Новините днес

За кино с…Влади Апостолов

Снимка: Гергана Боева

„ЗА КИНО С….“ е новата рубрика в Popcorn Movies BG, в която кинокритици, блогъри и най-обикновени филмови маниаци ще застават пред еднаквите за всички въпроси и ще дават своето конкретно мнение по някои интересни теми. Очаквайте всяка седмица по един от специално селектираните приятели да излива себе си публично пред всички, за да разберем какви са неговите вкусове и филмови предпочитания!

Тази седмица в „За кино с…“ си говорим с Владислав Апостолов – острото перо, от което съвременнната поп-култура се пази всячески. Влади е журналист във вестник „Труд“, отявлен киноман, както и върл противник на тенденциите в съвременната българска музика, съвременното джънк-кино и всичко останало, което превръща тийнейджърите в смартфон-зависими. Още нещо – с Влади споделяме общата си страст по „Американски снайпер“ на Клинт Истууд.

Дами и господа, за кино с Владислав Апостолов!

1. На кино в киното или на кино вкъщи?

Тъмният салон, снопът светлина, споделеното с непознати преживяване и екранът – „по-голям от живота“. Това са идеалистичните контури на филмовия ми фетиш, но монетата има обратна стана – шумни, гадни проли, който не знаят режисьора на филма, хрупат скапаните си пуканки, реагират примитивно на всяко по-неразбираемо за тях решение и провокират в мен желание да прекарам шило за лед през артериите им.
Обичам хората, презирам снобите във вечна мизантропска поза, но досадните нищожества по салоните изкарват най-лошото от мен.

И все пак важните филми се гледат винаги на кино.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?

„Годзила срещу Биоланте“, някъде в края на 80-те или самото начало на 90-те. Беше най-грандиозното, огромно, страшно и чудесно нещо, което бях виждал. I was hooked. Уви, днес филмът е негледаем.

3. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?

Колаборацията на Скорсезе с Де Ниро е абсурдно качествена и недостижима. I do love me some Godfathers, but come on!

4. Имат ли българите кинокултура?

Не. От елементарните консуматори на културен джънк ала „Бързи и яростни“ до отвратителните претенциозни хипстъри с hard on за Вендерс – българската филмова публика представлява колекция от ужасяващо неприятни дегенерати. Не всички, разбира се. Но достатъчно, за да прецакат пейзажа.

5. А какво мислиш за българското кино?

Слабо и безидейно, нагло и претенциозно, с комплекс на жертва и ужасно лош звук. Людете в българското кино искат да се държим с продуктите им като със „специални деца“, които се нуждаят от помощ и окуражаване независимо от простотиите и нечистотиите, които произвеждат. Всяка критика е престъпление и национално предателство за тези отблъскващи хора.

6. Според теб, кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?

Кои са съвременни – Уди Алън, Скорсезе и Спилбърг правят най-качествените и съвременни филми, но отдавна са легендарни емблеми. Коен също. Тарантино, Трир… много са.
Пол Томас Андерсън трябва да е легендарна емблема. Уес Андерсън, Александър Пейн, Киран Коларов…

За последния се ебавам.

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?

Чак да ненавиждам не знам, но определено не „купувам“ хайпа по „Черният рицар“. Да не говорим за ужасния „Черният рицар 2“ или както там му беше заглавието.

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?

Да, ако между първото и второто гледане има 5-10 години. Примерите са безброй.

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?

„Фарго“, „Джурасик парк“, „Портокал с часовников механизъм“. Три са малко, брохийм, не се излагай! Ние сме шибани киномани.

10. По скалата от 0 до Interstellar, колко е яко най-якото ти ревю, което някога си писал/а?

Не съм гледал Interstellar, въпреки, че един въпрос по-горе манипулативно и лицемерно се описах като киноман. Яки ревюта аз не пиша и не съм писал. Съжалявам всички онези клетници, които са се объркали да прочетат и харесат мое филмово ревю. Get some taste, you lousy cunts.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.