Новините днес

10 емблематични хип-хоп песни от филми

Хип-хоп музиката винаги е била нещо повече от “guilty-pleasure”в редакционното звено на Popcorn Movies BG. Обикновено се случва така, че някои от най-добрите материали се пишат на фона на генгста рап от 90-те години, когато Снууп Дог още прохождаше, а N.W.A. чупеха класациите директно от Комптън.

В рубриката „Саундтрак” се стараем да Ви предоставяме плейлисти, които да са свързани изцяло с музиката от филмите и едновременно с това да Ви помогнат да уплътните времето си, докато работите или докато се придвижвате от точка до точка. Сега ще обърнем внимание на 10 рап песни, които са озвучили някои филми и са придали приятен, музикален оттенък на действието на големия екран. Както обикновено, може да чуете песните от списъка долу или да ги плейнете накуп, благодарение на YouTubе сбирката, специално селектирана за читателите на Popcorn Movies BG.
Приятно слушане.

1. Coolio – Gangsta’s Paradise. Саундтрак и емблематична песен към режисирания от Джон Н. Смит Dangerous Minds с Мишел Пфайфър. Сещате се – драматична чекия, посветена на проблемните деца в гетата и една добра учителка, която отива, за да ги вразуми. Филмът не е нищо особено, но песента постигна култов статут в класациите и повече от двадесет години след излизането си е точно толкова мощна, колкото и в началото.

2. Salt’n’Pepa – Shoop. Йеа! Триото от хип-хоп мацки озвучи тазгодишния комиксов хит Deadpool и напомни, че през 90-те години имаха иконичен статут по дискотеките. Съпоставяйки ги с нароилите се по това време женски рап-групи, Salt’n’Pepa са еквивалента на генгста рапа в нежен вариант. Все още не са се появили толкова hard мадами, които да им стъпят на малкия пръст по лирика и присъствие.

3. Will Smith – Men In Black. Превърналия се в наши дни в персона нон грата Смит беше знаменит рапър от Бел Еър, когато се подвизаваше за пръв път в прекрасната фантастика на Бари Зоненфелд. Песента и сега е изключително приятна за слушане, особено ако игнорираме последните изцепки на семейство Смит покрай Оскарите. Смит е автор и на музиката от втория филм, но следващата песен никога няма да носи позитивите, които са присъщи на оригинала.

4. LL Cool J – Deepest Bluest. От Deep Blue Sea на Рени Харлин, в който Ladies Love Cool James е готвач, а всички се борят срещу акула. Тривиален сценарий, но пък за сметка на това добро рап-парче, което е едно от многото на рапъра, известен и като най-големия позьор в жанра. Да не се заблуждаваме – филмът не струва, но LL е готин винаги.

5. B-Real, Busta Rhymes, Methodman & Coolio – Hit ‘Em High от Space Jam. „Космически забивки” е филм, който накара хиляди деца да се ориентират към баскетбола. Комбинацията Майкъл Джорджан-Бъгс Бъни е ненадмината и до днес в опитите за колаборация между актьори и рисувани герои. Имаше подобно изпълнение с Брендън Фрейзър, но то бледнее в сравнение със „Забивките”. Целия саундтрак е жесток, включвайки Сийл, Ар Кели, Куод Сити Диджейс и други, но Hit ‘Em High е най-голямата емблема на този страхотен филм.

6. Vanilla Ice – Ninja Rap. От Teenage Mutant Ninja Turtles 2: Secret of Ooze. Винаги е левитирало мнението, че Ванила Айс е по-добър рапър от белия си побратим Еминем. Дори сега, когато прави предаване за обзавеждане, Ванила Айс е истински пич и неговите песни носят нотки носталгия, които няма как да бъдат отразени в която и да било песен на изрусения детройтски конкурент. Пък и Костенурките-нинджа, aaaight?

7. Eminem – Lose Yourself. Пишейки за детройтското депресарче, няма как да не го включим в такава класация. Той създаде целия саундтрак за (почти) биографичния 8 Mile на Къртис Хенсън. Колкото и да не е желано присъствието на Ем в редакцията, то е немислимо да не сложим тази песен.

8. Ludacris – Act A Fool. А бяха времена, когато „Бързи и яростни” не бяха толкова лоша поредица, в каквато се превърнаха след сапунизирането на историята. Лудакрис се появи като актьор за пръв път в продължението на първия филм, озаглавено “2Fast 2Furious”и моментално стана популярен сред онези, които тепърва откриваха бас-касите за автомобилите си. Act A Fool е достатъчно мощна музикално и достатъчно слаба лирически, за да се отличава с особеностите си.

9. Public Enemy – He Got Game. Не тръгваме на път без Пъблик Енеми, особено ако говорим за песента от едноименния филм на Спайк Лий с Дензъл Уошингтън. За жалост, Пъблик Енеми не я изпълниха в полупразната зала „Христо Ботев” през есента на 2010 г., когато се опитаха да направят концерт.

10. Rick Ross – 100 Black Coffins. Да, бившето ченге, преквалифицирало се в рапър, е част от саундтрака на Django Unchained, успоредно с Енио Мориконе. На всичкото отгоре, песента е чудесна. Какво повече да се иска от такава личност?

3 Comments on 10 емблематични хип-хоп песни от филми

  1. А кой и по какъв критерий решава, че Ванила Айс е по-добър от Еминем?

  2. По критерия „Напиши ревю, ДДЛ, и ще ти кажем“ 😀

  3. Бате, все увърташ играта… И ти знаеш, че няма по-добър бял рапър от Маршъл!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.