Новините днес

„Силата се пробужда: Историята от филма“ на Майкъл Коуг

Oстанах приятно изненадан, когато разбрах, че от „Егмонт България“ са издали адаптация за деца на „Star Wars: Силата се пробужда“, която излезе преди два месеца, подписана от Алан Дийн Фостър. Така или иначе вече съм на вълна детска литература и се ровя все повече и повече в книжарниците, за да започна да сформирам списък с книги, които да предложа на малкия си син за четене, когато му дойде времето.

Без мащабна предварителна рекламна кампания, по стара традиция от Егмонт ми пратиха книгата, която успях да прочета за по-малко от два часа. Състояща се от едва 224 страници, изпълнени с едър шрифт, книгата успя за пореден път да ме върне в една далечна галактика, където се развиват действията от едноименния филм на Джей Джей Ейбрамс. Вече чакам с нетърпение доставката на филма на блу-рей (официалната дата за вносните издания е 03.05.2016 г.) и един нов прочит на вече почти до болка познатата история ме изпълни още повече с нетърпение за момента, в който ще се насладя пълноценно на филма за n-ти път.

Автор е Майкъл Коуг, пишещ за Star Wars Insider и създал досега книжната поредица „Междузвездни войни: Бунтовниците“, плюс графичния роман Empire Of The Wolf, разказващ за върколаци в Древния Рим. Очевидно въображението на Коуг работи – абстрахирайки се от режисираното от Ейбрамс и написаното от Фостър, Коуг успява да пречупи историята и да я покаже по свой собствен начин, таргетирайки книжката към по-младите почитатели на Сагата. Бих нарекъл това добър маркетингов подход – от Дисни разделят така официалния канон, че има книги за всички полове и възрасти. След трите издадени адаптации за деца на оригиналната трилогия (ревютата може да прочетете тук, тук и тук), плюс трите книги, фокусиращи се върху Хан Соло, Лея Органа и Люк Скайуокър, „Силата се пробужда: Историята от филма“ дава резултат след още един успешен опит за привличане на ново поколение фенове.

Историята я знаем и не е нужно да се преразказва из основи – срещаме се с новите герои Фин, Рей, Поу, BB-8, Кайло Рен, Сноук, Ънкар Плът, Маз Каната, Генерал Хъкс и старите муцуни Хан Соло, C-3PO, R2-D2 и позагубилия се по тайнствени ирландски острови Люк Скауокър, който се е нацупил като ощипана госпожичка и чака някой да дойде, за да го спаси от собственото му забвение. Нещата се развиват така, че Соло го отнася, а тежки семейни драми отново ще владеят галактиката в продължение на десетилетия. За толкова много години, семейство Скайуокър успяха да разбунят множество драми и скандали, но именно в това се крие чара на великата поредица.

Пригодена за 10+ възраст, „Силата се пробужда: Историята от филма“ най-спокойно може да бъде четена и от по-малки деца, които тепърва развиват любов към четенето или които нямат нищо против да прескочат някое заглавие от скучните в задължителния си летен списък (а тези списъци са изпълнени със скучни книги). Ако детето ви врънка за тази книга – купете му я; насочете му вкусовете и не го оставяйте да намрази четенето, защото госпожата по „четене“ ще се намуси. Много по-важно е да се създаде любов към книгите, а не те да се приемат като нещо неприятно.

Като форматиране, от „Егмонт“ са изневерили на стила си и книгата е с различен размер от вече издадените им досега – тя е по-голяма и наподобява размера на тетрадка малък формат. Напълно е възможно това да е умишлено, за да се доближава до ученическите пособия за писане и смятане и по този начин да се асоциира от децата като част от ежедневието им.
„Силата се пробужда: Историята от филма“ е задължителна и от колекционерска гледна точка – все пак всички сме фенове на Star Wars и всяка книга, издадена на български език, трябва да бъде притежавана.

Следващата книга от „Егмонт“ е озаглавена „Тъмните ситски лордове“ и ще бъде по книжарниците на 23-ти април, а дотогава – приятно четене и не забравяйте да купите книжлето за малките пакостници вкъщи.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.