Новините днес

„Вълка от Уолстрийт“ на Джордан Белфърт

С излизането си на голям екран през 2013 г., „Вълка от Уолстрийт“ на Мартин Скорсезе се превърна в кинофеномен – първо, защото беше поредната блестяща колаборация между Мартин Скорсезе и Леонардо ДиКаприо и второ – този брилянтен филм представи историята на един от големите трейдъри на пазарите, превърнал живота си в пример за подражание сред разделените на две маси – онези, които всячески се стремят да живеят като рокзвезди и онези, които ненавиждат измамите и желаят да виждат подобни финансови акули зад решетките.

Джордан Белфърт е именно такава финансова акула – обожаван от хиляди и ненавиждан от хиляди; човек, издигнал се от най-низшите нива на обществото и достигнал до върха благодарение на острия си ум и възможностите си да се провира между дупките в американското законодателство, огъвайки се като хлъзгава змия. Самият Белфърт споделя: „Бях станал абсолютно безчувствен към това кое е добро и кое е зло“, разказвайки за своя изпълнен с обрати живот в биографичната си книга, издадена на български език от Intense Books и превърнала се в бестселър не само на нашия, но и на американския пазар според класациите на Wallstreet Journal.

Докосването до книгата ми отне цели три години, след като изгледах за първи път филма. Без да съм особен специалист по финансовите пазари, независимо от икономическото ми образование, „Вълка от Уолстрийт“ е не само книга, която разказва за живота на един от най-големите измамници на миналия век; тя е учебник за всички онези, които тепърва ще бъдат изкушени от графиките на котировките и ще пожелаят да се докоснат до играта с акции.

Животът на Белфърт е точно като във филм – разносвач на ледени блокове, той притежава огромен усет в света на корпоративните финанси и едва на 26 години се превръща в милионер. Малцина са онези, които успяват да постигнат такова финансово състояние на тази възраст без да са изобретили и внедрили свой собствен продукт. Джордан успява да завърши образованието си и мигновено започва работа на Уолстрийт, докосвайки се от първия ден до социалното инженерство, поръсено в изобилие със свежо мартини и панамски кокаин. Схемата му е проста – възползвайки се от незнанието на своите клиенти плюс пробивите в законодателството, Белфърт и неговата армия от трейдъри трупат огромно състояние, докато купонясват като своите по-големи събратя от рокгрупи като Ролинг Стоунс и Аеросмит.

Първоначално стряскаща със своя обем, едноименната книга на Джон Белфърт завладява с магията си още от първите страници. Разказвайки без задръжки за живота си, Белфърт ни прехвърля в своя финансов свят, без да пести нищо от случилото се през онези години. Колкото повече навлизате навътре в страниците, толкова повече читателското съзнание се комплицира и разделя на две – отвращението от събитията започва да се конфронтира с искрената, първобитна човешка завист, изпълваща сърцата на читателите и щелаещи да прекарат поне един ден, живеейки като Белфърт. Учудващо е как самият той посвещава книгата на децата си, които до ден-днешен поддържат връзка с него и са приели факта, че името на баща им се свързва единствено с разгулен живот, измами за милиарди долари и съсипването на стотици животи. Нещо повече – читателят сякаш започва да чувства химическия вкус на кокаина, изпадащ от текста като късен сняг през април.

Книгата е условно разделена на четири части, всяка състояща се от десет глави. Четирите части обхващат различни периоди от живота на Белфърт, коя от коя по-фрапиращи и учудващи читателското въображение. Прелиствайки страниците, на моменти се учудвах как е възможно този индивид да е оцелял след толкова напрежение, изпълнено и с достатъчно алкохол и наркотици. Може би мнозина биха пожелали такъв живот за себе си, лишен от задръжки и морални ценности; други пък биха се отказали от четивото, особено ако съзнанията им не са свикнали с толкова болезнени откровения. Съдбата на Джордан обаче е изключително благосконна към него и дори разбиването с частния му хеликоптер на собствената му морава не носи нищо повече от скандал с красивата му съпруга (спомняте си със сигурност Марго Роби и историята с разкрачването и двамата охранители Роко и Роко).

Към настоящия момент, Белфърт е излежал сравнително кратката си присъда и изкарва отново стотици милиони долари, обикалящ света като мотивационен лектор. Преди година-две беше и в България и най-евтините билети за събитието доближаваха цената от около 400 евро, което лиши феновете му от допир с компрометираната личност. В случая е много по-евтино и удобно да се насладите на книгата, която струва в пъти по-малко – 19.90 лв. е цената на няколко билетчета за градския транспорт, а удоволствието е повече от несравнимо – стига да имате достатъчно търпение и желание да прочетете за живота на един откровен измамник.

„Вълка от Уолстрийт“ трябва да бъде прочетена от всички, които харесаха филма на Скорсезе и които нямат нищо против отново да се потопят в света на Джордан Белфърт; свят, в който все още съществуват спекулации, наркотици и алкохол, леещ се в изобилие. Книгата няма да ви остави на мира дълго време и ще чакате с нетърпение да се докоснете до „Залавянето на Вълка от Уолстрийт“, отново издадена от Intense и допълваща историята.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.