Новините днес

„Star Wars: И какво? Ще ставаш джедай“ на Адам Гидуиц

Магията на месец октомври тази година е особено вълшебна. Не само че най-накрая видяхме пълния трейлър на „Силата се пробужда“, но и успяхме, с цената на много нетърпение и бързи рефлекси, да се сдобием с билети за филма, чиято премиера е след цели два месеца.
Българските фенове обаче имат още един повод за радост – в последния октомврийски ден на пазара ще се появи втората книга от запланувания от „Егмонт България“ издателски план, свързан със Сагата. След като вече прочетохме (няколко пъти) „Принцесата, Разбойникът и фермерското момче“, сега е време да обърнем подобаващо внимание на „И какво? Ще ставаш джедай?“, написана от Адам Гидуиц и преведена на български език от Александър Маринов (книгата излиза официално на 31 октомври!).

Ясно е, че следвайки сюжетната линия на Войните, тази втора книжка е преразказ на най-добрия (и то не само според моето мнение) филм от цялата поредица, а именно „Империята отвръща на удара“. В този пети епизод се създава завръзката между началото и края на старата трилогия, а и всъщност в „Империята…“ зрителят усеща с всичките си възможни сетива Силата, която струи от всеки един кадър на творението. Нещо повече – зрителят не само се запознава за пръв път с нови за него герои, ако спазва класическата подредба за гледане 4, 5, 6, 1, 2, и 3, но и създава в себе си напрегнатостта за събитията, които тепърва предстои да бъдат отключени.

С трудната задача да преразкаже толкова много от историята се заема бруклинския детски учител Адам Гидуиц. Гидуиц, по своему израснал с „Междузвездни войни“ и всичко, свързано с тях, е автор на поредицата A Tale Dark and Grimm, като е постигал успехи сред критиката на издания като New York Times, Publishers Weekly и School Library Journal. Именно работата на Адам като педагог и ежедневните му контакти с подрастващи, ведно с таланта му на писател, успяват да му помогнат и той потапя читателя в онази далечна галактика още от първата страница. Гидуиц се различава коренно в работата си от Александра Бракен, авторка на първия роман, като използва различни литературни похвати. Обособявайки книгата на няколко части, авторът успява да накара читателя не просто да присъства в историята, наблюдавайки отстрани. Той го превръща в главния герой, а именно любимия на всички ни Люк Скайуокър. Действията, в които главен герой е Люк, превръщат четящото дете в него и го карат да преживее всеки един негов поглед, всяко едно негово чувство или движение. Именно в това се разковничето, което превръща „И какво? Ще ставаш джедай?“ в книга, достойна да заеме едно място нагоре от „Принцесата, Разбойникът и фермерското момче“.

През останалото време, когато Люк е далеч от голямата сцена, читателят наблюдава своите любимци отстрани. И тук Гидуиц се е постарал – той не само преразказва. Той добавя и нови елементи, които да допълнят картината и да превърнат всяка една страница в любима. Допълнителните материали, които Адам е написал, може да се сторят странни за запознатия из основи читател, който чете книгата от чиста фенщина. Те не са част от Еxpanded Universe, както беше случаят с Дракен, но не пречат и не заемат сериозен обем от страниците.

Между отделните пет части, на които условно е разделена книгата, четящият ще се сблъска с практически уроци, написани от автора, в които, следвайки определени стъпки, детето с книга в ръка ще се превърне в джедай. Тези „практически“ уроци обаче носят в себе далеч по-важни послания, отколкото някаква фанстастична насоченост. Първо – всеки един урок е именуван с буква от гръцката азбука, като така много по-лесно децата ще бъдат подготвени за уроците си по математика, и второ – заучаването на тези уроци и спазването на препоръките в тях водят до повишаване на концентрацията и предпазването от стрес. Колкото и елементарно да изглежда, описаните практики за дишане и съсредоточаване по никакъв начин не се различават от първоначалните занятия по йога, за които обаче ще платите много повече от цената на книгата.
Самата книга се състои от 304 страници – само десетина по-малко, отколкото беше първата. Запазен е същият формат, а вътре отново присъстват рисунките на Ралф Макуори и Джо Джонстън. Вече сме свикнали с минималните разлики между изображенията и реалността, но въпреки това е изключително интересно да се направи съпоставката. Лично на мен най-много ми хареса нарисуваният вътре Ландо Калрисиан.

Относно редакцията – този път „Егмонт България“ са се постарали много повече и не забелязах нито една техническа грешка, която по някакъв начин да се отрази негативно върху изданието. Вече поставена на рафта, книгата ще се превърне в част от личната ми книжна Star Wars колекция и с нетърпение ще очаква своите посестрими, които ще видят бял свят чак на 21-ви ноември.

Напълно е възможно закоравелите фенове на „Междузвездни войни“ да погледнат с пренебрежение върху сбития в такъв обем мащабен разказ. Имайте обаче предвид, че това не е книгата на Доналд Ф. Глът. Това е чист разказ, предназначен за далеч по-младите читатели. За нас остава връщането в спомените и колекционерското удоволствие от увеличаването на личните притежания, свързани с любимата ни поредица.

„Империята отвръща на удара“ е не само брилянтен филм, но и една невероятна история, която до ден-днешен успява да накара няколко поколения да тръпнат в продължение на повече от два часа, преживявайки отново и отново съдбите на Люк, Лея, Хан, Чубака, Трипио, както и на техните противници Императора и въплъщението на добро и зло Дарт Вейдър. Филмът представлява огромно удоволствие за всички възможни сетива, а книгата на Адам Гидуиц успява да хване за гърлото напрегнатата атмосфера, досущ като ядосания татко Скайуокър и да я прехвърли с майсторски замах към читателите. Опасенията ми, че авторът няма да успее да се справи, не се увенчаха и от това мога да се радвам не само аз, но и всички, които тепърва ще се докоснат до хартиената магия.

„И какво? Ще ставаш джедай“ е четивото, което отново ще има шанса да се справи с буйния пубертет на детето-читател, обхванало го като Силата от далечната галактика, която със сигурност съществува някъде там. Ако с „Принцесата, Разбойникът и фермерското момче“ сте успели да заплените своят наследник, то сега със сигурност ще успеете да затвърдите новия фен като такъв и да го обречете на изключително интересен живот, в който всеки досег със Star Wars ще го кара да се вълнува повече от Люк, целунат за пръв път от красива жена. Нищо, че тя е сестра негова сестра.

Ревюто е подготвено за и публикувано в книжен блог „Библиотеката

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.