Новините днес

За кино с… Десислава Желева

„ЗА КИНО С….“ е новата рубрика в Popcorn Movies BG, в която кинокритици, блогъри и най-обикновени филмови маниаци ще застават пред еднаквите за всички въпроси и ще дават своето конкретно мнение по някои интересни теми. Очаквайте всяка седмица по един от специално селектираните приятели да излива себе си публично пред всички, за да разберем какви са неговите вкусове и филмови предпочитания!

Тази седмица в „За кино с…“ ни гостува Десислава Желева, позната сред мнозина и като българската Санса Старк от „Игра на тронове“. Според Деси тя е Санса, но след периода с Джофри – нейните предпочитания клонят към сър Питър Белиш – Кутрето. Санса или не, Желева е първия книжен блогър, който гостува в рубриката. Отдадена на книгите от малка, към настоящия момент тя е мениджър на книжарниците Orange Center и пише активно в блога им. Завършила е журналистика и магистратура по „Литература, кино и визуална култура“. Страстна читателка и почти толкова страстно отдадена на магията на киното, Деси отговори кратко, но точно и ясно на десетте поставени въпроса.

Дами и господа, за кино с Десислава Желева!

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
Аз съм си вкъщи навсякъде.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
Имам подозрения, че беше „Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена“, но може и да съм си въобразила. Като имаш предвид, че действието се е развивало в ямболското кино… Там всичко идваше с пет-шестотин години закъснение, а желанието ми да гледам „Властелинът“ беше толкова голямо, че може и да съм го сънувала просто.

3. Имат ли българите кинокултура?
Сигурно имат. А колко е висока и колко ниска вече си е тяхна работа, която не ме вълнува особено.

4. А какво мислиш за българското кино?
Зависи дали ми говориш за филми с добре изградена фабула, силни герои и адекватни режисьори, или за филми, в които жена се напъва и ражда буркан с лютеница. Различни неща си мисля. Като цяло притеснителни.

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Верно го махни този въпрос, просиш си разправии.

6. Според теб, кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Колко съвременни? Стенли Кубрик, Дейвид Линч, Дарън Аронофски. Има и още, но нали уж само един, а аз вече злоупотребих и ти изброих трима.

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Срам ме е да кажа, защото един популярен сибирски гяур ще ми извие врата, но този филм е „Ще се лее кръв“. Убедена съм, че вината е в моя телевизор. По-скоро в липсата ми на такъв.

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Не си спомням за подобен случай. Упорит темерут съм.

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
Първият е „Седемте психопата“. Мога да го гледам детески пъти един след друг и винаги се хиля като каун на едни и същи места. Брилянтен е. Искам да съм част от тяхната банда. Вторият е „Опасен чар“, вече ти казах, че ми е безкрайно любим, а Тодор Колев е повече от велик. Третият… Нека да има драма – „Jeux d’enfants”. Бях на 15, когато гледах този филм за пръв път. Тогава Марион Котияр не беше счупила бравометъра в Холивуд. В този филм тя играе със съпруга си и играта (на любов) е още по-любопитна. А финалът е драматичен. Сигурно нормалните хора биха плакали.

10. По скалата от 0 до Interstellar, колко е яко най-якото ти ревю, което някога си писал/а?
Е, за Interstellar не знам. Моите ревюта са смотани. Ама до „Седемте психопата“ гледам да го добутам поне.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.