сложени под един общ знаменател. Зная само, че НЕНАВИЖДАМ пуканките в киното!!!

5. А какво мислиш за българското кино?
Има още МНОГО какво да се желае от историите, които българското кино разказва…

3. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Всички Велики! Може би Копола с Пачино? Ама да-да-да – и Скорсезе с ДеНиро! Ох, я стига с тези подвеждащи въпроси!!!

6. Според теб, кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
При положение, че за мен съвременен режисьор е и Спилбърг, а той вече Е легенда, как да тълкувам въпроса?!?

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Не се сещам за такъв. По скоро се сетих за филм, който всички НЕ харесват, а аз му се изкефих като 12-годишна – „Самотният ездач” с кретеноида Джони Деп и Арми Хамър. Гледах го с един от любимите си трима кръщелници – момчета-тийнейджъри, с които гледаме до припадък „Пасифик Рим”, „Х-Мен” и повечето неща на Марвъл. Беше страхотно преживяване, все едно се върнах назад във времето, когато четях „Синовете на великата мечка” (again – old fashion, right?).

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Изцяло – не! Не помня за случай, в който да ме е подвеждало първоначалното ми впечатление за филм.

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
„Коса”, „Империята отвръща на удара” и „Кошмари преди Коледа”. Това е моят първосигнален отговор. И пак ще те проклетисам, защото въпросът е sooo tricky! (бел. ред. – кофти въпросче, наистина! ХА–ХА–ХА)

10. По скалата от 0 до Interstellar, колко е яко най-якото ти ревю, което някога си писал/а?
Първото за Операция Кино. Защото беше тотална импровизация. Няма да забравя как някои елфични елементи написаха в коментарите, че било много свежо включване! И (почти) всички други ревюта на Къди си харесвам… Спирам дотук, защото ме чака водовъртежа от задачи в подготовката на НАЙ-ЯКОТО киносъбитие в България – София Филм Фест! И да кажа само, че МЕЧТИТЕ се СБЪДВАТ! Тази година у нас гостува „бог” Тери ГИЛИЪМ, а аз имам щастието да работя с най-прекрасния екип на света! Разрешавам да ми се завижда!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.