Новините днес

[Любителско кино] „Така, така“ по Елин Пелин

Досега не се беше случвало да се пускат тук ревюта на филми от вселената на българското кино. В Popcorn Movies BG имаме специално отношение към него и затова предпочитаме да подминаваме родните продукции, особено ако те са финансирани от държавата или направени от хора, които нямат особен поглед към седмото изкуство.

Както обаче бе споменато в интервюто за Радио БНР-Шумен, страната ни разполага с невероятно добри сценаристи и режисьори, които обаче работят единствено в областта на любителското кино, защото не се допускат до голяма сцена – може би са опасни с талантите си и могат да засенчат онези, които желаят всячески да се показват в някой от поредните сериали с претенции за кино-класа.

Един от тези сценаристи и филм-мейкъри е Тихомир Дулев, за когото разказахме покрай конкурса на Jameson и списание Empire. Тишо обича толкова много киното, че отделя повечето си свободно време, за да създава любителско кино на високо ниво. Сега, в комбина с брат си Георги, Дулеви представят най-новия си проект – късометражния „Така, така“ по мотиви от разкази на Елин Пелин.

Ето какво казват Тихомир и Георги за проекта си:
„Решихме да се впишем и традициите и започнахме да търсим разказ на български класик. Спряхме се почти веднага на разказа „Мила родна картинка” на Елин Пелин, актуален и сега. Започнахме работата по сценария, а за да е всичко коректно се свързахме и със сина на Елин Пелин – Боян Иванов. Исканата обаче сума за ползване на разказа се оказа непосилна за бюджета на студиото, а и отпадането на коня и каруцата, като идея в хода на работата по сценария, ни принуди да вмъкнем и препратки към други разкази.
По идея на Цецо Донков, решихме да снимаме в село Априлово, основно в две локации – каменната чешма над селото и параклиса с новопостроената камбанария, намиращи се на първото възвишение на Средна гора, което местните жители наричат „Баба“ и предоставящо изключителна гледка към цялото софийско поле.
Костюмите за продукцията на Господина и Стойна вече бяха осигурени, останалите на Нане Митре и Пазача се скалъпиха в движение.
Екипът се състоеше от Георги Дулев, Тихомир Дулев, Антон Урумов, Калоян Дулев, Радостина Дулева и кокошката Кокошка, която вече имаше опит пред камерата в „Щурец в Ухото”.
Снимките се проточиха около 9 часа под силното слънце, но имаше защо. Имаше и кетъринг осигурен от Лиляна Дулева.
Следва монтажа, а за музиката се погрижи Тодор Александров, който приготви свой аранжимент на песента „Кацнал бръмбар на трънка”. За техническата страна на записът помогна Огнян Гешев.

Вече имахме щастието да погледнем проекта на братята и смело може да заявим, че „Така, така“ е продуция, която заслужава да бъде показана на многобройните фестивали за кино у нас и в Европа. Множеството природни кадри, както и остроумния диалог спомагат късометражката да притежава всички необходими качества, за да се покаже пред всички любители на българската литература и любителското българско кино. Събран само в девет минути, „Така така“ засенчвa голяма част от малките продукции и предизвиква в зрителите да се усмихнат носталгично, особено ако са прекарали детството си „на село“ при баба и дядо.

От Popcorn Movies BG пожелаваме успех на братя Дулеви и стискаме палци филмът да бъде оценен подобаващо!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.