Новините днес

101 Gangster Movies You Must See Before You Die на Стивън Джей Шнайдър

Едно от прекрасните преживявания на киноманите е, когато те се докоснат до някое от луксозните издания, посочващи определена бройка филми, които да гледат, преди да склопят очи.

Сещате се, нали? Виждали се многократно „1001 филма, които да гледате, преди да умрете” – едно доста старо издание, преведено на български език, което е с Дарт Вейдър на корицата и заради което винаги сте се чудили как да отделите петдесет лева. Всъщност тази книга се обновява всяка година и е изключително достъпна, ако я поръчате от някой чужд сайт и ако нямате проблем с английския език.

Поредицата обаче е доста всеобхватна. Ако пообиколите интернет магазините, то със сигурност ще попаднете на много книги от нея. Една такава книга е „101 Gangster Movies You Must See Before You Die”. Както е видно от името, в нея са събрани 101 класики на гангстерското кино, които да гледате през живота си. В никакъв случай не е задължително да умирате след това, освен ако не сте решили да взимате нелегалната ловджийска пушка и да избиете комшиите.

Възможно е да не сте запознати, но екипът на Popcorn Movies BG е съставен само от хора, които дават мило и драго да гледат филми, посветени на тази прослойка на обществото. Всъщност дори сме правили и дипломна работа, посветена на борбата срещу организираната престъпност. Гангстерското кино, в това число филмите на Скорсезе, Копола и Де Палма са една от причините, поради която толкова много обичаме киното. Те заслужават специално място в този сайт и именно поради тази причина препоръчваме книжлето.

Според Стивън Джей Шнайдър, автор на специалната селекция, има пет причини, поради които гангстерските филми са толкова популярни:

  • Героите са „анти”, но въпреки това зрителите ги обичат;
  • Поддържащите роли са също толкова добри, колкото и главните;
  • Локациите, на които са заснети филмите, са магнетични и притежават особен чар;
  • Драматичността на действието е несравнимо;
  • Класата на режисьорите.

Всъщност само пет причини са малко – бих добавил също и романтичния ореол, който гангстерите притежават, както и тяхната митичност, превърнала ги в нещо повече от градски легенди.

101 Gangster Movies You Must See Before You Die обхваща периода от 1912 г. до 2002 г., като включва в себе си както филми, които са широко познати на публиката, така и стари и почти изгубени вече издания, които могат да бъдат открити евентуално в някой архив нейде из американските филмографски библиотеки, като например The Musketeers of Pig Alley на Д. У. Грифит или Regeneration на Раул Уолш.  За всеки филм са отделени точно по четири страници, като първата е оригиналния плакат, следват две страници текст с прекрасно написано ревю и за финал следва и емблематичен кадър от филма.

За да няма разочаровани, книгата съдържа филми от всички краища на света, в които по някакъв начин са се докоснали до жанра – освен преобладаващите американски филми, то вътре може да се открият ревюта на японски и европейски филми.

Би било лъжа ако кажа, че не е отделено специално внимание на The Godfather, Scarface, Once Upon A Time In America и Casino – сиреч едни от най-добрите филми не само в жанра, но в киното изобщо. Говорейки за Scarface – знаехте ли, че шедьовърът на Де Палма с Ал Пачино всъщност е римейк на гангстерска класика със същото име от 1932 г., в която главната роля е поверена на Пол Муни?

Едно от предимствата на книгата е, че тя е джобен формат и независимо от значителния обем, състоящ се от над 400 страници луксозна, гланцирана хартия, то тя най-спокойно може да се превърне в четивото ви за автобуса или в за онези самотни моменти в близкия парк. Перфектната работа на Шнайдър си личи и единствения проблем, който се открива е, че е възможно да се наложи да отделите страшно много от времето си, за да наваксате с филмите, които сте изпуснали.

101 Gangster Movies You Must See Before You Die е задължителна книга за всички ценители на доброто кино и се надявам по българските книжарници все още да са останали бройки. Това е едно от най-добрите издания-сборници, на които съм попадал през последните години и го препоръчвам повече от искрено.

101 Gangster Movies You Must See Before You Die е предложение, на което не може да се откаже!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*