Новините днес

„Тъмен чирак“ на Кристи Голдън

„Егмонт България“ продължават усилено работата си върху радостта на българските фенове на „Междузвездни войни“. Три месеца след премиерата на „Силата се пробужда“, от издателството не спират да работят върху маркетинга и продължават да публикуват книги от официалния канон на „Дисни“.

Съвсем наскоро беше обявено, че до месец септемри се плануват да излязат общо 6 книги от канона, а през миналия месец видяхме и книжната адаптация на Алън Дийн Фостър. От вчера, 26-ти март, по българските книжарници може да откриете поредната канонична книга, а именно „Тъмен чирак“ на Кристи Голдън.

За пръв от началото на издателския план ставаме свидетели на книга, чието действие се развива в периода на Войната на клонираните. Най-сетне! Радостта беше изключително голяма при обявяването на българското издание, защото всички знаем много добре колко е важен този анимационен сериал и как не успяхме да видим напълно завършения седми сезон. За щастие, Кристи Голдън е поработила усилено върху тази несправедливост и създава книга за една от най-обичаните героини от сериала, а именно Асаж Вентрес.

Самата Кристи е широко позната сред читателите на фантастични книги. Родена през 1963 г. в Ню Йорк, Голдън израства със сагата на Лукас и бързо се ориентира към създаването на официални книги не само от Star Wars канона, но и от Star Trek, StarCraft, Invasion America и Ravenloft. Тя е носител на наградата за най-продаван автор на „Ню Йорк Таймс“ и страстна любителка на фантастиката като жанр. Изчела и създала достатъчно много книги, Кристи Голдън е олицетворение на самата Вентрес, чиито образ майсторски разстила върху бялата повърхност на хартията, изписвайки като джедай с мастило нейната история.

За голямата радост на феновете се грижи и не коя да е, а дъщерята на Джордж Лукас, Кейти, с чиито предговор започва книгата. Много обичам такива моменти, в които чета как достатъчно близки до Сагата разказват своите впечатления върху работата на прочутия (татко) Джордж, както и когато споделят спомени от важни за историята моменти. Кейти Лукас пише и сценарий към „Войната на клонираните“ – нейна е разработката върху епизодът „Крахът на джедая“, а впоследствие работи цели десет години върху анимационните серии. Старт в ЛукасФилм на 17 – това със сигурност е мечта на мнозина.
„Тъмен чирак“ в комбинацията Кристи Голдън/Кейти Лукас е подаръкът, който феновете получават по случай настъпването на пролетта, броейки дните до декември, когато по екраните ще върлува „Rogue One“.

„Тъмен чирак“, състояща се от цели 464 страници в превод на Александър Драганов, по моето скромно мнение е втората най-добра книга, издавана от „Егмонт“ до този момент. След като „Изгубени звезди“ успя да докосне всичките ми сетива, то сега „Тъмен чирак“ е достатъчно добра, за да успея да я класирам на второто място в личната ми класация. Очевидно любовните истории от света на Star Wars ми действат най-добре на психиката (а всъщност основната тема в Star Wars е именно любовта, нали?). Действайки в смутни времена, Орденът на джедаите е раздвоен между основните си принципи и заплахите, които тегнат над цялата галактика. Основния злодей Дарт Сидиъс е обвит в по-голяма мистериозност от когато и да било, а неговата дясна ръка Граф Дуку сее размирици навред. Отчаяни в желанието си да спрат войната, джедаите от Съвета взимат съдбоносно решение – те подписват смъртната присъда на Дуку и изпращат джедай, който да се справи с мисията. Джедаят е Куинлан Вос, а единствения начин той да се разправи с Дуку е съюз с неговата бивша ученичка Асаж Вентрес.

Вентрес по това време е ловец на глави, спасила се е от влиянието на Дуку и търси нов живот. Чарът на Вос е неустоим и двамата скоро се оказват в комбина, но дали кодексът на джедая ще се окаже по-силен от красотата на Асаж и ще успее ли Вос да не се поддаде на нейната женска магия? Всичко това може да разберете тогава, когато се потопите в силата на „Тъмен чирак“.

Книгата изобилства не само от добре познати ни герои, но и от множество стари и позабравени образи, които не се срещали през последните месеци в книжните версии на филмовите екранизации. Освен това, стилът на Голдън е достатъчно запленяващ, за да не остави съзнанията ви спокойни, а да продължавате напред и напред, чак до последната страница на книгата. Сюжетът изобилства от събития, които са изпълнени с интригантство и напрежение и само четенето може да ви преведе през тази заслужаваща филмиране история, изпълнена с любов, драма и предизвикателства. Още повече, че разделянето на много, но за сметка на това кратки глави, позволява да не се губите в книгата и да преминавате страница по страница към развръзката.

„Тъмен чирак“ е страхотен удар в канона и разпалва усилено любопитството на читателите, които с нетърпение ще очакват следващите книги със Star Wars логото. Това е една от историите, които заслужават минимум второ четене и смятам в най-скоро време да се отдам на такова. Ако сте чели „Изгубени звезди“ и искате подобна история – давайте, тази книга е за вас. Ако пък сте в обратната позиция и досега не сте пипали канонична книга от Войните, то може най-спокойно да стартирате с тази – удоволствието е гарантирано.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.