Новините днес

Детските книжки за Супермен

Откакто станах родител започнах усилено да се интересувам от детска литература и най-вече от книжки с големи и красиви изображения, които да започнат да ангажират вниманието на малкия палавник вкъщи. Сформирането на любов към четенето е процес, който започва от много ранна детска възраст – все още си спомням насоките на родителите ми, които ми даваха тази или онази книжка, която да ме накара да заобичам писаното слово и да се интересувам от четене впоследствие.

Би било лъжа ако кажа, че тикнах в ръцете на петмесечния си син супер-яките книжки със Супермен случайно. Естествено, че като баща на момче искам колкото се може повече да го зарибя по комиксови герои, по „Междузвездни войни“, по качественото кино на Скорсезе, Спилбърг, Копола, Тарантино, Хауърд, Куросава, Кубрик и прочие величия, които диктуват онлайн-живота ми през последните години. Сега, благодарение на Издателство „Колибри“, малчуганите имат пряк достъп до любимите супергерои на бащите им и могат директно да се запознаят с техните origin истории, без да се налага да мрънкат за комикси, които така или иначе не се издават в България (за огромно съжаление на всички фенове). „Колибри“ се пуснаха по гребена на вълната покрай успеха на Batman v. Superman: Dawn Of Justice и издадоха три детски книжки, които не само са лицензирани издания на DC Comics и Warner Bros., но и са изключително интересни, напечатани са на качествена хартия, достъпни са за масите и представляват вход към необятните комиксови вселени.

Първата книжка, озаглавена „Аз съм Супермен!“ е плод на съвместната работа на Майкъл Тейтълбаум (автор) и Рик Фарли (художник). Състоящото се от 32 страници издание представлява опростена история за създаването на Супермен като герой, сблъсквайки него, алтер-егото му Кларк Кент и изгората му Лоис Лейн с най-големия враг Лекс Лутър. С общо по четири-пет текста ред на страница и красиви цветни илюстрации, „Аз съм Супермен!“ е чудесно начало за най-малките, които все още не знаят кой е червено-синия герой.

„Супермен: Бягство от зоната Фантом“ е второто издание, което идва в същия формат като „Аз съм Супермен!“. Разликата е, че този път автор е Джон Сазаклис, а илюстратор – Стивън Е. Гордън. В тази книжка малките виждат за пръв път Батман и Жената-Чудо, а за всеки от тях, включително и за злодеите (Генерал Зод), има по малка биографична справка, придружена с илюстрации. Втората книжка е чудесно допълнение към първата, защото успява да допълни историята от първата, да представи нови герои и съответно да разпали допълнително интереса към четенето и супергероите.

Най-интересно от трите издания обаче е „Супермен: Суперкнижка със стикери“. Видно от заглавието, книжката в голям формат предлага разнообразяване и сред множеството илюстрации могат да се открият празни места, които децата да запълнят с някой от приложените над 200 стикера. Освен картинки, в книжката могат да се открият и забавни задачки, които да разнообразят търсенето и подреждането на лепенките. Книжлето е за малко по-големи деца, а вариациите на стикерчетата и тяхната форма може да се приеме като типичен „Монтесори“ прийом, чрез който се развива логическата мисъл и се открива съсредоточаване на вниманието.

И трите книжки са чудесен старт за децата – не само за четенето, но и за приобщаването им към интересите на бащите. Разбира се, децата трябва да имат право на избор и да се оставят сами да изследват интересното, но никога леко побутване в една или друга посока не пречи и не създава неудобства. Изданията на „Колибри“ са на изключително достъпни цени, а удоволствието и радостта в очите на малките е несравнимо и неоценимо. Дори малкия ми симпатяга успя да прекара цял час, хипнотизиран от прекрасните цветове и илюстрации.

А освен за родители, книжките могат да бъдат таргет и на най-обикновените колекционери на филмови сувенири. Никога не са излишни свежи попълнения в колекциите, нали?

1 Comment on Детските книжки за Супермен

  1. Светослав // юни 2, 2016 at 2:17 pm // Отговор

    Знаеш ли кое е лошото в цялата история. Че всъщност сме страна която е имала възможност да създаде страхотни герои (и много наши художници са го направили), но е изпуснала моментите когато е трябвало да ги наложи. Доста преди 90-те, започва да излиза списание „Дъга“. В това списание няма американските супер герои, но има други такива. Не казвам, че не са страхотни, обожавам Батман, но сме имали страхотрни възможности които са били пропилени. Днес вместо да оцветяват картинки със Супермен, Батман и там всичките, можеше да е с „Добромир“ , „Е.Л.О“, „Изгубеният свят“ и много, много други.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*