Новините днес

„Тъмните ситски лордове“ на Пол С. Кемп

„Eгмонт България“ продължават регулярната си практика да издават всеки месец по една книга от официалния Star Wars канон на Уолт Дисни и ето, че вече наближава края на април, а на пазара се появи „Тъмните ситски лордове“ на Пол С. Кемп.

Както е видно от заглавието – в тази книга не става дума за приключенията на героите от светлата страна на Силата. Този път (за пръв път) се обръща внимание на другите ни любимци. Онези, които владеят Галактиката и нямат нищо против да я управляват с насилие и контрол върху простите маси, досущ като нечии техни религиозни алтернативи от нашия край на вселената (за аналогиите между Star Wars и християнството говорих през миналия декември в „Часът на Милен Цветков“ по Нова ТВ). Става дума, разбира се, за император Палпатин и Дарт Вейдър. Че кой друг може да бъде тъмен ситски лорд, ако не най-великите ситски лордове изобщо, които кино-историята познава?

Пол С. Кемп, който за пръв път се изявява в новия канон, е добре познат на феновете (особено оттатък Атлантика) с някои свои разработки върху бившата вече Expanded Universe, позната днес като Star Wars Legends, както и с писането си на разкази в списание Star Wars Insider. Какво провокира Кемп да пише именно за лордовете на Сит няма как да знаем, но е факт, че той се е справил повече от прекрасно и може да се заяви, че „Тъмните ситски лордове“ попада в личния ми топ три до този момент от новите книги, които видяхме (след Изгубени звезди и Тъмен чирак).

В „Тъмните ситски лордове“, действията започват няколко години след като от Анакин Скауйокър не остава и следа – той се превръща в получовекът-полумашина Дарт Вейдър и започва своето просветление в тайните на Сит, заедно със своя господар Палпатин. Все още разкъсван от съмнения, Вейдър постепенно се превръща в това, което познаваме дотук от филмите и останалите реквизити на официалния канон.
От другата страна на барикадата – там, където все още не се е оформило официалното ядро на Бунтовниците, стои планетата Рилот и нейното движение за освобождение. Както мнозина може би знаят, Рилот е домът на туай’лек и най-накрая, след толкова много опити (без да включвам Clone Wars и Rebels), една от любимите ми раси получава достатъчно „книжно внимание“. Главен предводител на движението е Чам Синдула, когото зрителите на цитираните два анимационни сериала би трябвало да познават добре.
Колко ще трае надиграването между движението за свободен Рилот и двамата лордове, владеещи Галактиката и ще има ли справедливост за низвергната раса, която до последно не получава своята доза уважение? Всичко това може да научите, докато разлиствате една по една 473-те страници, изпълнени ред по ред с приключенията на героите от най-великата Сага на всички времена.

„Тъмните ситски лордове“ е достатъчно напрегната, изобретателно написана и съдържаща в себе си множество елементи, които да се загнездят в съзнанието на читателите и да не ги оставят на мира, докато не прехвърлят цялото съдържание. Особено приятна би била книгата на феновете на самия Вейдър, наблюдавайки отстрани убийството на последните надежди, че зад маската стои човешко същество. Същото може да се каже и за развитието на Палпатин. Именно силата на двата образа обезсмисля останалите герои в книгата, независимо от доброто им развиване и представяне.

Следвайки плътно развитието на канона до този момент, то смело може да се заяви, че „Тъмните ситски лордове“ е един чудесен начин да се откъснем от четеното дотук и да потънем в един нов и достатъчно добре развит сторилайн, без да тъгуваме и да се държим като „ощипани фенбойчета“ спрямо вече превърналите се в Legends истории. Няма нищо по-добро от развитието и с нетърпение очаквам следващите заглавия на издателството, които предстоят през месеците май, юни и септември (съответно „Таркин“, „Нова зора“ и „Наследник на джедаите“). Живеем и очакваме!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.